FOLLOW US

Σταράτες κουβέντες

Ελιά και λάδι, στατιστικές

Πρώτη ελαιοπαραγωγική χώρα στον κόσμο είναι η Ισπανία με 200 εκατομμύρια ελαιόδεντρα (1970), δεύτερη η Ιταλία με 185 εκατομμύρια ελαιόδεντρα (1964), τρίτη η Ελλάδα με 91 εκατομμύρια ελαιόδεντρα (1967), τέταρτη η Πορτογαλία με 49 εκατομμύρια ελαιόδεντρα (1957), πέμπτη η Τουρκία με 72 εκατομμύρια ελαιόδεντρα (1969), έκτη η Τύνιδα με 40 εκατομμύρια ελαιόδεντρα (1969).

Αν πάρουμε όμως σαν μέτρο τον αριθμό ελαιόδεντρων κατά κεφαλήν κατοίκων, πρώτη έρχεται η Ελλάδα με 9,5 δέντρα κατά κεφαλήν, δεύτερη η Τύνιδα με 6,9 δέντρα κατά κεφαλήν, τρίτη η Ισπανία με 6,8 δέντρα κατά κεφαλήν, τέταρτη η Κύπρος με 5,7 δέντρα κατά κεφαλήν.

 

Παραγωγή λαδιού και βρώσιμων ελιών

Πρώτη χώρα στον κόσμο σε παραγωγή λαδιού έρχεται η Ισπανία με 350 χιλιάδες τόνους, δεύτερη η Ιταλία με 220 χιλ. τόνους, τρίτη η Ελλάδα με 200 χιλ. τόνους, τέταρτη η Τύνιδα με 55 χιλ. τόνους, πέμπτη η Τουρκία με 45 χιλ. τόνους.

Τέλος, αν πάρουμε σαν μέτρο την ετήσια παραγωγή βρώσιμων ελιών, πρώτη έρχεται η Ελλάδα με 35.000 τόνους, δεύτερη η Ισπανία με 24 χιλ. τόνους, τρίτη οι ΗΠΑ με 7 χιλ. τόνους και τέταρτη η Τουρκία με 5 χιλ. τόνους.

 

Παραγωγή λαδιού κατά εκτάριο

Το εκτάριο είναι ίσο με δέκα (10) στρέμματα. Αν πάρουμε την ετήσια παραγωγή λαδιού κατά εκτάριο, τότε πρώτη ελαιοκομική χώρα στον κόσμο έρχεται η Ελλάδα με 210 κιλά λαδιού το εκτάριο, δεύτερη η Ιταλία με 163 κιλά, τρίτη η Αλγερία με 160 κιλά, τέταρτη η Ισπανία με 139 κιλά.

Με άλλα λόγια, τα ελληνικά ελαιόδεντρα είναι πιο παραγωγικά σε λάδι από άλλες ελαιοκομικές χώρες. Αρκετά στοιχεία για τα παραπάνω σχόλια πήρα από το βιβλίο του κυρ. Σακαντάνη με τίτλο «Σύγχρονη πρακτική ελαιοκομία».

 

Ποικιλία κορωνέικη

Τα τελευταία χρόνια στο νησί μας άρχισαν να αντικαθιστούν τις «ασπροελιές» ή «λαδοελιές» με την ποικιλία κορωνέικη, η οποία πήρε προφανώς το όνομά της από την Κορώνη της Μεσσηνίας.

Τα πλεονεκτήματα της κορωνέικης ποικιλίας είναι:

α) Αποδίδει καρπό κάθε χρόνο. β) Δεν προσβάλλεται τόσο από δάκο. γ) Έχει χαμηλά οξέα 2-5. δ) Δεν προσβάλλεται από «κυκλοκόνιο» ή φυλλορροή.

Τα αδύνατά της σημεία είναι:

α) Έχει μικρή απόδοση, 80-100 κιλά λάδι το μόδι. β) Για να αποδίδει κάθε χρόνο υπερπαραγωγή, πρέπει να ποτίζεται και να λιπαίνεται. γ) Είναι πιο ευαίσθητη σε ορισμένες ασθένειες.

Πολλά φυτώρια παραγωγής δενδρυλλίων υπάρχουν στα παράλια του Κορινθιακού κόλπου, απ’ όπου προμηθεύονται και ορισμένα γεωπονικά καταστήματα το νησιού μας.

Να προτιμάτε τα δενδρύλλια που είναι εμβολιασμένα σε άγριο υποκείμενο, γιατί είναι πιο ανθεκτικά στις καιρικές συνθήκες και στις διάφορες ασθένειες.

 

Εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ

Η εκλογή του κ. Τραμπ στις ΗΠΑ ως Προέδρου της χώρας δεν προήλθε από παρθενογένεση. Η μακροχρόνια διακυβέρνηση της χώρας από τους Δημοκρατικούς, η ανασφάλεια των λευκών έναντι των μαύρων, η φτωχοποίηση μεγάλου τμήματος του λαού και η αδύναμη υποψηφιότητα της κ. Κλίντον έφεραν στην εξουσία τον κ. Τραμπ.

Τέλος, ο Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο υποσχέθηκε στους Αμερικάνους ό,τι ήθελαν να ακούσουν. Κάτι σαν αυτό που έκανε ο δικός μας, ο κ. Τσίπρας!

 

Εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ

Σχεδόν το τελικό αποτέλεσμα των εκλογών στις ΗΠΑ έχει ως εξής: Ντόναλντ Τραμπ 59.769.371 ψήφους και 279 εκλέκτορες, Χίλαρι Κλίντον 60.029.341 ψήφους και 228 εκλέκτορες. Παρόλο που η Κλίντον πήρε 259.970 ψήφους περισσότερες από τον Τραμπ, ο δεύτερος υπερίσχυσε σε εκλέκτορες.

Το εκλογικό και γενικά το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι το ίδιο από το 1865, που σηματοδοτεί το τέλος του εμφύλιου πολέμου και λειτουργεί άψογα. Το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ είναι τριφασικό, Πρόεδρος, Γερουσία, Βουλή. Υπάρχει και μια τέταρτη εξουσία, το Ανώτατο Δικαστήριο, που είναι εντελώς ανεξάρτητο. Η εξωτερική και οικονομική πολιτική των ΗΠΑ δεν αλλάζει με την εκλογή νέου προέδρου, γι’ αυτό μερικοί ας μην τρέφουν φρούδες ελπίδες.

 

Χριστιανά και αλλόθρησκα προσφυγόπουλα

Κατά τον πόλεμο της Σερβίας η ελλαδική εκκλησία και ιδιαίτερα η τοπική εκκλησία του νησιού επέδειξαν αξιοσημείωτο ζήλο για τα παιδιά που την πατρίδα τους τη χτύπησε ο πόλεμος.

Η τοπική εκκλησία και η λεσβιακή οικογένεια φιλοξένησε προσφυγόπουλα στα σπίτια, τα περιποιήθηκε σαν να ήταν δικά της παιδιά και οι φορείς του νησιού έκαναν το καθήκον τους υπέρ το δέον για τα χριστιανόπουλα της Σερβίας. Δυστυχώς, η ελλαδική και τοπική εκκλησία δεν έδειξαν παρόμοιο ζήλο για τα αλλόθρησκα προσφυγόπουλα, παιδιά ενός «κατώτερου» θεού, που βρίσκονται στο νησί.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λίγα απ’ όλα Λίγα απ’ όλα »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top