FOLLOW US

ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ

Στην Ελλάδα, το 2013, το 7% του ενήλικου πληθυσμού έπασχε από διαβήτη. Το 2035 εκτιμάται ότι το ποσοστό θα αγγίξει το 8.6%!

Στην Ελλάδα, το 2013, το 7% του ενήλικου πληθυσμού έπασχε από διαβήτη. Το 2035 εκτιμάται ότι το ποσοστό θα αγγίξει το 8.6%!

Το 80% - 90% των διαβητικών (τύπου ΙΙ) είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι. Το υπερβάλλον σωματικό βάρος, η αυξημένη περιφέρεια μέσης και η αυξημένη αναλογία περιφέρειας μέσης - γοφών εντείνουν τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη. Αντιθέτως, μια απώλεια της τάξης του 10% του βάρους -δηλαδή αν κάποιος είναι 100 κιλά να πάει 90 κιλά- βελτιώνει τον έλεγχο των επιπέδων γλυκόζης του αίματος, βελτιώνει τα επίπεδα λιπιδίων στο αίμα και μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, τα οποία αποτελούν τη νούμερο 1 αιτία θανάτου σε διαβητικούς ασθενείς.

Όσον αφορά την άσκηση, έρευνες δείχνουν ότι άντρες και γυναίκες που περπατούν πάνω από 2,5 ώρες την εβδομάδα, έχουν 63% - 69% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης διαβήτη. Ειδικά σε διαβητικά άτομα, η αερόβια άσκηση βελτιώνει το γλυκαιμικό έλεγχο, ενώ μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά!
Η άσκηση μπορεί να ενταχθεί στην καθημερινότητα σας με απλούς τρόπους. Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τις σκάλες -ξεκινήστε να ανεβείτε έναν όροφο και σταδιακά αυξήστε τους ορόφους που ανεβαίνετε-, να πηγαίνετε μια βόλτα με τα πόδια ή το ποδήλατο, να αφήστε το αυτοκίνητό σας λίγα τετράγωνα μακριά και να κάνετε δουλειές του σπιτιού.

Μάλιστα, η μείωση του σωματικού βάρους και η τακτική αερόβια άσκηση είναι πιο αποτελεσματικά από τη χορήγηση αντιδιαβητικών φαρμάκων για την πρόληψη της μετάπτωσης σε διαβήτη σε άτομα υψηλού κινδύνου.
Επομένως, το πρώτο βήμα στην πρόληψη και τη θεραπεία του διαβήτη είναι η απώλεια του σωματικού βάρους και η διατήρηση της απώλειας αυτής, ακολουθώντας μια ισορροπημένη διατροφή και κάνοντας τακτική αερόβια άσκηση.

Σχετικά με τη διατροφή, είτε για την πρόληψη είτε για την αντιμετώπιση του διαβήτη τύπου ΙΙ, οι συστάσεις δεν διαφέρουν κατά πολύ από αυτές που αφορούν το γενικό πληθυσμό. Τα άτομα με διαβήτη, όμως, πρέπει να είναι πιο προσεκτικά, ώστε να υπάρχει καλός γλυκαιμικός και λιπιδαιμικός έλεγχος και να κρατιέται η αρτηριακή πίεση εντός των επιθυμητών ορίων, για να προληφθεί και να καθυστερήσει η εμφάνιση των χρόνιων επιπλοκών της νόσου.

Συγκεκριμένα, το συστατικό που ανεβάζει το σάκχαρο στο αίμα δεν είναι άλλο από τους υδατάνθρακες, οι οποίοι βρίσκονται σε πληθώρα τροφίμων, όπως το γάλα, το γιαούρτι, τα φρούτα, τους χυμούς και τα αμυλώδη λαχανικά -σε λιγότερη ποσότητα στα υπόλοιπα λαχανικά-, τα όσπρια, τα δημητριακά πρωινού, στο ψωμί, το ρύζι, τα μακαρόνια, τις πατάτες, στη ζάχαρη κ.ά.. Οι υδατάνθρακες αποτελούν το καύσιμο του οργανισμού μας και πρέπει να αποτελούν περί το 50% των θρεπτικών συστατικών που λαμβάνουμε μέσω της διατροφής μας. Ειδικά στους διαβητικούς, οι υδατάνθρακες πρέπει να είναι κατανεμημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.
Είναι ευεργετικό να προτιμούνται τα τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή αυτά που ανεβάζουν ομαλά το σάκχαρο στο αίμα. Τέτοιου είδους τρόφιμα είναι για παράδειγμα, το γάλα, το γιαούρτι, τα όσπρια, τα προϊόντα ολικής άλεσης, τα δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη, τα μήλα, τα δαμάσκηνα, τα αχλάδια, οι φράουλες, τα κεράσια κ.ά..

