FOLLOW US

Παντός καιρού

  • «Η εξουσία δεν διαφθείρει. Ο φόβος διαφθείρει. Ίσως ο φόβος για την απώλεια της εξουσίας»
«Αποχαιρέτα την, την Αλεξάνδρεια που χάνεις…»

Τζων Στάινμπεκ

 

Φαντάζεσθε τι κόλαση θα ήταν η ζωή, εάν δεν υπήρχε ο θάνατος; Εδώ είμαστε μερικά δις και κάθε τόσο αλληλοσφαζόμαστε για το ποιος θα πάρει τα περισσότερα. Σκεφτείτε τι θα γινόταν, εάν παραμέναμε όλοι, αιώνια, ζωντανοί και χρειαζόταν να πάρουμε από  τα ελάχιστα τα λίγα που θα χρειαζόμαστε για την επιβίωσή μας.

Ο φυσικός θάνατος, λοιπόν, είναι αναγκαίος για την επιβίωση του ανθρώπινου είδους και θα έλεγα για όλα τα επί της γης έμβια όντα. Και όσο κι αν φαίνεται οξύμωρο, η ζωή συνεχίζεται χάρη στον… θάνατο!

Πόσο φυσικός, όμως, και αναγκαίος είναι ο πολιτικός «θάνατος» μιας κυβέρνησης, η απώλεια, δηλαδή, της εξουσίας και η επιστροφή του κυβερνώντος κόμματος στα έδρανα της αντιπολίτευσης ή και, ακόμα, στην πολιτική εξαφάνισή του;

Όσο αναγκαίος είναι ο φυσικός θάνατος, τόσο αναγκαίος για τη συνέχεια της δημοκρατικής ζωής είναι και ο «πολιτικός θάνατος», με τον οποίο εξασφαλίζεται  η εναλλαγή των κομμάτων στην διακυβέρνηση μιας χώρας.

Η  παραμονή επί μακρόν στην εξουσία οδηγεί κατά κανόνα στον εκφαυλισμό  και η μονοπώληση  της εξουσίας οδηγεί  στον εκφυλισμό της Δημοκρατίας και στην επιβολή αυταρχικών καθεστώτων.

Αντίθετα, η εναλλαγή των κομμάτων στην εξουσία, μετά από μία θητεία ή, έστω, και μετά από περισσότερες της μιας -κατά τη θέληση του λαού και τα οριζόμενα από το Σύνταγμα- αποτελεί απόδειξη υγείας του δημοκρατικού πολιτεύματος, διότι αποκαθαίρει τον δημόσιο βίο από τα, τυχόν, τοξικά απόβλητα της προηγούμενης διακυβέρνησης,  ο λαός  γίνεται σοφότερος αξιοποιώντας τα διδάγματα της προηγούμενης περιόδου, ανανεώνει τον ιδεολογικό του εξοπλισμό και δοκιμάζει νέες ιδέες και πολιτικές.

Πόσο, όμως, τα κόμματα που κυβερνούν αναγνωρίζουν την φθορά και τα αρνητικά αποτελέσματα της κυβερνητικής τους θητείας και  αποδέχονται -κατά την δημοκρατική τάξη-  την αναγκαιότητα της αντικατάστασής τους στην διακυβέρνηση της χώρα από ένα άλλο κόμμα;

Το «μέλι» της εξουσίας δεν είναι μόνο γλυκό, έχει και την ιδιότητα της προσκόλλησης αυτού που ασκεί την εξουσία  στην… «καρέκλα» της εξουσίας. Γι’ αυτό, σπανίως, το καταρρέον και υπό αντικατάσταση κυβερνών κόμμα αποφεύγει ενέργειες και πράξεις που φανερώνουν τον τρόμο και τον πανικό του μπροστά στον επικείμενο «θάνατό» του, την απώλεια της εξουσίας.

«Ην εγγύς έλθη θάνατος, ουδείς βούλεται θνήσκειν», έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες.

Έτσι, στην εναγώνια προσπάθειά τους να κρατηθούν στην εξουσία, χάνουν εντελώς τον αυτοσεβασμό τους και εξευτελίζονται  με ενέργειες και πράξεις που, συνήθως, κινούνται στα όρια των δημοκρατικών θεσμών: «μαγειρεύουν» τα εκλογικά συστήματα και υπόσχονται ότι, εάν επανεκλεγούν, θα κλείσουν την κόλαση  που δημιούργησαν με την πολιτική τους και θα ανοίξουν τις πύλες του Παραδείσου για τον λαό!

Προσπαθούν να εξαγοράσουν συνειδήσεις και να κερδίσουν ψήφους με διορισμούς στον Δημόσιο τομέα και με χορηγήσεις επιδομάτων και βοηθημάτων στα εξαθλιωμένα θύματα της πολιτικής τους, αδιαφορώντας για την περαιτέρω επιβάρυνση του ήδη πάσχοντος από υπερτροφία δημόσιου οργανισμού και  για  την αντιπαραγωγική  χρήση του δημοσίου χρήματος.

Κατασκευάζουν, ακόμα, και «μαϊμού» δημοσκοπήσεις, προκειμένου να τονώσουν το καταρρακωμένο ηθικό των στελεχών τους. Και με τα ελεγχόμενα από τους ίδιους  ΜΜΕ χαλκεύουν  σκευωρίες εις βάρος των πολιτικών τους αντιπάλων και  προσπαθούν να  τους απαξιώσουν, ακόμα και με Fake News.

Όμως, ό, τι και  να κάνουν, «είναι οι προσπάθειές τους σαν των Τρώων…   η πτώση τους είναι βεβαία. Επάνω στα τείχη, άρχισεν ήδη ο θρήνος».

Κι εσύ λαοπλάνε αρχηγέ, που  αξιώθηκες να κυβερνήσεις αυτή τη χώρα, έστω και με τη γοητεία του «παραμυθά», έπρεπε να είχες  πάντα στο μυαλό σου τα λόγια του  ποιητή: «τον άρχοντα τριών δει μεμνήσθαι: πρώτον, ότι ανθρώπων άρχει. Δεύτερον, ότι κατά νόμους άρχει. Και τρίτον, ότι ουκ αεί άρχει». Κατέβα, λοιπόν, τώρα, από το θρονί της εξουσίας και  υποκλίσου με σεβασμό προς το λαό που σε ανέβασε στο πιο ψηλό σκαλί της εξουσίας.

Και «την τύχη σου που ενδίδει πια, τα έργα σου που απέτυχαν, τα σχέδια της ζωής σου που βγήκαν όλα πλάνες μην  ανωφέλετα θρηνήσεις.

Σαν έτοιμος από καιρό, σα θαρραλέος, ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΑ ΤΗΝ ΤΗΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑ ΠΟΥ ΧΑΝΕΙΣ»!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top