FOLLOW US

Χρονογράφημα

Χριστουγεννιάτικο ρεβεγιόν

Εδώ είμαστε λοιπόν! Παραμονές των Χριστουγέννων, σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο ζοφερό, καθώς  οι τρομοκρατικές επιθέσεις που πέρσι μπήκαν στη ζωή μας, όπως φαίνεται ήρθαν, για να μείνουν! Παραμονές Χριστουγέννων με αστέγους και πρόσφυγες, με αγωνίες οικονομικές, με στολισμένη και φωτισμένη αγορά, με πολύ κόσμο να κυκλοφορεί και λίγο να ψωνίζει και με την κυκλοφοριακή συμφόρηση να ενσκήπτει το τελευταίο δίμηνο στους αθηναϊκούς δρόμους.

Εδώ είμαστε λοιπόν! Παραμονές των Χριστουγέννων, σε ένα ευρωπαϊκό τοπίο ζοφερό, καθώς  οι τρομοκρατικές επιθέσεις που πέρσι μπήκαν στη ζωή μας, όπως φαίνεται ήρθαν, για να μείνουν! Παραμονές Χριστουγέννων με αστέγους και πρόσφυγες, με αγωνίες οικονομικές, με στολισμένη και φωτισμένη αγορά, με πολύ κόσμο να κυκλοφορεί και λίγο να ψωνίζει και με την κυκλοφοριακή συμφόρηση να ενσκήπτει το τελευταίο δίμηνο στους αθηναϊκούς δρόμους.

Λες και όσα χρήματα κερδίζουν οι κάτοικοι αυτής της πόλης, τα διαθέτουν για να κάνουν τη ζωή τη δική τους και των συμπολιτών τους ακόμη πιο δύσκολη! Παραμονές Χριστουγέννων με τον καιρό να μην έχει αποφασίσει αν θα φορέσει τα γιορτινά του ή αν θα μας δείξει τα κρύα δόντια του, με έναν μικροσεισμό στην Αθήνα, με πολλές διαρρήξεις στην αγορά της Μυτιλήνης.

Με τα προγράμματα όλων μας να μην χαλαρώνουν! Η Παραμονή Χριστουγέννων φέτος μας έρχεται Σαββατοκύριακο κι όλοι ευχόμαστε να νιώσουμε ότι οι γιορτές μπαίνουν στην πόλη, απόγευμα της Παρασκευής.

Παραμονή Χριστουγέννων, χωρίς, για άλλη μία φορά, να έχω προλάβει να στολίσω το δέντρο μου, προσπαθώ να καθαρίσω το γραφείο μου από τις εκκρεμότητες του χρόνου που φεύγει. Αυτή η σκάλα δεν κατεβαίνει, θυμάμαι αόριστα από παλιότερα διαβάσματα, και νιώθω ότι η φράση αυτή (Βαμβουνάκη αν δεν απατώμαι) περιγράφει την τρέχουσα  κατάσταση ποιητικά αλλά με ακρίβεια.

Παραμονές Χριστουγέννων και περιμένουμε να περάσουμε περισσότερο χρόνο με τους αγαπημένους μας, να κοιμηθούμε, να διασκεδάσουμε, να ερωτευτούμε, να αγαπήσουμε ξανά τον εαυτό μας. Φίλες και φίλοι από τα παλιά, θα συναντηθούμε καταμεσήμερο, κάτω από σόμπες που καίνε και θα ανακυκλώσουμε το γνωστό δίλημμα: Είναι καλύτερα τα οικογενειακά ή τα εργένικα Χριστούγεννα; Δεν έχω απάντηση στο ερώτημα. «Γέλια, παιδιά, αγάπη, γαλοπούλα» από τη μια «α και η τηλεόραση στη διαπασών». «Ξενύχτι, κάποιος μαγειρεύει για σένα, κι εσύ φτάνεις λίγο πριν την ώρα του φαγητού με ένα κρασί και μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια» από την άλλη. «Σχέσεις ζωής» ή «αγάπες  της εποχής»; Εγώ να διαλέξω; Δεν έχω αποστηθίσει ποτέ καμία συνταγή για χριστουγεννιάτικες λιχουδιές. Μόνον καταναλώνω. Κυριολεκτικά και μεταφορικά.

Λίγο χλωμό πια να αλλάξω συνήθειες. Να προσαρμοστώ σε κάτι διαφορετικό. Έχει τα καλά του ο εργένικος βίος! Και, ναι, τα Χριστούγεννα τα πλεονεκτήματά του πολλαπλασιάζονται! Να ζεις μόνος σου δε σημαίνει απαραίτητα πως είσαι μόνος. Πως αισθάνεσαι μοναξιά. Απλώς δεν υλοποιείς τα στερεότυπα και στη ζωή αυτή έχουμε εθιστεί να ταυτίζουμε την ευτυχία με μια σειρά από αυτά. Πριν από δύο μέρες διάβασα σ’ ένα άρθρο μια ωραία έκφραση: «Η ευτυχία είναι καταναλωτικό αγαθό» δήλωνε κάποιος «εγώ αποζητώ την πληρότητα» συμπλήρωνε. Καθώς ονειρεύομαι να φτάσουν τα Χριστούγεννα, να ξεκλέψω  χρόνο για μένα, τον δικαιολογώ απόλυτα.

«Ποιος άνθρωπος αισθάνεται πλήρης;» αναρωτιέμαι «Αυτός που στο ετήσιο ημερολόγιό του δεν καταγράφει ασθένειες, απώλειες και αστοχίες. Που φυλλομετρά ένα πυκνογραμμένο τετράδιο κι είναι πάντα σε θέση να διηγηθεί ωραίες ιστορίες, εμπειρίες, με λάθη και κέρδη. Που έχει υλικό να αναπολεί. Που αγαπά τις αναμνήσεις του. Τις στολίζει στο δέντρο του και νοερά τις φωτίζει με τα λαμπάκια που αναβοσβήνουν». Κάπως έτσι τις αφήνει να γυρίζουν στο μυαλό του, στη διάρκεια εκείνων των λίγων ημερών, που μπορεί κάποιος να αφιερώσει στον εαυτό του. Πλήρης είναι αυτός που έχει παρελθόν και μπορεί να διαχειρίζεται τις  αλλαγές στη ζωή του. Που αντέχει να ξεβολεύεται. Που δεν στεφανώνεται ένα ξερό δαφνόφυλλο ως πρόσχημα ενός βίου τυπικού, τυποποιημένου για να παραφράσω τον Καρυωτάκη, που τον απογυμνώνει από τις ανάγκες και τις αισθήσεις του.  Που τραβά το δικό του δρόμο, με γνώμονα τη δική του αλήθεια. Που μπορεί να σβήνει περιττά. Που αφήνει πάντα μια θέση για τα πολύτιμα. Και φυλάει και μία και δύο και τρεις για όσα πρόκειται να έρθουν. Κι αυτά τα περιμένει πάντα με λαχτάρα παιδική… Αυτή δεν είναι και η διάθεση των Χριστουγέννων; Καλά Χριστούγεννα!         

 

Καλυψώ Λάζου

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top