FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Μέρες κατησχυμένης εθνικής εορτής, ανάμεσα σε απίστευτης νοητικής μιζέριας κουβέντες και πολιτικές αντεγκλήσεις χαμηλοτάτου επιπέδου.

Μέρες κατησχυμένης εθνικής εορτής, ανάμεσα σε απίστευτης νοητικής μιζέριας κουβέντες και πολιτικές αντεγκλήσεις χαμηλοτάτου επιπέδου.

Όλα έγιναν κατά πώς (μας) έπρεπε: και Βέμπο -σε εξαίρετη εκπομπή, πλην κονσέρβα του Φ. Γερμανού για να θυμηθούμε τί θα πει τηλεόραση- αλλά και Βουγιουκλάκη και Πρέκας στις τηλεοράσεις· μαθητές ως με ενδομηριαίο σύγκαμα να σουλατσέρνουν στις παρελάσεις· κιγκλιδώματα όπου δει -και τον αρμόδιο υπουργό εκ των υστέρων ενοχλημένο με αυτά· γονείς συγκινημένοι με το θέαμα· στρατιωτική υπερπαραγωγή του Άλλου αρμοδίου Υπουργού· διακοπές και μεσημεριανό γεύμα στις ταβέρνες...

Όλα σε απόλυτη τάξη, στη Χώρα του Ανατέλλοντος Ήλιου! Μέσα σε ένα απίστευτο νοητικό χάος για το πώς συν-γράφεται η Ιστορία ως μυθ-ιστορία ή καλύτερα πώς ξαναγράφεται ένα χυλώδες «αφήγημα» που επιχειρεί να ισορροπήσει μεταξύ ριζοσπαστικής ανάγνωσης και τυπικού εθνικισμού: όποιος έχει χρόνο να χάσει ή να μελετήσει το νεοπαγές φαινόμενο, ας δει στο you tube τη ρητορική της ΕΡΤ για την παρέλαση της Θεσσαλονίκης.

Ένα άθλιο μείγμα λόγου που περιελάμβανε από τον ηρωισμό του «φούρναρη» (προλετάριου) ως τα ρητά θαυμασμού του Γκαίμπελς (εχθρός)! Με γεια μας... ούτε εκείνος ο παλαιός δημοσιογράφος της ΕΤ3, ο επαγγελματίας Θεσσαλονικιός (...η παρέλαση, ...ο Παναγιώτατος, ...ο ΠΑΟΚ, ...το φεστιβάλ... η Συμπρωτεύουσα και η Νύμφη...) δε θα τα έλεγε τόσο ...επιτυχημένα!

Καθισμένος στον αναγκαίο καναπέ της μοναξιάς, ξαναείδα τις αυθεντικές συγκλονιστικές κινηματογραφημένες σκηνές, στα «Επίκαιρα» της εποχής, από επέλαση με ξιφολόγχη του χειμώνα του ΄40 των πατέρων μου/μας. Χιόνι, συρματοπλέγματα, μικρές ανώνυμες φιγούρες μέσα στην ομίχλη, να πέφτουν προς δόξαν της πατρίδος, αφήνοντας πίσω τους χήρες κι ορφανά... αποστασιοποιημένες σκηνές μεγαλείου, θανάτου και τεράστιου προσωπικού και οικογενειακού αγώνα τα μεταγενέστερα χρόνια...

Δυσκολευόμουν να κρατήσω το πολιτικό μοιρογνωμόνιο για να υπολογίσω τις γωνίες μεταστροφής της νέας ιθύνουσας κατηγορίας του «εύπορου ριζοσπαστισμού» που ελέγχει πολιτισμικά όλα τα ανωτέρω... που «κολάζουν και Παππά», ως ευφυώς ελέχθη!

Το μείγμα της πληροφορίας που με βομβάρδιζε, ενοχλητικά, περιελάμβανε τις συνταξούλες κατά Αυτιά, σύγκριση μεταξύ ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση και τις μπριζόλες, το Φίλη να λέει υψιπετή καθεστωτικά πράγματα και την «ενόχληση του Μαξίμου», τους εργατολόγους και τους φαρμακοποιούς να μυξοκλαίνε για τα παθήματα του Λαού, τρίβοντας τα χέρια τους... και την Κύπρο, που μετά την οικονομική καταστροφή της προ διετίας, «βγήκε επιτυχώς με 10ετή ομόλογα στις αγορές»! Τί διάολο, έλεγα μέσα μου! Σε πηγάδι, κατουρ... και πρέπει να ζω αυτό το «πράμα»/δράμα;

Πώς να δεχθώ ότι έχουμε φτάσει σε τέτοιο σημείο κατάπτωσης, που να προσπαθεί μια κυβέρνηση επί δύο μήνες να ισορροπήσει μεταξύ ΦΠΑ στην εκπαίδευση και το βόειο κρέας; Μάλλον δεν είναι δείγμα ανικανότητας. Μάλλον θέλει να μας πει, εμμέσως, ότι μας θεωρεί, δικαίως, βόδια!

