FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Την αποκάλεσαν «Ωδή στη Δημοκρατία», την αξιολόγησαν ως «πολιτική παρακαταθήκη», τής απέδωσαν το χαρακτηρισμό της ιστορικής και εμβληματικής: η ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, σίγουρα εγγράφεται πλέον στη χορεία των μνημείων του πολιτικού Λόγου· κι η μελέτη της θα απασχολήσει για χρόνια πολλά, την πολιτική επιστήμη αλλά και την τέχνη της ρητορικής, αναπόσπαστα δεμένη με τη γλώσσα του σώματος, την αύρα και το χάρισμα του φυσικού εκφωνητή της.

Την αποκάλεσαν «Ωδή στη Δημοκρατία», την αξιολόγησαν ως «πολιτική παρακαταθήκη», τής απέδωσαν το χαρακτηρισμό της ιστορικής και εμβληματικής: η ομιλία του Προέδρου Ομπάμα στην Αθήνα, σίγουρα εγγράφεται πλέον στη χορεία των μνημείων του πολιτικού Λόγου· κι η μελέτη της θα απασχολήσει για χρόνια πολλά, την πολιτική επιστήμη αλλά και την τέχνη της ρητορικής, αναπόσπαστα δεμένη με τη γλώσσα του σώματος, την αύρα και το χάρισμα του φυσικού εκφωνητή της.

Ο συνδυασμός της ατομικής ταπεινότητας απέναντι στη ροή της Ιστορίας, είναι απαράμιλλη. Όποιος ασχολείται με το δημόσιο πολιτικό Λόγο στη διαδρομή της Ιστορίας, διακρίνει το ειδικό βάρος της δίπλα σε παρεμβάσεις καμπής, όπως η ομιλία του Ουίνστον Τσόρτσιλ για το Σιδηρούν Παραπέτασμα, του Προέδρου Κέννεντυ για τα όρια της Εξερεύνησης ή του Αντρέ Μαλρώ κατά την υποδοχή των λειψάνων του Ζαν Μουλέν, στο Πάνθεον των Παρισίων. Ομιλίες που καθόρισαν την πορεία του Κόσμου και του Δυτικού πολιτισμού, για πολλές δεκαετίες, σε μιαν ταλάντωση ανάμεσα σε αξίες αδιάβρωτες στην οξείδωση του εφήμερου.

Ο Ομπάμα ήλθε, μίλησε για τον Ανοικτό Κόσμο ως θεμελιώδους προϋπόθεσης ενός ειρηνικού μέλλοντος και μιας κοινωνίας ισότιμων ευκαιριών δια της αριστείας των νέων, κυρίως, αλλά και όσες κοινωνικές μειονότητες αναδεικνύουν την ταυτότητα τους, κι έφυγε. Και μείναμε, ίδιοι κι απαράλλαχτοι, να μηρυκάζουμε τα επαρρρρρχιώτικα κλισέ μας: «μεγάλη βοήθεια για τον τουρισμό, ο Ομπάμα στην Ακρόπολη», «τί θα πουν οι Γερμανοί μετά τις τοποθετήσεις του;», «είδες που είπε για τη φιλοξενία, το φιλότιμο, την σπανακόπιτα και το ούζο;»...

Από τον άκομψο Πρωθυπουργό μας που χυμένος σε πολυθρόνα μιλά «ελλλλλλνο-αμερρρρρρκάνκα» ως εστιάτωρ στην Αστόρια έως τους αψιμαχούντες στα θλιβερά πρωινάδικα και τους «αναλυτές» της ΕΡΤ -Θεέ μου συγχώρα με- ίσως καταλάβουμε το ουσιώδες περιεχόμενο των εννοιών «επαρχιωτισμός» και «ψοφοδεής», πολύ δε περισσότερο το συνδυασμό των δύο.

Ο Ομπάμα μίλησε στον Κόσμο· και το «Athens speech» που το έγραψε ο ίδιος κι όχι κάποιος ταλαντούχος λογογράφος του, είχε δύο, τελείως άλλα, στρατηγικά γνωρίσματα που δε χωρούν στις κοντόφθαλμες χρησιμοθηρικές αναλύσεις της καθημερινότητας μας. Το πρώτο και σημαντικότερο, συνέτριψε και κατακεραύνωσε τον κρατούντα διεθνή ατιμωτικό Λόγο για την Ελλάδα και τους Έλληνες.

Αποκατέστησε ιστορικές συνέχειες, εδραίωσε πολιτισμικές καταγωγές της Δύσης, ετίμησε τον ανθρωπισμό των νησιωτών. Κι έπειτα, το δεύτερο εξ ίσου κρίσιμο, διασφάλισε τη στρατηγική θέση της Ελλάδας στο Δυτικό Κόσμο και την ασφάλεια του.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ίσως ο μόνος που κατάλαβε περί τίνος πρόκειται. Κι οι εξίσου εύστοχες και πλήρεις νοημάτων, τοποθετήσεις του, υπερβαίνουν τα όρια του καθημερινού πολιτικού σκυλοκαβγά. Η αναφορά του στον κορυφαίο συμβολισμό της σφαγής στην Ομάχα κατά την Απόβαση της Νορμανδίας, δείχνει ότι καταλαβαίνει το βάθος των διακυβευμάτων των διεθνών σχέσεων και της τιμής που αξίζει στη θυσία των Νέων απέναντι στον Ολοκληρωτισμό.

Ο Ομπάμα εγγράφεται πλέον στην Ιστορία. Εμείς, «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα/αναπολούμε τον Ομπάμα»... έστω κι αν δεν τον καταλαβαίνουμε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Γράμμα στον κυρ Βασίλη... Αντιγόνη, εκ νέου... »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top