Επιπλέον, τα τρόφιμα με φυτικές ίνες, έχει φανεί ότι μειώνουν τον κίνδυνο για διαβήτη, ενώ επιπλέον ανεβάζουν αργά το σάκχαρο στο αίμα. Τέτοια τρόφιμα είναι τα φρούτα, τα δημητριακά πρωινού χωρίς ζάχαρη, τα προϊόντα ολικής άλεσης, το μαύρο ρύζι κ.ά..

Θα ήθελα να σταθώ λίγο στα φρούτα. Πολλοί είναι οι άνθρωποι που πιστεύουν ότι οι διαβητικοί πρέπει να τρώνε μόνο ξινόμηλα, γιατί δεν ανεβάζουν το σάκχαρο. Όμως, όποιο τρόφιμο με υδατάνθρακες και αν φάμε, τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα θα ανέβουν είτε είμαστε είτε όχι διαβητικοί! Καθώς 1 ξινόμηλο έχει την ίδια ποσότητα υδατανθράκων με 1 πορτοκάλι, 2 μανταρίνια, 1 αχλάδι, 1 ροδάκινο, 3/4 του φλιτζανιού πεπόνι, 380 γρ. καρπούζι, 2 μέτρια δαμάσκηνα, 1/2 μπανάνα, 10 - 12 σταφύλια ή κεράσια. Οπότε, δεν πρέπει να φοβάστε τα φρούτα!

Όπως είπαμε πριν, τα καρδιαγγειακά αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου σε διαβητικούς. Ο καλός λιπιδαιμικός έλεγχος μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη των καρδιαγγειακών. Είναι ευεργετικό να μειώσετε το κορεσμένο λίπος που βρίσκεται στο ζωικό λίπος, στο βούτυρο, σε έλαια που σε θερμοκρασία δωματίου είναι στερεά, στα γαλακτοκομικά -προτιμήστε τα light-, το πρόχειρο φαγητό, τα γλυκά κ.ά.. Επιπλέον, αποφύγετε τα τρανς λιπαρά, δηλαδή τα υδρογονωμένα λίπη στις σκληρές μαργαρίνες και τα έτοιμα γλυκίσματα. Αντιθέτως, είναι ευεργετική η κατανάλωση ψαριού τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα και η χρήση ελαιολάδου.
Όσον αφορά το αλκοόλ, συστήνεται η κατανάλωση έως 1 ποτό την ημέρα για τις γυναίκες και 2 για τους άνδρες. Τα άτομα που λαμβάνουν θεραπεία με ινσουλίνη, είναι καλό να συνοδεύουν το ποτό τους με ένα γεύμα που περιέχει υδατάνθρακες.

Γενικά, η μεσογειακή διατροφή είναι ένα πρότυπο διατροφής, που ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν πόσο ευεργετικό είναι για διάφορες ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου και του διαβήτη!
Για να κλείσω την ομιλία μου, θα ήθελα να σας δώσω κάποια παραδείγματα γευμάτων, ξεκινώντας από το πρωινό που βοηθάει στη ρύθμιση του σακχάρου και στην απώλεια βάρους!
Μπορείτε λοιπόν να φάτε για πρωινό ένα τοστ με ψωμί ολικής άλεσης κατά προτίμηση, ή ένα κουλούρι Θεσ/νίκης με τυρί, ή γάλα με δημητριακά -χωρίς προσθήκη ζάχαρης-, 1 αυγό βραστό με 1 φέτα ψωμί και τυρί, ή 1 φέτα ψωμί με ταχίνι και μέλι...

Για μεσημεριανό μπορείτε να φάτε σαλάτα με μια μερίδα κοτόπουλο / ψάρι / κρέας με 1 φλιτζάνι πατάτες ή 2 φέτες ψωμί ή 1 φλιτζάνι ρύζι ή μακαρόνια...
Για βραδινό μπορείτε να φάτε μια σαλάτα με τυρί ή τόνο σε νερό ή ψητό κοτόπουλο και 1 - 2 φέτες ψωμί, ή 1 τοστ ή ντάκο...

Για σνακ μπορείτε να φάτε ένα φρούτο, ή 1/2 κουλούρι Θεσ/νίκης, ή 2 παξιμαδάκια ή 1 μπάρα δημητριακών χωρίς ζάχαρη...
Υπάρχουν πολλές επιλογές που είναι και γευστικές και υγιεινές. Μην ξεχνάτε ότι η απώλεια βάρους, η τακτική άσκηση και η υγιεινή διατροφή θα σας βοηθήσει ιδιαίτερα στην πρόληψη και αντιμετώπιση του διαβήτη

* Το παραπάνω άρθρο αποτέλεσε το κείμενο της ομιλίας μου πάνω στο διαβήτη τύπου ΙΙ, στην εκδήλωση του Δήμου Λέσβου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το Διαβήτη.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top