FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Μια καλή φίλη μού θύμισε προ ημερών ότι το σύνηθες αρχέτυπο του πολιτικού ανδρός, δηλαδή ο περιβόητος Μαυρογιαλούρος, δεν καλύπτει πλήρως τα τεκταινόμενα σήμερα στη χώρα. Αντιθέτως, το μοντέλο του Κωνσταντίνου Κατακουζηνού, επίκουρου καθηγητού Βυζαντινολογίας και ειδικού επί του συστήματος αποχέτευσης του Βυζαντίου, προσιδιάζει απολύτως στα σημερινά πράγματα.

Μια καλή φίλη μού θύμισε προ ημερών ότι το σύνηθες αρχέτυπο του πολιτικού ανδρός, δηλαδή ο περιβόητος Μαυρογιαλούρος, δεν καλύπτει πλήρως τα τεκταινόμενα σήμερα στη χώρα. Αντιθέτως, το μοντέλο του Κωνσταντίνου Κατακουζηνού, επίκουρου καθηγητού Βυζαντινολογίας και ειδικού επί του συστήματος αποχέτευσης του Βυζαντίου, προσιδιάζει απολύτως στα σημερινά πράγματα.

Για να θυμίσω απλώς, η φιγούρα αυτή προέρχεται από το σήριαλ του ΑΝΤ1 «Κωνσταντίνου και Ελένης», όπου ο δυσκοίλιος καθηγητής αντιμετώπιζε πρόβλημα συγκατοίκησης με την «Ελένη», μια πασοκίζουσα «γυναίκα του κεφιού», που του έκανε τη ζωή «πατίνι».

Σε ένα από τα επεισόδια της σειράς, οι δύο συγκάτοικοι εμπλέκονται ως υποψήφιοι στις εκλογές, σε αντίπαλα προφανώς στρατόπεδα. Το σύνθημα του Κ. Κατακουζηνού ήταν «Εμπρός πίσω», επαρκώς αντιφατικό ώστε να προκαλεί τα γέλια του κοινού και να στηλιτεύει τις συντηρητικές θέσεις του.

Ανοίγω μια γρήγορη παρένθεση ώστε να χαιρετίσω τον Όμιλο ΑΝΤ1, που πλήρωσε τα δέοντα «λύτρα νομιμότητας» και θα έχουμε την ευκαιρία να ξαναβλέπουμε το σήριαλ αυτό κάθε μέρα και για τα επόμενα 20 χρόνια, ώστε να το εμπεδώσουμε πλήρως. Υποθέτω όμως ότι οι υπεύθυνοι προγράμματος του σταθμού μάλλον κάτι ξέρουν και επιμένουν στην προβολή του: οι τηλεθεατές κάτι θα αναγνωρίζουν και κάπως θα εμπλέκονται νοητικά στη καρικατούρα μιας σταθερής νεο-ελληνικής κατάστασης.

Σταθερή κατάσταση σε ένα ραγδαία μεταβαλλόμενο κόσμο, σημαίνει τέλμα. Γιατί ταιριάζει σε τούτο η φιγούρα του Κ. Κατακουζηνού; Κατ’ αρχήν από την ειδικότητα του, που άπτεται της μελέτης του βυζαντινισμού, ως πολιτικού συστήματος. Ο όρος έχει συνήθως αρνητική σημασία καθώς περιγράφει ή ισοδυναμεί με την πολυπλοκότητα της διακυβέρνησης, τις ίντριγκες, τις δολοπλοκίες, την αδυναμία ευελιξίας και την ασταθή πολιτική κατάσταση.

Επιπλέον, ο Κατακουζηνός στο σήριαλ -αμιγώς βυζαντινό επώνυμο- ειδικεύεται στους βόθρους ή για την ακρίβεια στο σύστημα απορροής των αποβλήτων. Τα «βοθροκάναλα», δηλαδή. Κι αυτό ταιριάζει απολύτως στα καθ’ ημάς, αν κρίνουμε από τις τοποθετήσεις πολιτικών στελεχών πρώιμου σταδίου της εξέλιξης του ανθρώπου ως βιολογικό είδος.

Η πασοκίζουσα «Ελένη» τον πρήζει, πολύ τον ενοχλεί, αν και κάποια στιγμή την ερωτεύθηκε -αν θυμάστε- κι ήθελε να την παρασύρει στο κρεβάτι του. Η «Ελένη» όμως, ως πονηρό θηλυκό και καπάτσα γυναίκα, ήθελε το δικό της χώρο κι έφερνε συνεχώς στο σπίτι κάτι φίλες και φίλους της να γίνουν πολλοί, να τον αναγκάσουν να φύγει. Πλην όμως, το ποτάμι δεν τον πήρε τον Κατακουζηνό κι έμεινε με τη λεβεντιά να τους αντιστέκεται και να τους τη σπάει.

Το σύνθημα του, «Εμπρός πίσω», ταιριάζει απολύτως επίσης. Όπου οι εξ Εσπερίας πρέσβεις δεν έχουν λόγο, γίνεται του 1982. Η Παιδεία, π.χ., όπου «έξεστι Κλαζομενίοις ασχημονείν», ως δε θα μαθαίνουν πλέον τα Ελληνάκια ούτε γλωσσικά, ούτε ιστορικά μια φράση που χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα. Σχετίζεται, βλέπετε, με την απρέπεια πρέσβεων των Κλαζομενών να λερώσουν τους θρόνους των εφόρων της Σπάρτης, συμπεριφερόμενοι με αλαζονεία και περιφρόνηση. Το μόνο ίσως που θα καταλάβουν από τη διδασκαλία της σύγχρονης ιστορίας στο σχολείο τους, είναι το Μενίοις, από το Κουτσόγιωργας, που πάντα ζει και «τους/μας» οδηγεί.

Το μόνο που δεν ταιριάζει είναι το όνομα Κωνσταντίνος. Δεν πειράζει όμως, όποιος κοιτάξει τα βιβλία Ιστορίας της Β΄ Γυμνασίου ή της Β΄ Λυκείου, θα θυμηθεί πολλά ονόματα αδυνάμων Βυζαντινών Αυτοκρατόρων που ταιριάζουν απολύτως στα τρέχοντα.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top