FOLLOW US

Χρονογράφημα

  • Νήσος Αιολίς Λέσβος, η δε χώρα Λεσβία Δεκαπενθήμερες επισημάνσεις
Αυλάκι Πέτρας, πρώτο Hope Spot Ελλάδας

Η μη κυβερνητική οργάνωση Mission Blue ανακοίνωσε την ίδρυση του πρώτου Hope Spot (Σημείο Ελπίδας) της Ελλάδας, στη θαλάσσια περιοχή Αυλάκι της Πέτρας Λέσβου, νοτιοδυτικά από το γραφικό χωριό, όπου συγκεντρώνονται θαυμάσια υδρόβια πτηνά, θαλάσσια θηλαστικά και παλλόμενοι από ζωή ύφαλοι σε ένα εντυπωσιακό ηφαιστειογενές περιβάλλον.

Η Mission Blue είναι ένας διεθνής οργανισμός με παγκόσμιο δίκτυο που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει το κοινό για την υποστήριξη ενός δικτύου προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών, τα λεγόμενα Hope Spots, σχεδιάζοντας και υλοποιώντας επικοινωνιακές εκστρατείες που τα αναδεικνύουν με αποστολές οι οποίες φέρνουν στην επιφάνεια ζωτικά οικοσυστήματα και εξασφαλίζουν υποστήριξη για την προστασία τους.

Το Αυλάκι της Λέσβου επιλέχθηκε ως το πρώτο Hope Spot της Ελλάδας, για την ιδιαίτερη αφθονία των αποδημητικών ειδών και τη δυνατότητα να ανατρέψει τις αρνητικές ανθρώπινες επιπτώσεις στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας καμπάνιας για την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης και την υποστήριξη των προστατευόμενων θαλάσσιων περιοχών.

Κατά τη Mission Blue το «Αυλάκι Hope Spot» θα μετατραπεί σε θαλάσσιο πάρκο καταδύσεων, προκειμένου να υπάρξει σεβασμός στη θαλάσσια ζωή ώστε να καταστεί φάρος ειρήνης, σε μία περιοχή που έγινε τα τελευταία χρόνια με τις μεταναστευτικές ροές το επίκεντρο μίας από τις σοβαρότερες ανθρωπιστικές κρίσεις στην ιστορία της Ευρώπης.

Στον όρμο της παραλίας της Πέτρας υπάρχουν οι βραχονησίδες Άι Γιώργης, Μικρό νησί, Γλαρονήσι και Μυρμήγκι, που αποτελούν προστατευόμενη ζώνη άγριας πτηνοπανίδας και λειτουργούν ως οικολογικά παρατηρητήρια.

Η μεγαλύτερη βραχονησίδα ο Άγιος Γεώργιος που βρίσκεται απέναντι από την Πέτρα έχει έκταση 168 στρεμμάτων, ύψος 40 μέτρα και μήκος ακτής 1712 μέτρα. Το όνομά της το αναφέρει ο Μητροπολίτης Γαβριήλ από το 1621 ως εξής: «Έμπροσθεν αυτής (σ.σ. της Πέτρας) ως από σημείου ενός εισι νήσοι μικραί εν τω μείζονι έστι ναός άνω του αγίου Γεωργίου και ύδωρ αγαθόν». (Ιωάννου Φουντούλη. (1960). Γαβριήλ Μητροπολίτου Μηθύμνης «Περιγραφή της Λέσβου». Αθήνα, παράγραφος 47).

Σύμφωνα με το Καταδυτικό κέντρο Lesvos Scuba, Πέτρα, Λέσβος: «Η μικρή βραχονησίδα Μυρμήγκι με τον πανέμορφο βυθό βρίσκεται μόλις πέντε λεπτά διαδρομή με σκάφος από την Πέτρα. Καθώς βυθίζεται στη θάλασσα διατηρεί και μέσα στον βυθό μεγάλους υφάλους που χάνονται προς τα βόρεια, δημιουργώντας έτσι ένα μικρό δαίδαλο από μεγάλα κάθετα βράχια και τοίχους γεμάτους ζωή.

Η βουτιά ξεκινά από τα 5 μέτρα βάθος και ο ύφαλος συνεχίζει μέχρι τα 33 μέτρα. Στην περιοχή δεν υπάρχουν δυνατά ρεύματα κι έτσι η τοποθεσία είναι ιδανική ακόμα και για αρχάριους δύτες.

Αυτό που χαρακτηρίζει την κατάδυση στο Μυρμήγκι είναι οι βραχώδεις δαίδαλοι. Ο δύτης μπορεί να στριφογυρίζει σαν χέλι ανάμεσα τους και κάθε στιγμή να παρουσιάζεται μπροστά του ένας καινούργιος τοίχος με διαφορετική ζωή.{...}.

Τεράστια κοπάδια από κακαρέλους και σκαθάρια, άφοβες μεγάλες σμέρνες, τοίχοι με δεκάδες πολύχρωμους σπάνιους σπόγγους, αποικίες αστακών, δεκάδες γυμνοβράγχια, αστερίες και καβούρια ανταγωνίζονται σε χρώματα και συμπεριφορές. Η παρουσία τόσο πλούσιας ζωής, πολύ κοντά σε ένα νησί προκαλεί έκπληξη, καθώς το Μυρμήγκι μοιάζει ακόμα αλώβητο από την ανθρώπινη παρέμβαση».

Στις 8/6/2018, Παγκόσμια Ημέρα Ωκεανού σε εκδήλωση στο ξενοδοχείο «Birds Bay» της Πέτρας που βρίσκεται 50 μέτρα από την παραλία Αυλάκι με θέα το Αιγαίο Πέλαγος και τον Μόλυβο, διοργανώθηκε εκδήλωση με τίτλο «Μαζί μπορούμε να σώσουμε τον ωκεανό μας», όπου η εκπρόσωπος του Hope Spot Αυλάκι Ελένη Ατσικπάση ενημέρωσε τους φορείς της περιοχής για τις δράσεις υποστήριξης αυτής της πρωτοβουλίας. Επίσης σε δήλωσή της στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων υποστήριξε ότι: «Τώρα είναι η στιγμή να αναλάβουμε δράση, ώστε να καθαρίσουμε, να επαναφέρουμε, να προστατεύσουμε και να σώσουμε το Αυλάκι Hope Spot, για τα επόμενα χρόνια».

Αριστείδης Κυριαζής

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Τελευταία τροποποίηση Τετάρτη, 12 Σεπτεμβρίου 2018 14:21
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top