FOLLOW US

Από το λάκκο των λεόντων

Είναι γνωστό ότι η φυσική θρησκεία του ανθρώπου είναι ο Παγανισμός. Γιατί, ο άνθρωπος τρομάζει με τη φύση και θεοποιεί τον ουρανό, τα νερά, τη γη, τη φωτιά, τον κεραυνό... Γι’ αυτό, για εκατομμύρια χρόνια, που οι άνθρωποι ήταν καρποσυλλέκτες και κυνηγοί, ήταν παγανιστές.

Είναι γνωστό ότι η φυσική θρησκεία του ανθρώπου είναι ο Παγανισμός. Γιατί, ο άνθρωπος τρομάζει με τη φύση και θεοποιεί τον ουρανό, τα νερά, τη γη, τη φωτιά, τον κεραυνό... Γι’ αυτό, για εκατομμύρια χρόνια, που οι άνθρωποι ήταν καρποσυλλέκτες και κυνηγοί, ήταν παγανιστές.

Οι θρησκειολόγοι λένε, πως ποτέ δεν πάψαμε να είμαστε! Αν και ο άνθρωπος δημιούργησε νέες θρησκείες, στην ουσία υπόταξε τον Παγανισμό στις νέες θρησκείες. Ο Παγανισμός υπέστη την πρώτη του μεταλλαγή, κατά τη διάρκεια της γεωργικής επανάστασης, γιατί ο γεωργός πλέον άνθρωπος, θα δώσει μεγάλη έμφαση στα στοιχεία της φύσης, που παίζουν ρόλο στη γεωργία, όπως είναι ο ήλιος, η γη, η σελήνη και το νερό. Κατά την εποχή εκείνη, οι παγανιστικοί θεοί μεταλλάχτηκαν αλλά απέκτησαν και ιεραρχία. Κι αυτό, γιατί ο γεωργός ζει πλέον σε κοινωνίες, που είναι ιεραρχημένες. Κοινωνίες με βασιλιά, υπουργούς, στρατιωτικούς κλπ..

Έτσι εμφανίζεται π.χ. στον ελλαδικό χώρο, ο Δίας, η κεφαλή των θεών, που ελέγχει τον ουρανό και τους κεραυνούς. Ο αδελφός του, ο Ποσειδώνας ελέγχει το νερό κ.ο.κ.. Υπάρχουν στο Δωδεκάθεο, θεοί για όλες τις δραστηριότητες του ανθρώπου. Και βέβαια η καινοτομία του, σε σχέση με προηγούμενες θρησκείες, ήταν η Αθηνά. Θεά της σοφίας, άφυλλη, που γεννήθηκε με παρθενική διαδικασία, από το κεφάλι του Δία. Σε σχέση με τον παλιό Παγανισμό, που είχε θεότητες για φυσικά φαινόμενα και πράγματα, ήταν άλμα! Παρόμοια στην πολυθεϊστική Αίγυπτο, εκτός τους φυσικούς θεούς, όπως ο Νείλος, ο Ρα κλπ., δημιούργησαν και τη θεά Μάατ. Ήταν η θεά της φιλίας, της αξιοπρέπειας και του σεβασμού. Δημιουργείται, πλέον, η ηθική διάσταση στις θεότητες. Οι γεωργοί ζουν πλέον ο ένας δίπλα στον άλλο, οπότε για να συμβιώσουν, χρειάζονται κανόνες, οργανωμένη ηθική και αυτό αντανακλάται και στις θεότητες που δημιουργούν. Έτσι, οι γεωργικές κοινωνίες την κατάσταση που ζούσαν στην ιεραρχική κοινωνία τους, τη φαντάστηκαν και για την κοινωνία των θεών. Οι θρησκείες άρχισαν πλέον να αποτελούν μια συστηματοποίηση της ηθικής των κοινωνιών!

