FOLLOW US

Μετασχηματισμός

Άμυνα απέναντι στη μάθηση

Η σύγχρονη κοινωνία μάς εκθέτει σε πλήθος από επιρροές, πράγμα που είναι τόσο συντριπτικό έτσι ώστε να πρέπει να αναπτύξουμε μια ημιαυτόματη άμυνα που να αποβάλλει πολλά, η κοινωνία επίσης μάς εκθέτει σε διαρκείς αλλαγές σε όλα τα πεδία και με συχνότητα που ξεπερνάει κατά πολύ την ικανότητά μας να σχετιζόμαστε με αυτές και να τις υιοθετούμε. Συνεχώς επίσης υπάρχουν αλλαγές που επηρεάζουν εμάς τους ίδιους και την κατάστασή μας σε τέτοιο σημείο που κατά κάποιο τρόπο δεν μπορούμε να τις αποφύγουμε. Στην επαγγελματική μας ζωή, στην ιδιωτική μας ζωή και μέσα στους τομείς ενδιαφέροντός μας, σήμερα είμαστε διαρκώς εκτεθειμένοι σε αλλαγές εξαιρετικής σημασίας για τον τρόπο που ζούμε τη ζωή μας, τις δυνατότητές μας και το πώς κατανοούμε τα πράγματα, επειδή οι κοινωνικές δομές αλλάζουν διαρκώς για να συμβαδίσουν με την ανάπτυξη που αποτελείται ακριβώς από όλες αυτές τις αλλαγές.

Αυτό προκαλεί μεγάλη μάθηση που μπορεί να συμβάλει στο να αναπτυχθούμε και να εμπλουτιστούμε, αλλά ταυτόχρονα αποτελεί δυνατή πίεση ότι πρέπει πάντα να συμβαδίσουμε με τις αλλαγές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι αμυντικοί μηχανισμοί της καθημερινότητας δεν είναι αρκετοί αλλά χρειάζεται να κινητοποιήσουμε μια δυνατότερη άμυνα. Σε τέτοιες περιπτώσεις ενεργοποιείται η άμυνα ταυτότητας, ένας τύπος άμυνας που αναπτύχθηκε πιθανώς μαζί με την ταυτότητα και έχει σκοπό να την προστατέψει. Η ενήλικη ζωή συνδέεται ψυχολογικά με μια σχετικά δυνατή και σταθερή ταυτότητα που τυπικά εγκαθιδρύεται στην εκπαίδευση, στο επάγγελμα, στις οικογενειακές σχέσεις και στις πολιτικές ή θρησκευτικές πεποιθήσεις.

Μια τέτοια ταυτότητα αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια πολλών ετών και ταυτόχρονα καθιερώνεται μια άμυνα ταυτότητας με τη μορφή διανοητικών εμποδίων που μπορούν να αποκρούσουν τις επιρροές που ίσως απειλούν την εδραιωμένη ταυτότητα. Στους ενήλικες τέτοια άμυνα ταυτότητας εκφράζεται συνήθως σε καταστάσεις μάθησης και εκπαίδευσης που στοχεύουν στην αναπροσαρμογή, επανεκπαίδευση ή προσωπική ανάπτυξη.

Για παράδειγμα, αν κάποιος κάνει μια συγκεκριμένη δουλειά για χρόνια και θεωρεί ότι λειτουργεί καλά και έχει πολλά προσόντα σε αυτό το πλαίσιο και μετά ξαφνικά μείνει άνεργος όχι επειδή δεν είναι αρκετά καλός αλλά η εταιρεία κάνει περικοπές, μετακομίζει σε άλλη χώρα κ.ά., βρίσκεται σε μια κατάσταση όπου ενάντια στη θέλησή του, πρέπει να κατεδαφίσει την υπάρχουσα ταυτότητα και να χτίσει μια καινούργια. Κάτι παρόμοιο μπορεί να συνδέεται με ένα διαζύγιο, το θάνατο κάποιου κοντινού προσώπου ή άλλες απότομες αλλαγές στη βάση της ζωής.

Όσο μεγαλύτερος είναι κάποιος σε ηλικία τόσο περισσότερο ενεργοποιεί την άμυνα ταυτότητας. Αντιστέκεται σε οποιαδήποτε προγράμματα εκπαίδευσης και ο άνθρωπος νοιώθει αβοήθητος χωρίς καμιά επιρροή πάνω στις συνθήκες που βιώνει. Στις μοντέρνες δημοκρατικές κοινωνίες, οι περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι προσδοκούν να μπορούν να αποφασίζουν για τους εαυτούς τους τι πρόκειται να μάθουν και όταν αυτό δεν συμβαίνει βιώνεται ως αδικία.

Είναι αποδεδειγμένο ότι τα άτομα χρειάζονται να υιοθετήσουν πιο ρεαλιστικές και ευέλικτες συμπεριφορές, δηλαδή να έχουν βαθύτερη γνώση για τα δικά τους προσόντα και ενδιαφέροντα σχετικά με τις κοινωνικές πραγματικότητες και μια πιο ενσυνείδητη προσέγγιση στο να μπορούν να βρίσκουν τον δρόμο τους με τρόπο που να είναι ευέλικτος. Αυτές οι στάσεις θα αναπτυχθούν μέσα από την παιδική ηλικία και νεότητα. Η αίσθηση ότι το άτομο είναι αβοήθητο είναι καθηλωτική. Η διανοητική άμυνα είναι φυσική και αναγκαία αλλά αποτελεί μια αγχωτική κατάσταση που θα πρέπει ο άνθρωπος να έχει τη συνείδηση να την αντιμετωπίσει.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top