FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Πάνε πάνω από σαράντα χρόνια, που ως μαθητές τότε αναζητούσαμε την απενοχοποίηση της εφηβικής αθυροστομίας σε κείμενα που μας μάθαινε το «αυταρχικό» Γυμνάσιο (δεν υπήρχε ακόμα το Λύκειο και τα σχολεία δεν ήταν «μεικτά»...).

Πάνε πάνω από σαράντα χρόνια, που ως μαθητές τότε αναζητούσαμε την απενοχοποίηση της εφηβικής αθυροστομίας σε κείμενα που μας μάθαινε το «αυταρχικό» Γυμνάσιο (δεν υπήρχε ακόμα το Λύκειο και τα σχολεία δεν ήταν «μεικτά»...).

Έτσι λοιπόν η λέξη «μαλακία» στο περιβόητο 2.40.1 του Θουκυδίδη για τον Επιτάφιο του Περικλέους και το «...κλάσας τον άρτον...» στην «Κατήχηση και Λειτουργική», ήταν στιγμές μεγάλης λεκτικής ελευθεριότητας και χαμογελαστού υπονοούμενου όταν η «διαγωγή κοσμία» κυκλοφορούσε πάνω από τις κεφαλές μας.

Γνωρίζαμε βεβαίως και τη σωστή διάταξη των λέξεων και το νόημα τους: «μαλακία» σημαίνει μαλθακότης και «κλάσας» δεν ήταν ο άρτι αερισθείς. Και κυρίως γνωρίζαμε ότι ο Περικλής είπε: «Αγαπάμε το ωραίο με απλότητα και φιλοσοφούμε χωρίς μαλθακότητα».

Σήμερα, που η λέξη «μαλ...» έχει κατακτήσει κορυφαίες συχνότητες χρήσης στο καθημερινό λεξιλόγιο των 300 λέξεων, η αντιμετάθεση του «άνευ» και του «μετά» στην αρχική φράση του Θουκυδίδη, αποδίδει πλήρως τα νέα μας πολιτικά και πολιτισμικά πρότυπα: «Αγαπάμε το ωραίο χωρίς απλότητα και φιλοσοφούμε με μαλθακότητα». Ψευδο-χλιδή και μπουρδολογία ως «πρότυπα», η «κοινοτοπία της ανοησίας», για να «κλέψουμε» λίγο και την έννοια-ορόσημο της Χ. Άρεντ, καλύπτουν τη χώρα. Χρήσιμο να θυμηθούμε, επ’ αυτού, ότι η αρχαιοελληνική λέξη «μαλακία» εκτός από «μαλθακότης» αποδίδεται και ως «ανοησία».

Το ερώτημα είναι πώς φυσιολογικοί, κατά τα άλλα, άνθρωποι μπορούν να συντηρούν και να ικανοποιούνται από το επίπλαστο της δημόσιας ζωής και πολιτικής εικόνας, να μη διακρίνουν τους συλλογικούς κινδύνους, να τους αγνοούν κρυπτόμενοι πίσω από ιδεοληψίες, εντολές «ανωτέρων» και κομματικές προτεραιότητες. Παρακμή!

Τα παραδείγματα προκύπτουν κατά ριπάς. Μόλις την τελευταία εβδομάδα, τρία είναι απολύτως ενδεικτικά της παρακμιακής κατάστασης.

Ο κ. Τσακαλώτος, με το γλωσσικό ιδίωμα του, που συγκριτικά κάνει τον ΓΑΠ να φαίνεται ως δίδυμος αδελφός του Δημοσθένη, εξέφρασε το «παράπονο» γιατί δε λέγεται ένα «μπράβο» στην κυβέρνηση για την επιτυχή ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών! Ο Ευκλείδης, τρομάρα του με τέτοιο βαρύ όνομα -και επίθετο-, δεν αντιλαμβάνεται ότι εξαϋλώθηκε η αξία των τραπεζών, ότι αφελληνίσθηκε η ιδιοκτησία τους, ότι απωλέσθηκαν πολλαπλάσια κεφάλαια από όσα υποτίθεται ότι εξοικονομήθηκαν από το νέο μνημόνιο-δάνειο;

Είναι δυνατόν οικονομολόγος από την Οξφόρδη, να μη βλέπει ότι για να ληφθεί δάνειο 2 δις ευρώ, λαμβάνονται υφεσιακά μέτρα πολλαπλάσιου ύψους; Είναι δυνατόν να μην αντιλαμβάνεται πως από το «κανένα σπίτι σε χέρια τραπεζίτη», τείνουμε στο «κανένα σπίτι σε χέρια ιδιοκτήτη» και να του λείπει ψυχολογικά το «μπράβο»;

Η Νοτιο-Ανατολική Μεσόγειος φλέγεται! Πού είσαι Κ. Πρέκα να δεις μεγαλεία! Γεω-στρατηγικοί ανασχεδιασμοί ισορροπίας ιστορικής κλίμακας εξελίσσονται. Όχι στην αυλή μας ή τη γειτονιά μας, όπως λέγαμε παραδοσιακά, αλλά μέσα στην- ή δια μέσου της χώρας μας.

