FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Φαίνεται αληθές: από τη στιγμή που αποφασίσαμε συλλογικά ότι η απλή και προσβάσιμη σε όλους, ερμηνεία του κόσμου δε θα γίνεται με εργαλεία τη γλώσσα και τους αριθμούς, ως απαιτεί η λογική, χρειαζόμαστε κάποιου άλλου είδους ειδική γνώση και μέθοδο για να εξηγήσουμε τις περιπέτειες μας.

Φαίνεται αληθές: από τη στιγμή που αποφασίσαμε συλλογικά ότι η απλή και προσβάσιμη σε όλους, ερμηνεία του κόσμου δε θα γίνεται με εργαλεία τη γλώσσα και τους αριθμούς, ως απαιτεί η λογική, χρειαζόμαστε κάποιου άλλου είδους ειδική γνώση και μέθοδο για να εξηγήσουμε τις περιπέτειες μας.

Με έκπτωτες την ιδεολογία και την πολιτική επιστήμη, με αναθεωρημένη -ή υπό αναθεώρηση- την Ιστορία, δομικά αγεωγράφητοι και αδύναμοι στη γεωμετρία -εξ ου και τα «αχαρτογράφητα νερά» όπου δοκιμαζόμαστε, με ανεπαρκή την ψυχιατρική απέναντι στη διαταραχή μας, με περιορισμό της χημείας στην αντίδραση εξουδετέρωσης -λησμονώντας την κατάλυση, τί μας έμεινε; Η Φυσική και δη η Κβαντομηχανική!

Στην αρχή του περασμένου αιώνα, ο Νιλς Μπορ, μέγας θεωρητικός της ατομικής δομής και της κβαντομηχανικής, είπε κάτι σαρκαστικά απλό: «είναι πολύ δύσκολο να κάνεις ακριβή πρόβλεψη, ιδιαίτερα εάν αυτή αναφέρεται στο μέλλον»... Ο Βέρνερ Χάιζενμπεργκ πρότεινε την αρχή της απροσδιοριστίας ή αβεβαιότητας, που δέχεται ότι είναι αδύνατο να προβλέψεις ταυτόχρονα τη θέση και την ταχύτητα ή ορμή μιας σωματιδιακής οντότητας.

Τέλος, ο Έρβιν Σρέντινγκερ, με το νοητικό πείραμα του, με τη γάτα που είναι κλεισμένη σε ένα κουτί με κάποια διάταξη, πρόβαλε το παράδοξο ότι είναι ταυτόχρονα ζωντανή και νεκρή για τον παρατηρητή.

Εφαρμοζόμενα αυτά τα τρία στα καθ’ Ημάς τρέχοντα, μοιάζουν προφητικά. Κοίτα να δεις, αδελφέ μου, που στην Ελλάδα, εκτός από τη Δημοκρατία, ανακαλύψαμε και την Κβαντοπολιτική! Το ακατάλυτο δαιμόνιο της φυλής πήρε στα σοβαρά, φαίνεται, τη νοητικά εκπτωχευμένη άποψη «δημοκρατία έχουμε, ό,τι θέλω λέω - ενίοτε και κάνω» και θεωρητικοποίησε την αδυναμία επιλογής προτύπων και σχεδιασμού πολιτικών βάθους χρόνου και στόχων ως ζηλευτό ζητούμενο συντακτικής κενολογίας, μπούρδας θα έλεγαν κάποιοι.

Κι έτσι μας προκύπτουν ηθοποιοί που παράγουν Σύνταγμα και συνταγματολόγοι που παίζουν θέατρο, φιλόσοφοι που πίνουν και οινολόγοι που αμπελο-φιλοσοφούν, μηχανικοί που αλλάζουν κατεύθυνση κατά 360 μοίρες, καθηγητές αγράμματοι και ανυπότακτοι ή «βύσματα» πλειοδοτούντες επί των στρατιωτικών. Μακρύς ο κατάλογος του Κβαντοπολιτικού γίγνεσθαι.

Ας πάρουμε για παράδειγμα την περίπτωση της Κυβέρνησης μας -αν και κατά συμμετρία, οι αναλογίες με την αντιπολίτευση είναι ενίοτε ορατές. Αν και δεν απαιτείται η γάτα στο τρέχον πολιτικό πείραμα -τύπου Σρέντινγκερ- να είναι συγκεκριμένης ράτσας, π.χ. των Ιμαλάϊων, ο εξωτερικός παρατηρητής πράγματι τη θεωρεί και ζωντανή και νεκρή, πολιτικά.

Πέραν δε αυτού, είναι απροσδιόριστη η θέση της επί πάμπολλων θεμάτων, η ορμή της αβέβαιη, ενώ ως φαίνεται τείνει να συρρικνωθεί σε επίπεδο πολιτικού σωματιδίου. Άσε δε που είναι αδύνατο να προβλέψεις με ακρίβεια τα μελλοντικά σκαρφίσματα της.

Γεννώνται κατά συνέπεια εξωπραγματικά ζητήματα, ερμηνευόμενα μόνο μέσω ενός ακραίου σχετικισμού. Παράδειγμα: μέσα στο Τριήμερο του εορτασμού του Πολυτεχνείου, θα πραγματοποιηθεί η πολυαναμενόμενη επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, την οποία επιδιώξαμε περίπου γονυπετείς.

Η ενθάδε Κβαντοπολιτική θα επιτρέψει τον ταυτόχρονο χαρακτηρισμό «Σωτήρες και Φονιάδες των Λαών, Αμερικάνοι». Περιμένω να δω το «κίνημα των καταλήψεων» πώς θα χειρισθεί το θέμα πρακτικά και συνθηματολογικά, με μια μεραρχία των Μυστικών Υπηρεσιών των ΗΠΑ εν δράσει.

Αμ ο «Στρατηγός Άνεμος» και ηγέτης των «Πραιτόρων», πώς σας φαίνεται ως επιλογή ηγεσίας του εκδημοκρατισμού των ΜΜΕ; Μάλλον απροσδιόριστη ως θέση ή ως προς την ορμή της, υποθέτω. 

Πώς τα καταφέρνουμε, αδέλφια, να εξερευνούμε καθημερινά τα όρια του γελοίου; Απλά, η Κβαντοπολιτική έχει αυτό το μεγάλο προσόν: μοιάζει με το μαγιό τύπου μπικίνι. Ενώ εκθέτει τα πάντα, κρύβει την ουσία.

Κουβάρι ο χρόνος κι άπειροι οι κόμποι του κι η ουσία πάντα το μέγα ζητούμενο, εάν θέλουμε να ορθοποδήσουμε κάποτε.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Κήρυξ διάλυσης... Οι μυρωδιές της Μύρινας... »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top