FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Πρόκειται για μια νεο-λατινική έκφραση που σημαίνει «φοβερό» ή «καταστροφικό» έτος, σε αντίθεση με την αρχική έκφραση annus mirabilis, δηλαδή το θαυμάσιο ανάλογό του. Λέγεται ότι η πρώτη κατασκευή του σχετίζεται με τον αντικληρικαλισμό της ΙΙΙ Γαλλικής Δημοκρατίας, όταν χαρακτηρίσθηκε λογοτεχνικά το έτος, οπότε υιοθετήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το «Αλάθητο του Πάπα» και οι σκοτεινές εξουσιαστικές προεκτάσεις του.

Πρόκειται για μια νεο-λατινική έκφραση που σημαίνει «φοβερό» ή «καταστροφικό» έτος, σε αντίθεση με την αρχική έκφραση annus mirabilis, δηλαδή το θαυμάσιο ανάλογό του. Λέγεται ότι η πρώτη κατασκευή του σχετίζεται με τον αντικληρικαλισμό της ΙΙΙ Γαλλικής Δημοκρατίας, όταν χαρακτηρίσθηκε λογοτεχνικά το έτος, οπότε υιοθετήθηκε από τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία το «Αλάθητο του Πάπα» και οι σκοτεινές εξουσιαστικές προεκτάσεις του.

Λέγεται, επίσης, ότι η έκφραση απέκτησε τη «διασημότητά» της από τη Βασίλισσα Ελισάβετ όταν χαρακτήρισε το 1992 αναλόγως: βέβαια, η Βασίλισσα, θωρώντας τον Κόσμο από το γυάλινο πύργο της, καταστροφική ήταν η δημόσια αποκάλυψη των περιπετειών στις κρεβατοκάμαρες του Μπάκιγχαμ... Παραδόξως, η έκφραση αυτή ήταν η πλέον αναζητηθείσα από τους Έλληνες στο Google το 2016! Προφανώς, δεν μας έπιασε κάποια οξεία λατινο-μανία αίφνης: άλλωστε στο σχετικό κατάλογο αναζητήσεων και δημόσιου ενδιαφέροντος έπεται το Kara Sevda...

To 2016 επαξίως κέρδισε το τίτλο του: μετρήστε, Συρία, Τραμπ, Brexit, τρομοκρατία, νεο-σουλτανικός Ερντογανισμός, οικονομία παραπαίουσα, κενά βαλάντια, πολιτικές ήττες και εθνικές υποχωρήσεις, κοινωνικές εντάσεις και διοικητικό χάος... Το πρόβλημά μας είναι τι τίτλος θα δοθεί στο 2017! Φοβούμαι ότι θα αναζητούμε την υπερθετική έκφραση του horribilis εάν δεν τεθεί στιβαρά από τις φιλελεύθερες φιλ-ευρωπαϊκές δυνάμεις το κορυφαίο ερώτημα: γιατί ο θρίαμβος του φιλελευθερισμού στα τέλη του 20ού αιώνα, ως καταστατικό μοντέλο διακυβέρνησης παγκοσμίως, κατέληξε στην κατάσταση αστάθειας και συρρίκνωσης που εμφανίζει σήμερα.

Μεθυσμένος από την επικράτησή του με την κατάρρευση του υπαρκτού σοσιαλισμού, δεν διείδε την ανάγκη να μετεξελιχθεί και ο ίδιος ως πολιτικό και οικονομικό σύστημα. Τσαλαβουτά 30 χρόνια τώρα σε ένα τέλμα όπου χρησιμοποιεί παρωχημένους θεσμούς σε έναν ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο. Δεν θέλησε ή δεν μπόρεσε να αξιολογήσει και να προσαρμοσθεί στις απαιτήσεις της τεχνολογικής και δημογραφικής μετάλλαξης των οικονομιών μας. Όταν η πληροφορία και το χρήμα διακινούνται με ταχύτητα ηλεκτρονίου και οι άνθρωποι μετακινούνται περίπου υπερηχητικά, η πολιτική απόφαση λαμβάνεται με την ίδια χρονική υστέρηση ως δύο αιώνες πίσω.

Κατά συνέπεια, η πολιτική και οι πολιτικοί βρίσκονται πάντα πίσω από τα γεγονότα και η μέθοδος σκέψης τους είναι συστηματικά σε διαφορά φάσης από την πρακτική των οικονομικών γιγάντων. Η αποδέσμευση της οικονομίας από την πολιτική οφείλεται πρωτίστως σ’ αυτήν τη διαφορά δυναμικής.

Το 2017 θα παιχθούν πολλά για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Οι φιλελεύθεροι οφείλουν να δώσουν απαντήσεις σε σχετικά ζητήματα, πρωτόγνωρα γι’ αυτούς· και επ’ αυτών θα κριθούν εντέλει. Για παράδειγμα, ο Κ. Μητσοτάκης πρέπει να τοποθετηθεί επί νεωτερικών θεμάτων: τι γίνεται με την ανεργία που προέρχεται από την αντικατάσταση της εργατικής δύναμης από τις μηχανές και την τεχνολογία; Πώς αξιοποιείται η τηλεργασία, ο ελεύθερος χρόνος και η διαχείριση της τρίτης ηλικίας; Η Κεντρο-Αριστερά πρέπει να σκεφθεί γιατί καταρρέει παντού στην Ευρώπη: δείτε τους Γάλλους Σοσιαλιστές, το SPD στη Γερμανία και τους Εργατικούς στην Αγγλία.

Και η «Πρώτη-Φορά»; Δεν μιλώ για τους εξουσιομανείς ρέκτες του προτύπου της Βενεζουέλας, αλλά για ευγενείς ανθρώπους όπως τον Ε. Τσακαλώτο. Θα δει άραγε την «τρύπα» στη σκέψη του ότι όσο πιέζεται το εγχείρημά του, τόσον ενισχύεται η Ακρο-Δεξιά; Η παρατήρηση σωστή, η ιστορία της σαφέστατη από το 1978 και μετά, ποια είναι η ερμηνεία της όμως; Όλη αυτή η άνετη παρλάτα στηρίζεται σε έναν συνδυασμό ιστορικής ερμηνείας, ανεπίδεκτης συζήτησης και ιδεολογίας της συγκίνησης. Πλήρης ανορθολογισμός, δηλαδή.

Οι ηγεσίες πρέπει επιτέλους να κουράσουν λιγάκι τον αιώνιο Ύπνο της ισχύος τους. Ζούμε σ’ άλλο Κόσμο και το annus horribilis 2017 καραδοκεί ως πολύ χειρότερη εκδοχή των όσων ζήσαμε πέρυσι.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top