FOLLOW US

Χρονογράφημα

Η μαύρη Παρασκευή

Όταν το πρωτοακούς, μεταφρασμένο, ο νους σου πηγαίνει εντελώς άστοχα α) στην 21η Απριλίου του 1967 -«και ξημερώνοντας Παρασκευή» γράφει ο Μάνος Ελευθερίου, β) στη Μεγάλη Παρασκευή -«και σκότος εγένετο από ώρας έκτης έως ώρας ενάτης» αναφέρεται στο ιερό Ευαγγέλιο, γ) στην Παρασκευή που μας επιβλήθηκαν τα capital controls, δ) άντε και σ’ αυτήν, την πιο πρόσφατη, της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν! 

Όταν το πρωτοακούς, μεταφρασμένο, ο νους σου πηγαίνει εντελώς άστοχα α) στην 21η Απριλίου του 1967 -«και ξημερώνοντας Παρασκευή» γράφει ο ΜάνοςΕλευθερίου, β) στη Μεγάλη Παρασκευή -«και σκότος εγένετο από ώρας έκτης έως ώρας ενάτης» αναφέρεται στο ιερό Ευαγγέλιο, γ) στην Παρασκευή που μας επιβλήθηκαν τα capital controls, δ) άντε και σ’ αυτήν, την πιο πρόσφατη, της τρομοκρατικής επίθεσης στο Μπατακλάν! Φίλοι μου, καλή η προσπάθεια, αλλά χάσατε! Ο όρος είναι αμερικάνικος και καταναλωτικός: Black Friday είναι η Παρασκευή, που μαυρίζει τις τιμές των προϊόντων στην αγορά! Τις μηδενίζει! Από φέτος το έθιμο εφαρμόζεται και στην Ελλάδα, επιτρέποντας στους στερημένους υπόχρεους του ΕΝΦΙΑ να αποκτήσουν τα καθρεφτάκια και τις χάντρες που ονειρεύονται.

Μην μπούμε καλύτερα στη συζήτηση αν η ζωή μας πρέπει ή όχι να έχει καταναλωτικές ανάγκες. Όσο κι αν όλοι μας τιμούμε το πνεύμα, η υλικότητα του κορμιού μας και η επιρροή των αισθήσεων, μας υπενθυμίζουν, κι ευτυχώς που το κάνουν, ότι εκτός από πνευματική τροφή, χρειαζόμαστε και το σταμναγκάθι μας. Πέραν της αλληλεγγύης υπάρχει και το παντεσπάνι μας. Εκτός των εκδόσεων του ΜΙΕΤ, υπάρχουν -τώρα και σε διαδικτυακή εκδοχή- τα περιοδικά μόδας. Κάποιοι που διαβάζετε, σχετλιαστικά όσα γράφω, εσείς που αισθάνεστε ότι πρέπει ανοικτίρμονα να με λοιδορήσετε, μήπως, λέω, μήπως, καμιά φορά πιάνετε τον εαυτό σας να κλείνει τους βαρείς δερματόδετους τόμους της ιστορίας και να ρουφά με βουλιμία τις εκπομπές της Τατιάνας;

Η μαύρη Παρασκευή λοιπόν! Έσωσε και ξημέρωσε και στη συννεφιασμένη Αθήνα, που είχε σωρεύσει στο κεφάλι μου άπειρες υποχρεώσεις, με αποτέλεσμα το πρόγραμμά μου ως αργά το απόγευμα να μην εμφανίζει ούτε μια μικρή χαραμάδα διαφυγής. Οδηγούσα προς το πανεπιστήμιο, όταν ξαφνικά έστριψα το τιμόνι με κατεύθυνση το mall της περιοχής.

«Άντε μου, στα τσακίδια, που δεν θα δω τι γίνεται σήμερα» σκέφτηκα. «Φυσικά και θα δω». Και πήγα. Κόσμος πολύς σε όλους τους ορόφους, χριστουγεννιάτικη διακόσμηση, που για κάποιον λόγο σε βοηθά πάντα να ξοδεύεις, δυνατή μουσική, αλλά πουθενά εκπτώσεις. Εννοώ εκπτώσεις πραγματικές.

Κάποια γνωστά πολυκαταστήματα ρούχων υπεροπτικά απέφυγαν έστω και να κάνουν κάποιες προσφορές. Παντού μείωση τιμών γύρω στο 10 με 20% για μια μέρα. Άντε 30% σε λίγες βιτρίνες. Σε άλλα μαγαζιά προσφορές σε περιορισμένα είδη. Κρατούσα τον καφέ μου και περιδιάβαινα τους ορόφους «Όλα τσουρούτικα στην Ελλαδίτσα μας» σκεφτόμουν και απείχα.

Μάλιστα! Ως γνήσια και φανατική καταναλώτρια, λάτρης των πακέτων και ειδική στις ετικέτες, εκείνη την αποφράδα Παρασκευή έφυγα από τον Άγιο Δημήτριο έχοντας ξοδέψει περίπου τρία ευρώ: όσο κοστίζει ένας καφές και μία ώρα στάθμευσης!

Την επόμενη μέρα, βρέθηκα στην Πάτρα, για τις ανάγκες ενός συνεδρίου. Λίγο πριν αναχωρήσει το λεωφορείο για τον Προαστιακό, έκανα μια βόλτα στην αγορά της πόλης. Τα καταστήματα είχαν παρατείνει την «μαύρη Παρασκευή» για μία ημέρα. Σταμάτησα μπροστά σε μια βιτρίνα με ρούχα: «Ό,τι πάρεις 1,99» έγραφε με κόκκινα γράμματα. Μπήκα. Είχε υπέροχα πλεκτά σε άπειρα χρώματα και σχέδια. «Ισχύει αυτό που γράφεις;» «Ξεπουλάω, κλείνω. Πάρε, όσα θες!». «Είναι μεταχειρισμένα;» «Είναι από ελληνική βιοτεχνία που έκλεισε, για τρία χρόνια είχα το stock».

Αγόρασα υπέροχα πλεκτά, κασκόλ, ζακέτες, δώρα για τις φίλες μου που γιορτάζουν αυτήν την εποχή. Όλα προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας, θαυμάσια αισθητικά. Έφυγα από το κατάστημα με δύο τεράστιες σακούλες, γεμάτες, που κόστισαν μόλις είκοσι ευρώ. Σε όλη τη διαδρομή προς το Κιάτο η διάθεσή μου ήταν εξίσου βροχερή με τον καιρό. Το μόνο πραγματικά κατάστημα που έκανε χαρακίρι στις τιμές ήταν ένα μαγαζί που έκλεινε!

Ακούω συχνά τους πολιτικούς να μιλούν για επενδύσεις. Πότε εμείς ως καταναλωτικό κοινό εμπιστευτήκαμε τα ελληνικά προϊόντα; Κακή δεν είναι η black Friday, μαύρη κι άραχλη είναι η ξενομανία μας που μας γονάτισε. Λίγο πριν τους Αγίους Θεοδώρους με πήρε ο ύπνος.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top