FOLLOW US

ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, όλο και πιο συχνά βλέπουμε σε διαφημίσεις προϊόντα για γρήγορη απώλεια βάρους. Ακριβά συμπληρώματα, καφές και τσάι υπόσχονται απώλεια πόντων και καύση λίπους, ευεξία, ενέργεια και σφριγηλό σώμα και όλα αυτά μέσα σε λίγες ημέρες!

Με το καλοκαίρι να πλησιάζει, όλο και πιο συχνά βλέπουμε σε διαφημίσεις προϊόντα για γρήγορη απώλεια βάρους. Ακριβά συμπληρώματα, καφές και τσάι υπόσχονται απώλεια πόντων και καύση λίπους, ευεξία, ενέργεια και σφριγηλό σώμα και όλα αυτά μέσα σε λίγες ημέρες!

Οι διαφημίσεις προκαλούν το ενδιαφέρον του καταναλωτή, ο οποίος πιστεύει τα λεγόμενα και τις μαρτυρίες. Όμως, στη διαφήμιση αυτό που παραλείπουν να αναφέρουν είναι ότι μαζί με τα συμπληρώματα αυτά πρέπει το άτομο να προσέχει τη διατροφή του και μάλιστα να ακολουθεί μια δίαιτα περί των 1.500 θερμίδων την ημέρα! Μια διατροφή 1.500 θερμίδων, όμως, έτσι και αλλιώς θα οδηγήσει σε απώλεια βάρους για την πλειοψηφία των ατόμων που την ακολουθούν!

Επιπλέον, πολλές φορές τα αποτελέσματα που υπόσχονται τα συμπληρώματα αυτά ισχυρίζονται ότι βασίζονται σε επιστημονικές έρευνες. Όντως μια έρευνα μπορεί να δείξει ότι το Χ συμπλήρωμα είναι αποτελεσματικό και μάλιστα αυξάνει το μεταβολισμό επί y φορές. Μόνο που αυτό μπορεί να ισχύει για κύτταρα που εξετάστηκαν σε δοκιμαστικό σωλήνα, εύρημα που δεν μπορεί να μεταφραστεί σε έναν ζωικό οργανισμό ή στον άνθρωπο χωρίς επιπλέον μελέτες που μπορεί να διαρκέσουν χρόνια.

Επίσης, η ποιότητα των ερευνών που γίνονται και δημοσιεύονται δεν είναι πάντα υψηλή. Ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά του πληθυσμού που πήρε μέρος στην έρευνα πριν και μετά το πειραματικό μέρος (κύτταρα/ζώο/άνθρωπος, βάρος, Δείκτης Μάζας, Σώματος, διατροφικές συνήθειες, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας και άλλα), το πρωτόκολλο και το είδος της έρευνας, η στατιστική και κλινική σημαντικότητα των αποτελεσμάτων είναι μερικοί από τους παράγοντες που μπορούν να καθορίσουν την αξιοπιστία και ποιότητα μιας μελέτης και των ευρημάτων της. Επομένως, απλά και μόνο με τη χρήση ενός τέτοιου συμπληρώματος αδυνατίσματος, χωρίς παράλληλη μείωση της ενεργειακής πρόσληψης, το βάρος δεν μειώνεται.

Πέρα από τα συμπληρώματα, τον τελευταίο καιρό και το πράσινο τσάι φημίζεται για τις «αποτοξινωτικές» ιδιότητές του και την αρωγή του στην αύξηση του μεταβολισμού, καύση του λίπους και στην απώλεια βάρους, μεταξύ άλλων. Μάλιστα, μια εταιρεία στο Ην. Βασίλειο που πουλάει τσάι διαφήμιζε ότι το προϊόν της αυξάνει το μεταβολισμό, καίει το λίπος, μειώνει την αποθήκευση του λίπους, ρυθμίζει τα επίπεδα του σακχάρου, βοηθάει στην πέψη των τροφών, μειώνει την όρεξη, βελτιώνει την όψη της επιδερμίδας, βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου, ενώ παράλληλα αποτοξινώνει τον οργανισμό και βοηθάει στην επίτευξη της απώλειας βάρους. Όταν ζητήθηκε από την εταιρεία να αποδείξει ότι το τσάι που πουλάει όντως επιτυγχάνει τα παραπάνω, δεν μπόρεσε να αποδείξει κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς. Κι όμως το τσάι αυτό πωλούνταν σχεδόν 50 ευρώ, ενώ δεν ήταν τίποτε παραπάνω από το τυπικό τσάι. Αν και κάποιες έρευνες δείχνουν τα οφέλη του τσαγιού για τη μείωση της χοληστερόλης στους ανθρώπους, χρειάζονται επιπλέον μακροπρόθεσμες μελέτες με βελτιωμένα πρωτόκολλα ώστε να υποστηριχθούν τα οφέλη αυτά. Εάν σας αρέσει το τσάι, να το απολαύσετε, αλλά η κατανάλωσή του δεν θα έχει όφελος στην απώλεια βάρους!

Κατά καιρούς βομβαρδιζόμαστε με πληροφορίες για τους πολλούς και διάφορους τρόπους που βοηθάνε στην επίτευξη απώλειας βάρους. Με την παχυσαρκία και την απώλεια βάρους να προβληματίζει ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού, οι εύκολες λύσεις που παρουσιάζονται φαίνονται αρκετά ελκυστικές. Κάποιοι τρόποι απώλειας βάρους είναι πιο επικίνδυνοι, όπως η αγορά συμπληρωμάτων από το διαδίκτυο, ενώ άλλοι απλά δεν φέρουν αποτέλεσμα και μπορεί να δημιουργήσουν στο άτομο το αίσθημα ότι οι ίδιοι φταίνε και όχι το συμπλήρωμα. Όμως, η λύση δεν είναι κάποιο βοήθημα, η «αποτοξίνωση» ή «ειδικά» τρόφιμα, αλλά μια διατροφή μελετημένη για το κάθε άτομο, η οποία παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί σωστά, ενώ επιτυγχάνεται σταδιακή απώλεια βάρους και, μέσω της βελτίωσης του τρόπου ζωής, διατήρηση της απώλειας αυτής!

* Η Μαρία Μαντζώρου είναι Κλινική Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Απόφοιτος Χαροκοπείου Παν/μίου και King’s College London.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top