FOLLOW US

ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τα παιδιά που γεννήθηκαν από τη δεκαετία του ’90 και μετά είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα απ’ ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν τις δεκαετίες από το 1950-1980!

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα δημόσιας υγείας τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, τα παιδιά που γεννήθηκαν από τη δεκαετία του ’90 και μετά είναι πιο πιθανό να είναι παχύσαρκα απ’ ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν τις δεκαετίες από το 1950-1980!

Παρ’ όλα αυτά, μόνο ένας στους 100 γονείς μπορεί να αναγνωρίσει ότι το παιδί του είναι παχύσαρκο, γεγονός που όχι μόνο διαιωνίζει το πρόβλημα με επιπτώσεις για την υγεία του παιδιού στο μέλλον, αλλά κάνει και πιο δύσκολη την πρόληψη και τη θεραπεία της παιδικής παχυσαρκίας σε παιδιά με υπερβάλλον σωματικό βάρος.

Οι γονείς, ως υπεύθυνοι για την υγεία των παιδιών τους αλλά και ως πρότυπα, μπορούν να τα βοηθήσουν ιδιαίτερα ξεκινώντας από την εμβρυϊκή ηλικία!
Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού, η διατροφή της μητέρας παίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών προτιμήσεων των παιδιών. Το αμνιακό υγρό και το μητρικό γάλα αλλάζουν γεύση ανάλογα με τη διατροφή της μητέρας και το έμβρυο/βρέφος εξοικειώνεται με αυτές τις γεύσεις, τις οποίες προτιμά αργότερα.

Επομένως, οι μέλλουσες μητέρες και οι θηλάζουσες πρέπει να ακολουθούν μια ισορροπημένη, πλήρη και ποικίλη διατροφή. Μάλιστα, όταν η μητέρα έχει φυσιολογικό σωματικό βάρος, δεν καπνίζει, δεν παίρνει υπερβάλλον βάρος και έχει φυσιολογικά επίπεδα βιταμίνης D κατά την εγκυμοσύνη, τότε το παιδί αντιμετωπίζει μικρότερο κίνδυνο για παχυσαρκία.

Το μητρικό γάλα είναι η καλύτερη τροφή για τα βρέφη, με τα παιδιά που δεν έχουν θηλάσει να είναι κατά μέσο όρο 6 κιλά βαρύτερα από αυτά που έχουν. Όμως, είτε ένα βρέφος θηλάζει είτε όχι, όταν φαίνεται ότι έχει χορτάσει, είναι καλό να σταματήσει το γεύμα. Το κλάμα των παιδιών πολλές φορές μεταφράζεται σε πείνα, όμως υπάρχουν διάφορες αιτίες που κάνουν ένα μωρό να κλαίει, επομένως σιγουρευτείτε πριν το ταΐσετε! Η παρακολούθηση του σωματικού βάρους είναι χρήσιμο εργαλείο στο να καταλάβετε αν το παιδί σας τρέφεται αρκετά.

Ο απογαλακτισμός στο σωστό χρόνο, στους 4-6 μήνες, είναι σημαντική εποχή για τη διαμόρφωση των διατροφικών προτιμήσεων των παιδιών. Η ποικιλία που εσείς προσφέρετε στο παιδί συμβάλλει στο να συνηθίσουν σε όλες τις γεύσεις, ακόμα το πικρό, ώστε να δέχονται τα νέα τρόφιμα πιο εύκολα. Προσοχή όμως, ο απογαλακτισμός πριν από τους 4 μήνες μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης παχυσαρκίας.

Ένα συχνό φαινόμενο είναι η απόρριψη τροφίμων από τα παιδιά, η νεοφοβία στα τρόφιμα, το οποίο όμως δε χρειάζεται να αποθαρρύνει τους γονείς από το να δώσουν στα παιδιά τους νέες τροφές. Χρειάζονται πέντε με 10 εκθέσεις σε ένα νέο τρόφιμο μέχρι το παιδί να συνηθίσει και να δεχτεί το νέο τρόφιμο! Τα παιδιά που εκτίθενται σε μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταναλώνουν περισσότερα φρούτα και λαχανικά.

Φυσικά, λειτουργώντας ως πρότυπο μπορείτε να «πείσετε» έμμεσα το παιδί να δοκιμάσει το νέο τρόφιμο ή μπορείτε να συνδυάσετε αυτό με γνώριμα, αρεστά στο παιδί φαγητά.

Τέλος, όταν το παιδί μπορεί να κρατάει το κουτάλι και αυτοσιτίζεται, έχει την ικανότητα να αντιλαμβάνεται τον κορεσμό και να σταματάει όταν χορτάσει και δε χρειάζεται να πιέζεται να καταναλώσει όλο το φαγητό. Έτσι, αποφεύγεται η υπερφαγία και επομένως η υπερβολική αύξηση του σωματικού βάρους.

Οι γονείς έχουν άμεσο ρόλο στη διαμόρφωση των διατροφικών συνηθειών των παιδιών τους, έχοντας όχι μόνο την ευθύνη για εκείνα, αλλά λειτουργώντας και ως πρότυπα με μεγάλη επιρροή. Η παχυσαρκία μπορεί να επιφέρει σοβαρά προβλήματα ψυχικής και σωματικής υγείας, επομένως η καθιέρωση σωστών διατροφικών συνηθειών από την αρχή είναι σημαντική για την πρόληψη της παχυσαρκίας και άλλων σχετιζόμενων ασθενειών.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top