FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Ο Ένας τον παρουσίασε προεκλογικά ως τον μικρό Αλέξη που είχε ιδεολογικό βαβά στο αριστερό χεράκι του και παίζει με το τραινάκι του. Κι ο Άλλος τον αποκάλεσε «καλόκαρδο μπούλη» με τον οποίο έχει ιδεολογικές διαφορές, αλλά εκείνο που μετρά είναι ότι είναι καλό παιδί.

Ο Ένας τον παρουσίασε προεκλογικά ως τον μικρό Αλέξη που είχε ιδεολογικό βαβά στο αριστερό χεράκι του και παίζει με το τραινάκι του. Κι ο Άλλος τον αποκάλεσε «καλόκαρδο μπούλη» με τον οποίο έχει ιδεολογικές διαφορές, αλλά εκείνο που μετρά είναι ότι είναι καλό παιδί.

Κι οι δυό μάς κυβερνούν οριακά, στην πιο κρίσιμη καμπή της Δύσης των τελευταίων 2-3 αιώνων, στηριζόμενοι στις ψήφους εκπροσώπων που εμείς, οι πολίτες, επιλέξαμε. Και βλέπουμε ότι οι εκπρόσωποι μας πρωτίστως χαρακτηρίζονται από ένα πρωτόγνωρο γνώρισμα: λένε την εκκεντρική παρόλα τους επί σχεδόν κάθε θέματος κι έπειτα απαιτείται, συστηματικά, μια δέσμη διαψεύσεων και διευκρινήσεων ώστε ενίοτε να μαζευτούν τ’ αμάζευτα.

Αυτό το δομικό στοιχείο του κυβερνητικού λόγου δεν έχει τύχει της ανάλυσης και του ενδιαφέροντος της αντιπολίτευσης. Αμέλεια, αδιαφορία ή αδυναμία κατανόησης των αιτιών και της σημασίας της συνεχούς παλινδρόμησης των εκπροσώπων των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ μεταξύ της πρωτογενούς θέσης τους και της τελικής τροποποίησης της; Μπορεί, όντως, να πρόκειται για αυταπατημένα ολισθήματα -διόλου απίθανο, μπορεί όμως να είναι ένας μηχανισμός εξοικείωσης και σταδιακής εδραίωσης ενός ακραίου σχετικισμού στην κοινωνία.

Για παράδειγμα, όταν ο κ. Τσιρώνης κάνει τη διάκριση μεταξύ της σημαίας στη Νομαρχία και στο σπίτι μου/σας ως προς τη συμβολική της αξία, τότε αυτό που θέλει να πει είναι ότι η σημαία είναι ένα πανί, ένα ατομικό διακριτικό και όχι το ενοποιό σύμβολο ενός Λαού κι ενός Έθνους, έμφορτο ιστορίας και ταυτότητας.

Επειδή τυγχάνει να τον γνωρίζω από τα μικράτα μας, ήμασταν συνομήλικοι συμμαθητές στη Λεόντειο, τον θεωρώ ικανό και να έχει πει μια μπούρδα αλλά και να προάγει ενσυνειδήτως τις ιδέες του. Όταν αυτό έρχεται να συναιρεθεί με τα ανάλογα πρόσφατα αποφθέγματα του κ. Ζουράρι περί της απώλειας κάποιων νησιών και της γλώσσας, τότε δεν μπορώ να λησμονήσω μια τοποθέτηση ενός σημαντικού καθηγητού, πραγματικού Αριστερού που το αμάλγαμα ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τού προκαλούσε τρόμο.

Ήταν αμέσως μετά την πρώτη Βαρουφάκειο πράξη -τότε με το ουάου στον Ντάισελμπλουμ- που μου είπε «τούτοι θα φύγουν γρήγορα· αλλά θα έχουμε χάσει ένα νησί προηγουμένως». Δύο χρόνια μετά, η προοπτική της πρόβλεψης του δεν είναι πλέον τόσον αλλόκοτη...

Οικονομικά ανύπαρκτη, κοινωνικά κατακερματισμένη, πολιτικά αλλοπρόσαλλη, εκπαιδευτικά διαλυμένη, η Ελλάς ακκίζεται γύρω από την επίκληση βοηθημάτων και βοήθειας. Σε μια παγκόσμια συνθήκη όπου η Δύση παρακμάζει πολιτισμικά, ο Ερντογανικός αναθεωρητισμός καλπάζει, η Ευρώπη κάμπτεται, διάφοροι παλαβοί επικρατούν, η κατάσταση μετάβασης σε κάποιο άλλο σύστημα ισορροπίας, είναι εμφανής μόνο που δεν ξέρουμε ποιό είναι αυτό το σύστημα.

Με άλλα λόγια, εκεί που απαιτούνται «μεγάλα παιδιά» μήπως και τα φέρουν βόλτα, εμείς ως πολίτες καταφέραμε να αναδείξουμε κακομαθημένα παιδάκια να ψάχνονται να καταλάβουν τις οδηγίες χρήσεως στα παιχνίδια των μεγάλων.

Λούνα Παρκ του Τρόμου... εγκαθιδρυμένο από εμάς τους ίδιους, με ΕΝΦΙΑ μετά δόλου, θα πει το δικαστήριο της Ιστορίας κάποτε. Και δε θα αναγνωρίσει κανένα ελαφρυντικό στην ιδιοτελή πλευρά του υπαρκτού Ελλαδισμού μας! Ακόμα και η περιρρέουσα μεταμέλεια «σύριζα να το ‘κοβα το χέρι που τους ψήφισα», δεν αναγνωρίζεται, ως ίσως ανειλικρινής.

Ποιό το επίδικο όμως, θα ρωτήσει κάποιος. Νομίζω ότι πρόκειται για την ανάδειξη του ανορθολογισμού σε κρατούσα πολιτική! Βαρύ, πολύ βαρύ παράπτωμα στην Ιστορία...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Ευχή για το 2017... Gastroenteritis effect »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top