FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Μετά την Ομιλία των Αθηνών, ο Πρόεδρος Ομπάμα ολοκλήρωσε την πολιτική του παρακαταθήκη απονέμοντας τα «Προεδρικά Μετάλλια της Ελευθερίας», σε πολίτες που προσέφεραν στις ΗΠΑ -και τον κόσμο- την Ειδοποιό Διαφορά στην αξία των πράξεων και επιδόσεων.

Μετά την Ομιλία των Αθηνών, ο Πρόεδρος Ομπάμα ολοκλήρωσε την πολιτική του παρακαταθήκη απονέμοντας τα «Προεδρικά Μετάλλια της Ελευθερίας», σε πολίτες που προσέφεραν στις ΗΠΑ -και τον κόσμο- την Ειδοποιό Διαφορά στην αξία των πράξεων και επιδόσεων. Έπραξαν, δηλαδή, πέραν και άνω της καλώς νοούμενης διακεκριμένης προσφοράς ενός πολίτη. Οι 26 επιλογές του, εύκολα προβαλλόμενες στο you-tube για όποιον ενδιαφέρεται, είναι «παράξενες»: ο Τζαμπάρ και ο Τζόρνταν στον αθλητισμό, ο Χανκς, ο Ντε Νίρο και ο Ρέντφορντ στην κινηματογραφική τέχνη, παραγωγή και σημειολογία των ρόλων που υποδύθηκαν, η μαθηματικός Μάργκαρετ Χάμιλτον που συνέλαβε τους κώδικες πληροφορικής για τα όλα τα διαστημικά ταξίδια ή η Έλεν ντε Τζενέρις ως ακτιβίστρια της ισότητας. Αθλητές, καλλιτέχνες, επιστήμονες, φιλάνθρωποι και ακτιβιστές συνθέτουν το μωσαϊκό των εξαίρετων πράξεων Πολιτών που ομόρφυναν και επεξέτειναν τον Κόσμο μας, δικαίως αποδεχόμενοι την ύψιστη των διακρίσεων.

Τα «Προεδρικά Μετάλλια της Ελευθερίας» που απευθύνονται σε Πολίτες, είναι το ανάλογο του περίφημου «Μεταλλίου Τιμής», που απονέμεται σε Μαχητές για πράξεις τους εν ώρα μάχης. Όποιος ενδιαφέρεται για τη φύση και την ιστορία του φειδωλού -και κατά συνέπεια ύψιστου- αυτού Μεταλλίου, πάλι μπορεί να αναζητήσει το ιστορικό και τα στοιχεία του στο διαδίκτυο. Κι η έκπληξη του θα είναι τεράστια: στη συντριπτική πλειοψηφία τους, απενεμήθησαν μετά θάνατον και κυρίως σηματοδότησαν πράξεις θυσίας υπέρ της σωτηρίας συμμαχητών των πεσόντων. Ή ακόμα περεταίρω υπέρ της διασφάλισης του υπέρτατου καθήκοντος «Κανείς δε μένει πίσω, Ζωντανός ή Νεκρός». Το Μετάλλιο Τιμής δεν επιβραβεύει την ανδραγαθία καθαυτό. Υπογραμμίζει την αυτοθυσία υπέρ και άνω συλλογικών Αξιών, όπως το σπαρτιατικό «Ή ταν ή επί τας»! Η κορύφωση της έννοιας αυτού του Μεταλλίου εντοπίζεται στην περίπτωση του Ντέσμοντ Ντοσς, δεκανέα υγειονομικού των Πεζοναυτών. Ο Ντοσς ήταν αντιρρησίας συνείδησης για θρησκευτικούς λόγους, αρνούμενος να φέρει όπλο και να σκοτώσει αντίπαλο· αντιθέτως, διέσωσε 74 τραυματισμένους πεζοναύτες υπό τα καταιγιστικά πυρά των Ιαπώνων στο σφαγείο της Μάχης της Οκινάουα.

Το «Κανείς δε μένει πίσω» της εμβληματικής παράδοσης των Σπαρτιατών ή των Πεζοναυτών, μπορεί να περιοριστεί ως ένα απλό στρατοκρατικό πρόταγμα. Δεν πιστεύω όμως ότι η περιοριστική αυτή ανάγνωση είναι επαρκής. Αντίθετα, οφείλει να διαβασθεί ως ηθική επιταγή στο πλαίσιο του σύγχρονου οικονομικού πολέμου, με τα αμέτρητα και ανώνυμα θύματα, τους ζωντανούς-νεκρούς της κρίσης. Οφείλει να μεταγράφεται ως κορύφωση της σύγχρονης πάλης για σεβασμό των αγωνιστών της ζωής, των αδυνάμων ή των ατυχησάντων! Η υπέρτατη εκδοχή της κοινωνικής συνοχής. Χωρίς φιλανθρωπικές περικοκλάδες και αθύρματα ιδεο-μπούρδας.

Οι ψυχικές, κοινωνικές και οικονομικές «ουλές» στο σώμα των ανωνύμων πρωταγωνιστών της σύγχρονης ελληνικής τραγωδίας, λένε βαριά πράγματα για όσους τις επικαλούνται σε πολιτικό επίπεδο. Οι «ουλές» αυτές, ορατές στους καθημαγμένους άστεγους, αόρατες σ’ όσους ισορροπούν με την ψυχή στο στόμα την οικογενειακή λογιστική στα τέλη του μήνα, εικαζόμενες για τους πάντες, μας λένε από πού ερχόμαστε. Δε μας λένε πού θα πάμε!

Η πολιτική Ηγεσία του τόπου δεν έχει πια εύκολη δουλειά έναντι ενός κατ’ έξιν αυταπατώμενου ακροατηρίου ψηφοφόρων. Οφείλει να πείσει πώς θα πάμε μπροστά και ότι κανείς δε θα μείνει πίσω. Εκεί θα κριθεί το μέλλον μας...

Από την επόμενη Κυριακή, 4.12.2016, παίζεται το μεγαλύτερο παιχνίδι στην ιστορία του ευρωπαϊκού πολιτισμού. Από το δημοψήφισμα στην Ιταλία και τις προεδρικές εκλογές στην Αυστρία, ξεκινά ένας Γολγοθάς για το μεγαλύτερο και πλέον οραματικό στοίχημα στην ιστορία της Δύσης. Εάν χαθεί, οι σκοτεινότερες δυνάμεις με τη μεγαλύτερη ισχύ από ποτέ, θα ξεχυθούν ελεύθερες· και τότε, το «Ή ταν ή επί τας» θα καταστεί εκ νέου επίκαιρο στην καθημερινότητα μας.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Gastroenteritis effect Τα σα εκ των σων... »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top