Η γνωστή εικόνα της «χώρας-σταυροδρόμι» πολιτισμών και πολιτικής, η εξ ίσου γνωστή επιδίωξη της «χώρας-ενεργειακού κόμβου», κ.ο.κ., είναι τεράστια πρόκληση. Κι ως τέτοια, είναι πηγή μεγάλων ευκαιριών αλλά και ενεργών κινδύνων.

Το πού θα γύρει η ζυγαριά, είναι πρωτίστως θέμα ηγεσίας και σοβαρής εξωτερικής πολιτικής. Δικαιούμαι να διερωτώμαι εάν υπάρχει και το ένα και το άλλο. Την ώρα που εδώ απ’ έξω, η συσσώρευση στρατιωτικών δυνάμεων, ναυτικών και αεροπορικών, είναι τεράστια, εκπροσωπώντας ένα κουβάρι αντιτιθέμενων συμφερόντων, αναλογίζομαι την ηγεσία του δικού μας στρατεύματος. Ενθυμούμενος τους «υδατάνθρακες του Αιγαίου» ή την απειλή προς τους Ευρωπαίους «τοκογλύφους» περί «τζιχαντιστών», με πιάνουν ρίγη. Δυστυχώς, δεν προέρχονται ούτε από συγκίνηση ούτε από ενθουσιασμό...

Αυτά όμως είναι μικρής εμβελείας μπροστά στο κορυφαίο παράδειγμα: έστω και επ’ ολίγον, ετέθη θέμα να αναλάβει την προεδρία της ΝΔ, ο κ. Παπαμιμίκος! Καθότι το άρθρον Χ, εν συνδυασμώ με την παράγραφο Ψ, εδάφιον Ζ ... του Καταστατικού, ερμηνεύεται τοιουτοτρόπως! Σας βεβαιώ ότι τώρα που γράφω αυτές τις γραμμές, δεν μπορώ να πιστέψω ακόμα τα ακούσματα αυτά. Η ΝΔ, το κόμμα του Κ. Καραμανλή, με τις δομικές επιλογές για τη χώρα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης -δηλαδή, ο έτερος πυλώνας του κοινοβουλευτισμού και παράγων εξισορρόπησης των πολιτικών εξελίξεων- συζητά, ψελλίζει έστω, αυτό το ενδεχόμενο! Μπροστά στο απίστευτο μωσαϊκό προκλήσεων και κινδύνων, κάποιοι σκέπτονται ότι το δίπολο Τσίπρα / Καμμένου από τη μια και Παπαμιμίκου από την άλλη, εντέλλεται να χειρισθεί το μέλλον της χώρας, όταν η Τουρκία καταρρίπτει ρωσικό αεροπλάνο.

Όλα αυτά για να ικανοποιηθεί η ιδιοτελής, απερίσκεπτη και α-πολίτικη επιδίωξη του «αντι-Τσίπρα» στη ΝΔ. Ο Κ. Καραμανλής τα είχε προβλέψει όλα αυτά: καθότι εκτός από το «ανήκομεν εις την Δύσιν», είχε καταλήξει και στο «η χώρα είναι ένα απέραντο φρενοκομείο»!
Ο κόσμος μας στενεύει επικίνδυνα· ο ορίζοντας περιορίζεται· και μια οσμή αποσύνθεσης βρωμίζει το ζωογόνο αεράκι του Αιγαίου.

Πτωμαΐνη και βαβούρα, στη χώρα που οι οσμές και οι ήχοι φύσης και ανθρώπων συγκροτούν, μαζί με τις λέξεις, το νοητικό τοπίο του πολιτισμού μας.
Το κακό με εμάς, τους προ 40ετίας μαθητές, είναι ότι οι δάσκαλοι μας δεν ηρκούντο στα μεταφρασμένα αρχαιοελληνικά «σουξεδάκια». Ειδικά δε για το γεωμέτρη της γλώσσας, το Θουκυδίδη, μας είχαν μάθει τη σκέψη και το έργο του. Κι έτσι τώρα, που έκανα την απρέπεια να παραφράσω την κεντρική ρήση του στον Επιτάφιο, ας θυμηθώ επίσης, το επίσης γνωστό: «Οι καιροί ου μενετοί» - δηλαδή, «Οι καιροί [οι ευκαιρίες] δεν περιμένουν». Κυρίως όμως: «... Ησυχίαν είχεν ο Δήμος και αντέλεγε ουδείς, δεδιώς και ορών ότι πολύ το ξυνεστηκός…» - δηλαδή, «Ο λαός σώπαινε, και κανείς δεν μιλούσε, γιατί ήταν φοβισμένος και έβλεπε πως οι συνωμότες ήταν πολλοί...».

Σπέσιαλ αφιέρωση Θουκυδίδη στους «Ταγούς» μας, όμως, όπως στα μπουζούκια: «...Αιδώς σωφροσύνης πλείστον μετέχει...» - δηλαδή, «Η ντροπή είναι σημαντικό στοιχείο της σωφροσύνης»! Μπας και συνεννοηθούμε επιτέλους! Ειδάλλως, Καλό Βόλι, έτσι που μπλέξαμε, «πατριώτες»!

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top