FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Αυτό-Σμιλεύοντας τον Αδριάντα του...

Η γλώσσα του σώματος, η πόζα, η στροφή της κεκλιμένης κεφαλής στα τρία/τέταρτα, τα «εεεεε» που με αγωνιώδη προσπάθεια περιορίζονται, ο ρυθμός του λόγου, ο τόνος και η ένταση της φωνής, το βλέμμα που στοχεύει «μυωπικά» ή έστω «στοχαστικά» σε κάποιο απροσδιόριστο μέλλον, οι πολλαπλές ενδυματολογικές σημασιοδοτήσεις και μεταμφιέσεις, εν ολίγοις το «επαγγελματικό» στήσιμο, λένε ένα πράγμα: ο Αλέξης Τσίπρας ασχολείται αποκλειστικά με τη σμίλευση του Ανδριάντα του. Φτιάχνει το Ηρώο του και το προσκυνά, με ψυχαναγκαστική εμμονή, πλειστάκις ημερησίως.

Είναι πλέον προφανές ότι δεν τον ενδιαφέρει τίποτα άλλο: ούτε η όποια κυβερνητική επίδοση, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, προδήλως ούτε μια διαχειριστική «διακυβέρνηση-έστω-και-σούπα», ούτε η Χώρα, ούτε η Ευρώπη, ούτε η νέα γενιά, ούτε οι άνεργοι, ούτε οι εκπατρισμένοι, ούτε οι πυρόπληκτοι, ούτε… τίποτα… Απλώς ελίσσεται ανάμεσα στα σκληρά διλήμματα της παγκοσμιοποιημένης μετάβασης προς το άγνωστο και τα πισωγυρίσματα του περιούσιου Λαού: σουτάρει τον Ορισμό της Αποτυχίας -όπως όφειλε να κάνει ούτως ή άλλως ως αξιολογητής του κυβερνητικού έργου- το σύντροφο Σκουρλέτη, στο «κόμμα» -ποιο κόμμα δηλαδή/να κάνει τί ακριβώς; «Διευρύνεται» με κάτι απίστευτα «πολιτικά» πρόσωπα υπό το πρόσχημα του Μετώπου -έναντι τίνος άραγε; μάλλον του ελληνικού λαού·περιοδεύει αιφνιδιαστικά κοντά στο πόπολο, άλλοτε χαράματα ως «σαλταδόρος της κοινής γνώμης» στο Μάτι, άλλοτε προστατευόμενος από τα «ιδεολογικώς μεμπτά» πλην «πρακτικώς χρήσιμα» ΜΑΤ στο πασοκικό-Πολακικό σύμπαν της Κρήτης.

Δεν ξέρω αν ο Αδριάντας Toυ θα είναι μαρμάρινος ή ορειχάλκινος. Άλλωστε, υπό τη διακυβέρνηση Του τα αγάλματα είναι είτε για να σπάνε ή να χρησιμεύουν ως υπόστρωμα των «γκράφιτι» των συλλογικοτήτων εάν είναι μαρμάρινα είτε ο ορείχαλκος τους πάει στα χυτήρια όσων λυμαίνονται τα μέταλλα της δημόσιας περιουσίας. Αμφότερα, αφύλακτα από -και αδιάφορα για- τη Δημόσια Αρχή, αμφότερα υποτιμημένα στη δημόσια μνήμη και ιεράρχηση. Άρα, άνευ Αξίας ως φαίνεται, όπως ο Παλαμάς ή τα εμβληματικά κτίρια του ΕΜΠ… ή όλη η Ελλάδα που βιώνει έναν απαράμιλλο αισθητικό βιασμό ασκήμιας την ώρα που τάχατες σωρεύει τα «διεθνή βραβεία» τουρισμού και αισθητικής ποιότητας. Νέα urban αισθητική ονομάζεται η πρωτοφανής βεβήλωση που υφιστάμεθα…

Καμιά καινούργια ιδέα δεν πρόσφερε ο Αλέξης τόσα χρόνια. Πολλά χρόνια αγωνίας και κατάθλιψης. Απολύτως Τίποτα. Τίποτα δεν είπε για την εθνική συμφιλίωση, όπως έκαναν πραγματικοί Ηγέτες ολκής πριν αυτόν -Καραμανλής, Παπανδρέου, Φλωράκης, Κύρκος- με τον τρόπο τους καθείς. Τουναντίον επενδύει στο διχασμό. Τίποτα δεν είπε για τον αναγκαίο μετασχηματισμό της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας, όπως θεμελίωσαν ο Παπανδρέου, ο Σημίτης, ο Κ. Καραμανλής, ο Λ. Παπαδήμος, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος. Δίκιο είχαν, άδικο είχαν, κάτι είπαν τέλος πάντων. Τίποτα για την εκ φύσεως ηττημένη Αριστερά στο σύγχρονο κόσμο: μόνο παγερά συνθήματα και ψευτο-θούριους πεπαλαιωμένων μυαλών από τα έγκατα του Μαξίμου και της στρεβλωμένης εξιστόρησης. Ίσως εντέλει μείνει ο ίδιος και ο Αδριάντας του στην Ιστορία ως η περίπτωση του Κυβερνήτη-Ευκαιρίας.

Αλήθεια, τί γράφει ουσιωδώς το βιογραφικό του Ανδρός που το πόπολο εμπιστεύεται; Δεκαπενταμελές κάποιου Λυκείου και καταλήψεις επί Αρσένη, βαρύτατο βύσμα στο Ναυτικό, και τίτλος της διπλωματικής εργασίας που εκπόνησε στην τέως Μεγάλη του Γένους Σχολή: «Οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης και η έντασή τους στην ΕΕ και στην Ελλάδα. Εστίαση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Περάματος». Με άλλα απλά ακαδημαϊκά λόγια, όταν οι συμφοιτητές του συνέγραφαν εργασίες επί της στατικής, των μαθηματικών, της υδραυλικής ή της ενέργειας, ο Αλέξης ασχολείτο με κοινωνικά προβλήματα ως… πολιτικός μηχανικός! Εξ ου και η επικίνδυνη «στροφή των 360 μοιρών» ή ο διπολικός γεωγραφικός χαρακτήρας της «Λέσβου και της Μυτιλήνης». Ας μην το παλεύουμε το πράγμα: αφθονούν οι περιπτώσεις αυτές, απλώς δεν τους είχε βρει νωρίτερα ο Αλαβάνος για να τους κάνει Πρωθυπουργούς, πριν καταλάβει ότι είναι Ιούδες!

Θα περάσουμε ένα χρόνο -ή λιγότερο- με βίαιη επίθεση στα νεύρα και τη νόηση μας. Αλήθεια και πραγματικότητα θα γίνουν σουρωτήρι και αντικείμενο απόλυτης συστροφής. Βοήθεια μας…

ΣΧΕΤΙΚΑ ΆΡΘΡΑ
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Καλή Σεζόν… Όταν το Τίποτα ηγείται του Κενού… »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top