FOLLOW US

Άρθρο - ανάλυση

Για το «Λεσβιακό Ημερολόγιο»

Το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2016. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά ακολουθεί την παράδοση όλων των προηγούμενων «Λεσβιακών Ημερολογίων».

Το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2016. Γράμματα-Τέχνες-Πολιτισμός» του Παναγιώτη Σκορδά ακολουθεί την παράδοση όλων των προηγούμενων «Λεσβιακών Ημερολογίων». Είναι μια περιοδική έκδοση που η θεματολογία του είναι ποικίλης ύλης. Καλύπτει ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων: δημοσίευση κειμένων με θεματικές και τίτλους όπως: πρώτη γραφή, προσωπογραφίες, αρχαία, νεότερη και εκκλησιαστική ιστορία, λαογραφία, εκπαίδευση, Λεσβιακός Τύπος, αρχαιολογία, γραμματολογία.


Έναντι αυτής της «κλασικής» θα έλεγα θεματολογίας, το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2016» και ο άξιος επιμελητής του Παναγιώτης Σκορδάς τολμά και κάτι καινούριο. Δημοσιεύει αρκετές μελέτες, εξομολογητικές για το περιεχόμενό τους. Οι πέντε απ’ αυτές καταγράφονται ως «απρόβλεπτες συναντήσεις». Και όλες τους, ως γραπτά πια μνημεία λόγου, συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, ανάπτυξη υπό τη στενότερη και την ευρύτερη έννοια, αφού και οι πέντε, ως γλώσσα, ως αφήγηση, ως εικόνα, διεκδικούν καλές λογοτεχνικές και εικαστικές αξιώσεις.


Ένα σημερινό Ημερολόγιο ποικίλης ύλης δε μπορεί να μην λάβει υπόψη τα κοσμοϊστορικά συμβάντα των καιρών μας. Ένα απ’ αυτά είναι και το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα. Σε μια εποχή που το παγκόσμιο τοπίο αλλάζει με ταχύτατους ρυθμούς, πριν καν μάλιστα συνειδητοποιηθεί από μεγάλο μέρος των ανθρώπων του πλανήτη μας, ζητήματα αλληλεγγύης, ανθρωπιάς από τη μια μεριά και ξενοφοβίας από την άλλη, καθημερινά έρχονται στο προσκήνιο, φέροντάς μας αντιμέτωπους με μια πραγματικότητα όπου η πολιτισμική ετερότητα μπορεί να αποκτήσει σοβαρό περιεχόμενο, αν ιδωθεί από τη σκοπιά της ομαλής και ανεκτικής συμβίωσης με τον άλλο, τον διαφορετικό από εμάς· εκεί, δηλαδή, που μια κοινωνία ετεροτήτων, θα στοχεύει όχι στην απαξίωση και στην απανθρωπιά, αλλά στην ανοχή, στη φιλοξενία και στον αναστοχασμό ότι ο άλλος, όσο πολιτισμικά διαφορετικός κι αν είναι, πάνω απ’ όλα είναι συνάνθρωπος.

Η αφιερωμένη, λοιπόν, εδώ ενότητα, υπό τον τίτλο: «ξένος ήμουν και ήρθα τώρα κι από μέρος μακρινό», με κείμενα και φωτογραφίες του Στρατή Μπαλάσκα, του Χριστόδουλου Τσακιρέλλη και του Δημήτρη Γέρου, αποτυπώνουν με το καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημερινή προσφυγιά και μετανάστευση, με κορυφαία γι’ αυτό το ζήτημα, ζεστή αγκαλιά του αξέχαστου παπα-Στρατή Δήμου.


Κλείνοντας, ας μου επιτραπεί να ομολογήσω ότι το «Λεσβιακό Ημερολόγιο 2016» για ακόμη μια χρονιά, χάρη στον Παναγιώτη Σκορδά και τις εκδόσεις «Αιολίδα», γίνεται «φυτίλι» και «δυναμίτης» -χρησιμοποιώ εδώ δύο λέξεις του ποιητή Τάσου Λειβαδίτη- γίνεται, λοιπόν, «φυτίλι» και «δυναμίτης» των γραμμάτων και των τεχνών, ενάντια στην παγωνιά της πολύπλευρης κρίσης που καθημερινά μας τυραννά.

(Απόσπασμα από την παρουσίαση του «Λεσβιακού Ημερολογίου» που έγινε στην εκδήλωση που διοργάνωσε η «Λέσχη Πλωμαρίου Βενιαμίν ο Λέσβιος»)

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top