FOLLOW US

Επιμύθιον

Η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία καθώς και η αμφισβήτηση σχηματισμών, ενώσεων και θεσμών έχουν δύο βασικές αιτίες: Η μία είναι η απληστία και η αδηφαγία του παγκόσμιου κέρδους και η άλλη είναι διαρθρωτική με την έννοια ότι έχουν μπλέξει οι ρόλοι, δηλαδή οι επιχειρηματίες κυβερνούν και οι πολιτικοί έχουν γίνει μπακάληδες.

Η δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η παγκόσμια οικονομία καθώς και η αμφισβήτηση σχηματισμών, ενώσεων και θεσμών έχουν δύο βασικές αιτίες: Η μία είναι η απληστία και η αδηφαγία του παγκόσμιου κέρδους και η άλλη είναι διαρθρωτική με την έννοια ότι έχουν μπλέξει οι ρόλοι, δηλαδή οι επιχειρηματίες κυβερνούν και οι πολιτικοί έχουν γίνει μπακάληδες.

Οι ρόλοι μέσα στις κοινωνίες πρέπει να είναι απολύτως διακριτοί και ο ένας να σέβεται τις αρμοδιότητες και την αποστολή του άλλου. Η διάκριση των εξουσιών, και η εφαρμογή της, είναι η κρηπίδα της ευνομίας και της ιδεώδους κοινωνικής ισορροπίας, όχι μόνο από το 1734 που τη διατύπωσε ο Γάλλος πολιτειολόγος Μοντεσκιέ, αλλά από γενέσεως κόσμου.

Βλέπουμε τελευταία κάποια έκτροπα με την καπήλευση εκ μέρους της κυβέρνησης αρμοδιοτήτων που, φυσικά και συνταγματικά, αφορούν ανεξάρτητα και πολυπρόσωπα συλλογικά όργανα.

Το κράτος πρέπει να αφοσιωθεί στο ρόλο του που είναι θεσμικός και ρυθμιστικός και μάλιστα να το κάνει με ένα τρόπο που να κατοχυρώνει την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη λειτουργική αυτοτέλεια κάθε οργάνου.

Ο κόσμος σήμερα πληρώνει αυτήν τη σύγχυση. Άλλος ο θεός και άλλος ο καίσαρας, όπως πολύ σοφά διατυπώνεται στο Ευαγγέλιο. Χρειάζονται και οι δύο, αλλά δεν πρέπει να συγχέονται ούτε να επικαλύπτονται οι ρόλοι τους.

Τα μεγάλα οικονομικά προβλήματα που μαστίζουν όλο τον κόσμο και κυρίως σήμερα την Ευρώπη θέλουν τη λύση τους από τους ειδικούς, και οι ειδικοί είναι οι τραπεζίτες και οι οικονομολόγοι και όχι οι πολιτικοί (όλων των ενδυματολογικών τύπων...) που αναλαμβάνουν με συσκέψεις και δεξιώσεις και δημοσιογραφικές τυμπανοκρουσίες να εκτελέσουν αλλότρια καθήκοντα.

Υπάρχουν σ’ όλα τα πράγματα οι ειδικοί.

Και μπορεί ο Όσκαρ Ουάιλντ, με το θανατηφόρο σκώμμα του, να είπε ότι «ειδικότης είναι συμπυκνωμένη άγνοια επί ορισμένου θέματος», ωστόσο η ρήση είναι κάπως άδικη και δεν μπορούμε να πούμε ότι επιβεβαιώθηκε από την ιστορία. Μπορεί να το είπε ο Άγγλος για να καυτηριάσει κάποιους πολυτεχνίτες και δοκησίσοφους της εποχής του, εντούτοις δεν μπορούμε να διαγράψουμε την ειδίκευση από το ιστορικό γίγνεσθαι.

Εκεί που φτάσαμε μέχρι σήμερα -και μιλάμε τουλάχιστο για την τεχνολογία, την ιατρική και τις φυσικές επιστήμες- το οφείλουμε στους σπουδαγμένους ειδικούς επί εκάστου θέματος.

Οι πολιτικοί τώρα, ευπρόσδεκτο είναι μεν αλλά όχι και αναγκαίο να κατέχουν κάποιο επιστημονικό πεδίο. Θα αρκούσε, όπως ορίζονταν κάποτε, η γραφή και η ανάγνωση, οπωσδήποτε όμως δεν μπορεί να λείπει η ορθή κρίση και η φιλοπατρία.

Οι πολιτικοί που γίνονται αυτοκράτορες και αντιποιούνται κάθε τεχνική και διοικητική εξουσία μου θυμίζουν, και το έχω ξαναπεί, τη γελοιογραφία του J. HART. Βαδίζουν πάνω στο μεσαιωνικό κάστρο ο ηγεμόνας και ένας αυλικός, και του ανακοινώνει ο ηγεμόνας ότι σύντομα ανεβάζει ένα έργο που το έγραψε ο ίδιος, το σκηνοθέτησε, έκανε τα κοστούμια και παίζει ο ίδιος. Και πώς λέγεται αυτό το έργο; ρωτάει ο αυλικός. «Η δημοκρατία το Μεσαίωνα», η απάντηση!

Τα οικονομικά θέματα, έχει αποδείξει η οικονομική επιστήμη δια μέσου των αιώνων, ότι έχουν αυτόματη οικονομική λύση, αρκεί να εξασφαλίσουν οι πολιτικοί ένα σταθερό θεσμικό περιβάλλον και να μην αυτοσχεδιάζουν για πολιτική επίδειξη και κομματική κερδοφορία.

Αλλιώς, ας γυρίσουμε στους ελέω θεού ηγεμόνες... 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top