FOLLOW US

Χρονογράφημα

Ο Ταξιάρχης μας!

Πριν από δύο μέρες, γιόρταζε επίσημα η χάρη Του. Κάθε 8η Νοεμβρίου, θυμάμαι την αργία στο νησί! Με κατάνυξη! Και με συγκίνηση: είναι η μέρα που ελευθερώθηκε το νησί από τους Τούρκους! Θυμάμαι και με νοσταλγία παλιές επετείους: στη Λέσβο, των Ταξιαρχών, δύσκολα συναντάς οικογένεια να μην γιορτάζει: είμαστε το νησί των Στρατήδων, πώς να το κάνουμε!

Πριν από δύο μέρες, γιόρταζε επίσημα η χάρη Του. Κάθε 8η Νοεμβρίου, θυμάμαι την αργία στο νησί! Με κατάνυξη! Και με συγκίνηση: είναι η μέρα που ελευθερώθηκε το νησί από τους Τούρκους! Θυμάμαι και με νοσταλγία παλιές επετείους: στη Λέσβο, των Ταξιαρχών, δύσκολα συναντάς οικογένεια να μην γιορτάζει: είμαστε το νησί των Στρατήδων, πώς να το κάνουμε!

Μιχάλης, Γαβριήλ, τα αντίστοιχα θηλυκά ονόματα, Στρατούλες και Στρατήδες, ως επί το πλείστον, κερνούν και δέχονται ευχές. Στις παλιές, καλές εποχές, παραμονή των Ταξιαρχών, η κεντρική αγορά της Μυτιλήνης πλημμύριζε από κόσμο, φορτωμένο πακέτα με χρωματιστές κορδέλες.

Τα ανθοπωλεία, τα ζαχαροπλαστεία κι οι κάβες έκαναν χρυσές δουλειές. Λόγω της αργίας, τα νυχτερινά μαγαζιά έβαζαν τα δυνατά τους, γιατί, ακόμη κι αν ήταν καθημερινή, γινόταν χαμός! Θυμάμαι, είκοσι χρόνια πριν, να κάνουμε λίστες με την Αναστασία, σε ποιους θα ευχηθούμε από τηλέφωνο, ποιους θα χαιρετήσουμε, σε ποια πρόσκληση θα ανταποκριθούμε. Η θρησκεία συναρτάται πάντα με την κοινωνική και την οικονομική ζωή. Νομίζω κάπως έτσι λέγεται αυτό στη γλώσσα της κοινωνικής επιστήμης!

Ο Ταξιάρχης στον Μανταμάδο είναι ένα σημαντικό προσκύνημα. Επισκέπτες έρχονται στη Μυτιλήνη, ειδικά, για να προσκυνήσουν τη χάρη Του. Ντόπιοι συχνάζουν, για να του πουν τον καημό τους! Η ανάγλυφη εικόνα Του, εκτός από μνημείο ορθόδοξης εικονοποιίας, είναι για πολλούς, και για μένα, ένα πρόσωπο οικείο, ένα σταθερό σημείο αναφοράς.

Πριν μερικές εβδομάδες, μια υποχρέωση αναπόδραστη, με έφερε για λίγες μέρες στο νησί. Παρά την πίεση του χρόνου, πήγα να Τον προσκυνήσω. Φύγαμε με μια φίλη, αργά το απόγευμα, καθώς το σκοτάδι άρχιζε να πέφτει στην Πέτρα, που χαλαρώνει για το χειμώνα. «Πήρα τηλέφωνο, κλείνει το προσκύνημα, στις 7.00, τζάμπα πηγαίνουμε». Φτάσαμε 7.02! Χτυπήσαμε, μας άνοιξαν! Με τον Ταξιάρχη έχω μια ειδική σχέση! Ήξερα ότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην με αφήσει να Του διηγηθώ τα νέα μου! Το περασμένο καλοκαίρι, έπεφτα σε βαφτίσια και γάμους!

Άντε να πεις τα «πατερημά» σου, με αναμμένη πίσω τη βιντεοκάμερα, στον απόηχο του μπέμπη που στριγγλίζει! Εκεί, στα τέλη του Οκτώβρη, επικρατούσε απόλυτη ησυχία! Γαλήνη! Είπα, όσα είχα να πω, τα άκουσε, συνεννοηθήκαμε! Περιμέναμε τη νύχτα να πέσει, στο σχεδόν άδειο καφενεδάκι, έξω από την εκκλησία. Καθημερινή βλέπεις! Σπάνια εικόνα! Σκέτη απόλαυση!

Έχω αισθανθεί πολλές φορές την αόρατη δύναμή Του, συμπαραστάτη και βοηθό στα δύσκολα! Παραμονές Χριστουγέννων, συνοδεύω σχολική εκδρομή, σκοτεινιάζει, ενώ κατευθυνόμαστε για Τεργιέστη, το πούλμαν παίρνει λάθος δρόμο, βρισκόμαστε να ανηφορίζουμε σε έναν παράδρομο, που ολοένα και στενεύει.

Ο οδηγός επιχειρεί αναστροφή, από κάτω γκρεμός. Κάποια στιγμή κατεβαίνει, η μηχανή είναι αναμμένη, κοιτάζω έντονα το χειρόφρενο. Νιώθω κάποιον να το κρατάει. Γυρίζουμε. «Είχαμε άγιο» μονολογεί ο οδηγός. Δέκα λεπτά αργότερα, στην πόλη, με την ξεναγό κάνουμε βόλτα, στο χριστουγεννιάτικο παζάρι. Τρέμω από την ένταση και το κρύο. «Έλα να σου δείξω κάτι που θα σου αρέσει» μου λέει και με πηγαίνει μπροστά σε μια ρώσικη ορθόδοξη εκκλησία. Δεν ήθελα να μπω. «Κοίτα, τουλάχιστον το ψηφιδωτό στο πλάι». «Ποιος είναι;» ρωτώ «Ο Ταξιάρχης»!

Μεγάλωσα σε οικογένεια που αντιλαμβανόταν την πίστη ως προσωπική αξιοπρέπεια, ως σιωπηλή αλληλεγγύη, ως ψυχικό καταφύγιο. «Να φοβάσαι όσους σταυροκοπιούνται και νηστεύουν. Είναι ικανοί για την πιο ανορθόδοξη συμπεριφορά» με προειδοποιούσε ο πατέρας μου!

Μπορεί η γενίκευση να αδικεί κάποιους, πραγματικά πιστούς, όμως ο δρόμος μου διασταυρώθηκε πολλές φορές, με κάτι τέτοια άτομα. Οι περισσότεροι άγιοί μας εικονίζονται να εξολοθρεύουν φίδια! Κάποια επιχείρησαν ευλαβώς να με υπονομεύσουν. Κάθε φορά μια ασπίδα προστασίας υψωνόταν γύρω μου! «Ταξιάρχης είναι αυτός» σκέφτομαι και προσκυνώ με ευγνωμοσύνη, γιατί ξέρω ότι όποιος δε σταματά να γυρίζει, συναντά και φαρισαίους στα ταξίδια του.

Χρόνια πολλά, πατριώτες! Να χαίρεστε τους αγαπημένους σας, να θυμάστε την τοπική μας ιστορία, να είστε και του χρόνου γεροί να προσεύχεστε στον Ταξιάρχη μας!

 

Καλυψώ Λάζου

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top