FOLLOW US

Ιστορία των ανθρώπων

Επανερχόμαστε μετά από 30 ημέρες στην στήλη μας (αντί του κανονικού 15νθημέρου), εξαιτίας δικής μας αβελτηρίας…, με ένα σημαντικό θέμα, κατά τη γνώμη μου, το οποίο βέβαια δεν είναι άλλο από την επισήμανση ορισμένων πραγμάτων σχετικά με τις γραπτές πηγές και συγκεκριμένα τις γραπτές πηγές της Λεσβιακής Ιστορίας.

Επανερχόμαστε μετά από 30 ημέρες στην στήλη μας (αντί του κανονικού 15νθημέρου), εξαιτίας δικής μας αβελτηρίας…, με ένα σημαντικό θέμα, κατά τη γνώμη μου, το οποίο βέβαια δεν είναι άλλο από την επισήμανση ορισμένων πραγμάτων σχετικά με τις γραπτές πηγές και συγκεκριμένα τις γραπτές πηγές της Λεσβιακής Ιστορίας.

Ας επαναλάβουμε, αρχικά, το αυτονόητο ότι συγγραφή της Ιστορίας χωρίς τα ρεάλια, τα ντοκουμέντα, τις πηγές, δεν είναι δυνατόν να υπάρξει. Φυσικά υπάρχει και η σπουδή της Ιστορίας, δηλαδή οι θεωρητικές σπουδές περί της μεθόδου καθώς και οι διάφορες ιστορικές θεωρίες για την προσέγγιση του υλικού της Ιστορίας, με άλλα λόγια την προσέγγιση των πηγών και της μεθόδου ερμηνείας των στοιχείων που αυτές αποδεσμεύουν.

Όμως πάντα μιλάμε για πηγές, για ρεάλια, ντοκουμέντα, έγγραφα και ό,τι άλλο σχετίζεται με την παραγωγή και διαθεσιμότητα ιστορικού υλικού.
Πριν από 25 περίπου χρόνια και συγκεκριμένα τον Σεπτέμβριο του 1991 -όταν φυσούσε μια διαφορετική αύρα...- είχε πραγματοποιηθεί στο φουαγιέ του τότε Δημοτικού Θεάτρου Μυτιλήνης, με τη συνεργασία του Δήμου Μυτιλήνης και του τότε Τμήματος Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ένα πολύ ενδιαφέρον και σημαντικό συνέδριο με τον τίτλο: «Γραπτές πηγές στη Λέσβο: ο πλούτος των τοπικών συλλογών».

Στο συνέδριο αυτό -στο οποίο έλαβα και εγώ, νέος τότε, μέρος με ανακοίνωση- συμμετείχαν σημαντικοί ιστορικοί και άνθρωποι πολύ κατατοπισμένοι για το θέμα του εντοπισμού, της διαφύλαξης αλλά και της επεξεργασίας αρχειακού υλικού: αναφέρω μερικά ονόματα ανθρώπων, από τους οποίους, δυστυχώς, ορισμένοι δεν βρίσκονται πια ανάμεσά μας: Φίλιππος Ηλιού, Γιάννης Φουντούλης, Γιάννης Μουτζούρης, Όμηρος Κοντούλης, Γ. Σωτηρίου, αρχιμανδρίτης Νικόδημος Παυλόπουλος, Παναγ. Παρασκευαΐδης, Αντ. Πλάτων, Κατ. Καραγιαννοπούλου, Ευτ. Ράλλη, Παν. Δουκέλλης, Γ. Σουρής. Πέρα από όσους έκαναν ανακοινώσεις, τις οποίες ο ενδιαφερόμενος μπορεί να τις βρει σε έναν καλαίσθητο τόμο, με τον ίδιο τίτλο, όπως το συνέδριο, που κυκλοφόρησε το 1993- ήταν παρόντες και έλαβαν μέρος στις συζητήσεις με συναφή, βέβαια, θέματα, πολλοί ειδικοί με το θέμα του Συνεδρίου ιστορικοί, όπως οι Παναγ. Νικολόπουλος, Νικ. Καραπιδάκης, Αγαμ. Τσελίκας, Π. Γουναρίδης, Α. Παπαταξιάρχης. (Δεν θα ξεχάσω βέβαια να αναφέρω και την πληθωρική παρουσία του αξέχαστου ιστορικού και καλού φίλου Παντελή Αργύρη, που δεν αναφέρεται στο Πρόγραμμα, αλλά ήταν πανταχού παρών...).

Στα δημοσιευμένα Πρακτικά του Συνεδρίου αυτού, πέρα από τις ανακοινώσεις που έγιναν, δημοσιεύτηκε σε Επίμετρα ένας χρηστικός κατάλογος των ιστορικών πηγών της Λεσβιακής Ιστορίας, που έως τότε απόκεινταν στα Γενικά Αρχεία (ΓΑΚ) του Νομού Λέσβου, καθώς και ένας κατάλογος επιγραφών του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης.

Όλα τα παραπάνω πράγματα αποτέλεσαν, κατά τη γνώμη μου, μια καλή αφορμή για να συζητηθεί και βέβαια να αναδειχτεί το θέμα των ιστορικών πηγών, ως του απαραίτητου υλικού για τη συγγραφή της Ιστορίας, αλλά κυρίως για να αρχίσει να γίνεται λόγος για την ύπαρξη και διαθεσιμότητα των αρχειακών συλλογών που αναφέρονται στη Λεσβιακή Ιστορία σε όλη τη διαχρονία της. Και πράγματι ο αμητός υπήρξε πλούσιος και εντυπωσιακός, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τη μελέτη του τόμου των Πρακτικών.

Όμως, πιστεύω, παράλληλα, ότι δεν είναι αυτές μόνο οι πηγές για τη Λεσβιακή Ιστορία. Θεωρώ δηλαδή ότι υπάρχουν και άλλες, για τις οποίες είτε δεν έγινε λόγος στο παραπάνω συνέδριο, επειδή δεν υπήρξε άνθρωπος να μιλήσει γι’ αυτές, είτε επειδή δεν ήταν ακόμα αρκετά γνωστές, είτε επειδή δεν ήταν ακόμα ταξινομημένες, είτε για κάποιον άλλο λόγο. Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι, όπως ανέφερα αρχίζοντας, από το Συνέδριο αυτό έχουν περάσει 25 ολόκληρα χρόνια και στο διάστημα αυτό είτε νέες πηγές ήλθαν στο φως, είτε νέες αρχειακές συλλογές συγκροτήθηκαν και πάντως το ιστορικό υλικό για τη Λεσβιακή Ιστορία, όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω, πολλαπλασιάστηκε.

Όμως για όλα αυτά τα σπουδαία ζητήματα θα συνεχίσουμε να γράφουμε και στα επόμενα σημειώματά μας, καθώς είμαστε βέβαιοι ότι το θέμα είναι πολύ σημαντικό για την Ιστορία της Λέσβου και όσους ενδιαφέρονται για αυτήν.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top