Οι αρχέγονες γεωργικές κοινωνίες, θεώρησαν ιερές κάποιες χρονικές περιόδους, που σχετίζονται με τον κύκλο των φυτών και τον κύκλο του φωτός. Δεν είναι τυχαίο ότι σε πάρα πολλές θρησκείες, ο ήλιος ήταν ο βασιλιάς των θεών, που ήλεγχε το φως. Μια τέτοια περίοδος είναι οι μέρες μεταξύ 21 και 25 Δεκέμβρη. Γιατί, η νύχτα 21 προς 22 Δεκέμβρη (χειμερινό ηλιοστάσιο), είναι η μεγαλύτερη στη διάρκεια όλου του έτους. Αρχίζει δηλαδή το φως να νικάει το σκοτάδι. Τις μέρες αυτές, γεννιέται το φως. Γι’ αυτό και σε όλες τις θρησκείες της Γόνιμης Ημισελήνου (Ασσυριακές, Βαβυλωνιακές, Σουμεριακές, Ακκαδικές κλπ.), στη διάρκεια της γεωργικής επανάστασης, κάποιος θεός του φωτός γεννιέται τις μέρες αυτές…

Επίσης, ο άνθρωπος γεωργός δημιούργησε πολλές γιορτές την εποχή της άνοιξης. Γιατί, το χειμώνα τα φυτά «νεκρώνονται», είναι πεθαμένα. Ο κύκλος της καρποφορίας τους έχει κλείσει και τα φύλλα πέφτουν. Ο γεωργός το φθινόπωρο έχει θάψει τον σπόρο στη γη. Την άνοιξη, ο σπόρος «ανασταίνεται» από τη γη, και φυτρώνουν τα νέα φυτά. Γι’ αυτό και όλες αυτές οι θρησκείες, έχουν τον Απρίλη μια γιορτή χαράς, για την ανάσταση της φύσης. Στην αρχαία Ελλάδα, η Περσεφόνη (κόρη της θεάς Δήμητρας) πήγαινε το φθινόπωρο στον κάτω κόσμο και ανέβαινε πάλι στη γη την άνοιξη. Έχουμε πάλι, ένα θάνατο και μια ανάσταση, που σχετίζονται με τον κύκλο της καρποφορίας της γης!

Η πρώτη γνωστή μονοθεϊστική προσπάθεια (γραπτό κείμενο) έγινε από τον Φαραώ Ακενατόν (1351-1334 πΚΕ) στην Αίγυπτο, που προσπάθησε να επιβάλλει τον ήλιο Ατόν - Ρα σαν το μόνο θεό, που έπλασε τα πάντα πάνω στη γη. Σύμφωνα με τους εβραϊκούς μύθους, την εποχή αυτήν υπήρχαν στην Αίγυπτο οι Εβραίοι αιχμάλωτοι. Στη συνέχεια έφυγαν και ιστορικά εντοπίζονται στη γη τους γύρω στο 1200 πΚΕ. Είναι φυσικό να μετέφεραν πολλές ιδέες από την Αίγυπτο και να τις έπλασαν σαν δικές τους. Μια από αυτές, είναι και ο μονοθεϊσμός. Εκτός τον Ιουδαϊσμό και οι υπόλοιπες μονοθεϊστικές θρησκείες που ακολούθησαν (Χριστιανισμός, Ισλαμισμός, Σιχισμός, Μανδαϊσμός κλπ.), βασίστηκαν στις ιδέες αυτές. Και στην προσπάθειά τους να επιβληθούν, έκαναν το προφανές. Προσέλαβαν πληθώρα ιδεών και γιορτασμών, από τη φυσική θρησκεία του ανθρώπου, τον Παγανισμό, τις μετάλλαξαν μερικώς και τις πλάσαραν σαν καινούργιες, δικές τους... Και το κάνουν μέχρι σήμερα! Μέσα από το θρησκειολογικό λάκκο των λεόντων,

...ο Δανιήλ.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top