FOLLOW US

Σταράτες κουβέντες

 

Τα γενέθλια της στήλης

Κάθε πρώτη του Γενάρη η στήλη μου στο «Εμπρός» έχει τα γενέθλιά της. Άρχισα να γράφω το 1990 όταν το «Ε» ήταν κομματικό έντυπο του ΚΚΕ. Ο διευθυντής του κ. Μανόλης Μανώλας βρισκόταν στο εξωτερικό για κάποια εκπαίδευση και υπεύθυνη της εφημερίδας είχε οριστεί η γλυκιά και χαμογελαστή Καίτη.

 Αφού έφυγες από το «Δημοκράτη», γιατί δεν έρχεσαι σ’ εμάς; Να βοηθήσεις και εσύ κ.λπ.

Εγώ μέχρι τότε όχι μονάχα δεν είχα διαβάσει κομματική εφημερίδα, όλων των πολιτικών αποχρώσεων, αλλά τις απέφευγα όπως ο διάβολος το λιβάνι...

 

Τα γενέθλια της στήλης (2)

Απ’ το Σεπτέμβριο του 1983, χρονιά όπου εγκαταστάθηκα μόνιμα στον τόπο μου, άρχισα να γράφω στο «Δημοκράτη», γιατί ο τότε διευθυντής του Γιώργος Σκούφος μού ήταν γνωστός από το Β΄ Γυμνάσιο Μυτιλήνης και απ’ τον αθλητισμό. Μάλιστα, ο τίτλος «Σταράτες κουβέντες» είναι δικός του. Αυτός τον πρόσθεσε στο «Λίγα απ’ όλα» χωρίς να με ρωτήσει, μου άρεσε και τον διατήρησα.

Η συνεργασία μου με τον «Δημοκράτη» και τον Σκούφο υπήρξε άψογη και εγκάρδια. Διαταράχτηκε μόνο το 1989 όταν αρνήθηκε να δημοσιεύσει επικριτικό ρεπορτάζ για τον τότε διευθυντή του «Ιδρύματος Αγιάσου». Ο Σκούφος είχε τα δίκια του και μου τα εξήγησε, αλλά εγώ τότε δεν είχα μπει για τα καλά στο πνεύμα λειτουργίας των εφημερίδων και πικράθηκα.

 

Τα γενέθλια της στήλης (3)

Γράφω λοιπόν στο «Εμπρός» από το 1990 μέχρι σήμερα με απουσία τριών χρόνων περίπου με δική μου υπαιτιότητα. Για διαφόρους λόγους. Δεν έχω πληρωθεί ποτέ από καμία εφημερίδα από το 1973, όπου για πρώτη φορά είδαν το φως της δημοσιότητας κείμενά μου στον Τύπο.

Πριν από αρκετά χρόνια, όταν ήμουν δάσκαλος εν ενεργεία, ένας «συνάδελφος» έστειλε αναφορά στον προϊστάμενό μου και ζητούσε να με τιμωρήσει γιατί έγραφα επί χρήμασι! Ο τότε προϊστάμενος σωστά πράττων έθεσε την αναφορά στο αρχείο και κάποιος διοικητικός του Γραφείου της Διεύθυνσης μού έστειλε ένα αντίγραφο της αναφοράς του «συναδέλφου» για να μην τον ξεχάσω ποτέ...

 

Τα γενέθλια της στήλης (4)

Η συνεργασία μου από το 1990 μέχρι σήμερα είναι τυπική, αλλά άψογη. Είχα θέσει έναν όρο όταν άρχισα να γράφω στο «Εμπρός», να μην λογοκρίνονται τα κείμενα και τα σχόλια, και ο όρος αυτός από τότε διατηρείται απαρέγκλιτα.

Γνωρίζω ότι κατά καιρούς ο κ. Μανώλας δέχτηκε πιέσεις από «συντρόφους» της συμφοράς να με αποπέμψει από την εφημερίδα, γιατί ορισμένα σχόλιά μου ενοχλούσαν! Ο Μανόλης μέχρι σήμερα άντεξε, γι’ αυτό η συνεργασία μας συνεχίζεται απρόσκοπτα.

 

Τα γενέθλια της στήλης (5)

Τόσα χρόνια που δημοσιογραφώ τι κέρδισα; Πολλά! Πρώτον, δημοσιοποιώ τις θέσεις και τις απόψεις μου και αυτό δεν είναι λίγο. Δεύτερον, γνώρισα ανθρώπους και παράγοντες που σε καμία περίπτωση δεν μπορούσα να γνωρίσω. Τρίτον, η στήλη απέκτησε φανατικούς αναγνώστες και δηλητηριώδεις επικριτές.

Και οι δύο κατηγορίες αναγνωστών το ίδιο σημαντικές για την αντικειμενικότητα των δημοσιευμάτων. Τέλος, τους τίτλους των σχολίων τους γράφω ο ίδιος και φροντίζω τα σχόλια και τα κείμενα να είναι κατανοητά από αναγνώστες που έχουν στοιχειώδεις γνώσεις της γλώσσας.

 

Τα γενέθλια της στήλης (6)

Άρχισα να γράφω σε εφημερίδες το 1973 όταν ζούσα στο Κιάτο της Κορινθίας. Η εφημερίδα λεγόταν «Ηχώ της Κορινθίας» και διευθυντής ήταν ο Κίμωνας Τρουπής, αργότερα δημοσιογράφος στην κρατική τηλεόραση.

Πριν από τρία χρόνια περίπου, θέλησα να συνεργαστώ με την τοπική εφημερίδα «Τα Νέα της Λέσβου». Το ήθελα για αλλαγή σκηνικού. Έθεσα τον όρο της μη λογοκρισίας των σχολίων μου. Ένας παράγοντας των «Νέων» δεν δέχτηκε τον όρο και η συνεργασία δεν πραγματοποιήθηκε. Προφανώς να υπήρχαν και άλλοι λόγοι που δεν τους γνωρίζω. Εκ των υστέρων χάρηκα για τη μη συνεργασία. Τέλος.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λίγα απ’ όλα Λίγα απ’ όλα »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top