FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Μπάχαλο erga omnes

Όπως ήδη καταλάβατε, μπλέξαμε. Ως συνήθως. Τρύπωσε στο λεξιλόγιο μας η έκφραση του ρωμαϊκού δικαίου «erga omnes», δηλαδή «έναντι όλων» ή «έναντι πάντων» και σφάζονται παλληκάρια στην ποδιά της. Κι εκεί που είχε σκηνοθετηθεί ένα ωραιότατο επικοινωνιακό θρίλερ για Βαλκάνιους ιθαγενείς για να θολώσει την εικόνα, μ’ αυτό το τηλέφωνο που δεν κτυπούσε στου Μαξίμου επί δεκαπενθήμερον και βάλε, αίφνης οι εξελίξεις φαίνονται ραγδαίες στο «ονοματολογικό». Εκεί που το erga έμοιαζε ως αντικείμενο αρμοδιότητας Σπίρτζη - Υπουργού Δημοσίων Έργων, dimosia erga δηλαδή και με την ίδια «επιτυχία και αποτελεσματικότητα» ως η εισαγωγή του ηλεκτρονικού εισιτηρίου στο Μετρό, και είχε αρχίσει να εισβάλει στο μυαλό μας η σαρκαστική ιδέα μήπως το τηλέφωνο ήταν χαλασμένο ή δεν είχαν πληρώσει το λογαριασμό και του το έκοψαν, βρεθήκαμε σε ένα σουρεάλ σκηνικό να λιβανίζουν τον Τσίπρα όλα τα κατεστημένα του Πλανήτη: από το ΝΑΤΟ των «φονιάδων των λαών» και τη «Go Back, Madame Merckel» έως τα Γερμανικά ΜΜΕ που μας ξεφτίλισαν ως Λαό επί δεκαετία. Τέτοια απόδραση από τον ιδεατό Κήπο με τις Αυταπάτες, δεν έχει ματαγίνει. Ο Μέγας Κυνικός Τσίπρας το πράττει χωρίς δυσκολία… στην αγωνιώδη προσπάθεια του να επιφέρει διασπάσεις στο πολιτικό σύστημα, ανεξαρτήτως του διχασμού που προκαλεί.

Νομικοί, Διπλωμάτες, Πολιτικοί Επιστήμονες, Στρατηγοί έχουν ήδη μελετήσει τις επιπτώσεις αυτής της Συμφωνίας με τη FYROM. Η συζήτηση γίνεται περί ιδεατών σχημάτων και υπό διάφορες παραδοχές συμμόρφωσης των αντισυμβαλλομένων Μερών στις πρόνοιες της. Τεχνικά θέματα Διεθνούς Δικαίου - π.χ. θέματα ιθαγένειας, εθνικότητας, γλώσσας, κ.ο.κ. -καθώς και θέματα συγχρονισμού των ενεργειών εφαρμογής- π.χ. ποιος κάνει τί και σε ποιο χρονικό ορίζοντα- έχουν ήδη εκτενώς παρουσιασθεί. Είναι προφανές όμως ότι αυτή η Μακεδονική σαλάτα υπογράφεται ως κομματική στρατηγική για τις επόμενες εκλογές. Ο Τσίπρας στόχευε στη διάσπαση της ΝΔ, καταλήγει στη διάσπαση του ΚΙΝ.ΑΛ. Μάζευε κι ας είν’ και ρώγες, εν ολίγοις.

Ας μη γελιόμαστε όμως. Το κρίσιμο θέμα είναι απολύτως αλλού, σε βάθος χρόνου. Η στρατηγική του Τσίπρα έχει το συμβολισμό του Σαμψών: «Αποθανέτω η ψυχή μου μετά των άλλων αλλοφύλων» (καταστροφή του Ναού των Φιλισταίων, Κριταί, ΙΣΤ, 30). Το κρίσιμο θέμα είναι η δημιουργία της Ελληνικής «Λέγκας του Βορρά», ένα ασυνάρτητο μείγμα εθνοτικού παραληρήματος, αρχαιολατρείας, ρωσοφιλίας, «ΠΑΟΚ»τζίδικου οπαδισμού, οικονομικών συμφερόντων ολιγαρχών και πνεύματος αντίστασης στο «Κράτος των Αθηνών». Μια Ομοσπονδία κομματιδίων και σχημάτων στο χώρο μεταξύ Χρυσής Αυγής και ακραίας λαϊκής Δεξιάς, μια Δεξιά Ελιά με έμφαση στο Μακεδονικό είναι προ των πυλών, κατά τη γνώμη μου. Ο Τσίπρας το εύχεται και το προκαλεί, ο Μητσοτάκης το τρέμει.

Όμως είναι απολύτως αλλού το ζήτημα της μελλοντικής συμπεριφοράς των Σκοπίων - αλλά και της Αλβανίας, κυρίως όμως των «αδελφών» Σέρβων, εντός του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Υπό το πρόσχημα της ειρήνης και σταθερότητας στη Βαλκανική, θα πρωτοστατήσουμε στην ένταξη τους στις Δυτικές οικονομικές και στρατιωτικές δομές κι η «νευρική Γείτων» θα τρίβει την οθωμανική κοιλάρα της, βλέποντας τους «χρήσιμους ηλιθίους» να κάνουν τη δουλειά της. Για όποιον έχει αμφιβολίες για τη στάση των «Ορθοδόξων Αδελφών» δεν έχουν παρά να δουν τις σκηνές από τα εγκαίνια του αγωγού αερίου ΤΑΝΑΡ, δηλαδή το τουρκικό τμήμα του ΤΑΡ που περνά από τη Β. Ελλάδα. Ερντογάν, Αλίγιεφ (Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν), Ακιντζί (Τουρκοκύπριος) και… Βούτσιτς (Πρόεδρος της Σερβίας), αγκαλιά! Τί γύρευε ο «Αδελφός» -που το φάγανε το Κόσσοβο, στο οποίο Ελληνικά στρατεύματα προστατεύουν τους Σέρβους- στα εγκαίνια ενός αγωγού που ΔΕΝ αφορά την πατρίδα του; Πούτιν λέγεται το ανάγνωσμα, όπως Πούτιν λέγεται και το δράμα που θα δούμε στη Βόρειο Ελλάδα, το επόμενο χρονικό διάστημα. Κι οι μισοί δεν το βλέπουν κι άλλοι μισοί το επιδιώκουν. Αυτοί είμαστε!

Μπάχαλο! Δείτε τις τοποθετήσεις των κομμάτων επί της πρότασης δυσπιστίας στην Κυβέρνηση. Ο Καμμένος απορρίπτει τη Συμφωνία αλλά στηρίζει την Κυβέρνηση που την επιβάλει! Ο Σταύρος που τη στηρίζει, ψηφίζει τη δυσπιστία! Και ούτω καθεξής… Ο Τσίπρας δίνει τα ρέστα του κι αυτά δεν είναι ούτε το όνομα, ούτε η Ιστορία. Από τα βάθη του χρόνου έρχεται η αντίληψη του… κι εμείς θα τα φάμε, ως erga άσχετοι και omnes υποτελείς μικροτήτων!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Οι εθνικές φώκιες… Προσποιήσεις ταυτότητας… »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top