FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Από Βωμού εις Βωμόν…

 

…μια παράφραση έκφρασης -«από χωρίου εις χωρίον» για τον περιφερόμενο Κωνσταντίνο και το αντι-πραξικόπημα οπερέτα του- που οι παλαιότεροι εξ Ημών θυμούνται ότι συνταυτίστηκε, μέσω μιας επταετούς δύσκολης, σύνθετης και τραγικής περιόδου, με την αρχή του τέλους της Βασιλείας στην Ελλάδα, με την οριστική κατάληξη του διχαστικού πολιτειακού ζητήματος της χώρας. Μισό αιώνα μετά, περιφερόμενες Ηγεσίες, από το Βωμό της Αλήθειας, την Πνύκα, στο Βωμό του Ψεύδους, τη ΔΕΘ, οδηγούν το ντροπιαστικό πελατειακό ζήτημα της χώρας σε κάποιο τέλος, επίσης. Όπως και να ’χει, το τέλος της επταετίας της κρίσης θα σημαδέψει τη χώρα για πολλά χρόνια: είτε το πελατειακό σύστημα θα γίνει οριστικά καθεστώς τύπου Μαδούρο, είτε θα ανοίξει ο δρόμος για τη σταδιακή μετατροπή του σε αναπόφευκτη σημειακή ανωμαλία σε σχέση με την τρέχουσα επιδημική του κατάσταση.

Ο «τοκετός» θα είναι δύσκολος, καθότι ο Ένας «κυοφορεί» πολύδυμα κι ο Άλλος «ντρέπεται» να μας πει ότι είναι έγκυος· οι λοιποί «προσπαθούν» με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή να συλλάβουν ή καταφεύγουν στην υιοθεσία. Αυτό είναι μια παρομοίωση… κι αναρωτιέται κανείς πόσες λογοτεχνικές και ρητορικές τεχνικές -παράφραση, παρομοίωση, και λοιπά «παρ»…- πρέπει να χρησιμοποιηθούν ώστε να αντιμετωπισθεί η κείμενη παράκρουση και παράνοια...

Ο Τσίπρας έχει, αντιμετωπίζει, πρόβλημα με τον κειμενογράφο του. Εξαντλήθηκε το μελάνι στο «πνεύμα» του· κι έμεινε μόνος Του απέναντι στα προβλήματα και τις ερωτήσεις: «Το κόμμα που αντιπολιτεύεστε, ο αντι-Ευρωπαϊκός ΣΥΡΙΖΑ, δεν υπάρχει πια», δήλωσε στο Βωμό της ΔΕΘ. Και για να το καταλάβουμε καλά, ο ΕΝΦΙΑ, ο «παράλογος», ο «ανατρέψιμος», ο «καταργήσιμος με ένα Άρθρο», απέκτησε νέα καλλιεπή γνωρίσματα όπως «ο αναδιανεμητικός ρόλος του» κατά Τσίπραν! Είναι εύκολο να λες ότι ο «Ρομπέν-Αλέξης των Δασών» κάηκε στο Καπανδρίτι ή ότι ο «Σεβάχ-Αλέξης ο Θαλασσινός» πνίγηκε στο Σαρωνικό, καίτοι έπραξε «το πλέον βέλτιστο» ως δήλωσε ο Κυβερνητικός εκπρόσωπος. Αν το «πλέον βέλτιστο» είναι αυτό το πραγματικό αποτέλεσμα καταστροφής, τότε «ουαί κι αλλοίμονόν» μας εάν συμβεί κάτι ιδιαιτέρως μεγάλο και κρίσιμο! Το εάν η έκφραση «πλέον βέλτιστο» αποτελεί νοητικό-λεκτικό βαρβαρισμό, ας το αφήσουμε στα όποια κριτήρια γλωσσικής αισθητικής έχουν απομείνει. Το πολύδυμο της κυήσεως δεν ορίζεται όμως από αυτά. Ορίζεται από την ηθελημένη συμπαράταξη όλων των προηγουμένων, με το δημόσιο λόγο του Καρανίκα, του Πολάκη ή του κάθε συρρέοντος βουλευτή στα «βοθροκάναλα» που μόλις ζοριστεί θυμάται το «ΟΧΙ» και χαρακτηρίζει τον αντίπαλο του, «μενουμευρώπη». Συμπέρασμα: ένα μέγα ερωτηματικό!

Ο Μητσοτάκης έχει, αντιμετωπίζει, πρόβλημα με τον κειμενογράφο του. Αν και φουλαρισμένο στο μελάνι, αποφεύγει να γράψει το στυλό του! «Εμπιστευτείτε με» ήταν το μήνυμά του! Δεν αρκεί, μπροστά στο μέγα διακύβευμα. Ο κύκλος των ευπροσήγορων έχει κλείσει. Η συσπείρωση της ΝΔ εγγίζει ταβάνι, οι επιστροφές των ριζοσπαστικοποιημένων μικροαστών του 2015 στομώνει. Η επέκταση του κύκλου απαιτεί και προϋποθέτει σαφείς, ρηξικέλευθες τοποθετήσεις: πώς, με ποιον, γιατί θα κυβερνήσει; Πρέπει να καταλάβει ότι το διακύβευμα «ποιος είναι πιο αποτελεσματικός, ικανός, ορθολογιστής, …» έχει τα πληθυσμιακά όρια αντίληψης που θέτουν de facto οι λουόμενοι στις ακτές της Αθηναϊκής Ριβιέρας μέσα στο μαζούτ, φορώντας σακούλες σουπερ-μάρκετ στα πόδια τους για να μην πατήσουν τα πετρέλαια! Συμπέρασμα: ένα μέγα ερωτηματικό!

Οι Τρίτοι, ακριβέστερα όσοι επιθυμούν να γίνουν τρίτοι, σκοντάφτουν στην εκλογική ταυτοποίηση των δυνητικών ψηφοφόρων! Εν έτει 2017, τίθεται το ζήτημα της ηλεκτρονικής και εξ αποστάσεως ψηφοφορίας ως κορυφαίο ζήτημα για την ανασύνθεση του Κέντρου! Αν είναι δυνατόν: ο χώρος που προβάλλει τη χρήση της τεχνολογίας ως μέσο αναβάθμισης και αποτελεσματικότητας της λειτουργίας των πολιτών, να ναρκοθετεί κάθε μελλοντική χρήση της προς ανακούφιση της σχέσης καταπιεστή (Δημόσιο)-καταπιεζομένου (πολίτη).

Μιας και βάλαμε στην καθημερινότητα μας την Πνύκα και τα Λαδάδικα, χώρους όπου η μερακλήδικη Ηγεσία μας τα «δίνει όλα», ας σεβαστούμε το θεμελιώδη χαρακτήρα τους: όταν μιλάμε στην Πνύκα, ας λέμε κάτι ιδιαίτερα σημαντικό· κι όταν μιλάμε στη ΔΕΘ, ας θεωρούμε ότι δε μιλάμε σε ηλιθίους!

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στα τσακίδια… Χαμένες ταυτότητες… »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top