Και σποραδικά είδα, δύο «ειδήσεις»/ρεπορτάζ! Ήταν αποκαλυπτικά για το πού χάσαμε το παιχνίδι! Ή, αντιθέτως, για το πού μπορούμε να πάμε..., ίσως, να κερδίσουν το δρόμο αυτό τα παιδιά μας, αν τα αφήσουμε ν’ ακολουθήσουν το δρόμο της ψυχής τους!

Ένας τυφλός μαθητής ήταν σημαιοφόρος σε παρέλαση στον Πειραιά. Δε με νοιάζει τί είπε ο δημοσιογράφος στο ρεπορτάζ του, σημασία έχει το τί είπε το νεαρό 12χρονο τυφλό αγόρι: «Δε διάλεξα να γεννηθώ τυφλός... μετά κατάλαβα ότι πρέπει να είμαι καλός σε ό,τι κάνω... ίσως να είμαι ευχαριστημένος έτσι... μπορεί να μη βλέπω τις αδελφούλες μου ή το νέο μας κατοικίδιο... αλλά δε βλέπω και τόση ασκήμια γύρω μου...»! Να ‘σαι καλά, αγόρι μου! Να σε χαίρονται, οι γονείς σου, ο Δάσκαλος σου, για το φως εκ της τυφλότητας που έριξες πάνω σ’ εμάς, τους μονόφθαλμους!

Κι ύστερα, είδα ένα ρεπορτάζ για ένα βιβλίο που έγραψε πρόσφατα ένας άλλος νεαρός μαθητής! Αναφέρεται στο μικρό δεκανέα του ΄40! Ο ήρωας της αφήγησης - ιστορίας, ο νεαρός Αναστάσιος είδε τον πατέρα του να επιστρατεύεται μετά την ιταλική επίθεση. Δε μπόρεσε να τον δει να φεύγει, τον ακολούθησε και μπήκε κρυφά στο τραίνο που θα τον πήγαινε στο μέτωπο!

Ο πατέρας του, τον βρήκε τυχαία στο τραίνο, τί να κάνει; Τον έγραψε εθελοντή. Ο Αναστάσιος πολέμησε στην πρώτη γραμμή! Προς τιμή του, ο Στρατός τον έθεσε επικεφαλής των αγημάτων που παρήλασαν στην Κορυτσά, κι ύστερα το παιδί αρρώστησε από τις κακουχίες του χειμώνα! Μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο στα μετόπισθεν, νοσηλευόμενος ανακάλυψε έναν Ιταλο-αλβανό κατάσκοπο, τιμήθηκε με το βαθμό του δεκανέα γι’ αυτό. Και μετά, ξεχάστηκε... Αν κάτι έχει μείνει από τότε, είναι ότι ως δεκανέας διοικούσε τον οπλίτη πατέρα του! Αληθινή ιστορία, ιστορία Αλήθειας!

Όχι για τότε, αλλά για σήμερα!
Πάντα πιστεύω στους συμβολισμούς! Και τη δύναμη τους! Αναστάσιος, Ανάσταση, εκ των παιδιών μας!
Αν κάτι έχουμε να πούμε σε τέτοια παιδιά, είναι μια πρόσθετη αρχή, τις άλλες τις έχουν, δεν μας έχουν ανάγκη να τα πρήζουμε... Παιδιά, γκρεμίστε άθλιες προκαταλήψεις / βολικά στερεότυπα της γενιάς των πατέρων σας, της δικής μου γενιάς...

Η αρχή αυτή έχει να κάνει με το πάνδημο, πλην εσφαλμένο, ευφυολόγημα ότι «το μεγάλο ψάρι τρώει το μικρό»! Μια ιδεολογικά φορτισμένη, βολική, αλλά απολύτως εσφαλμένη θεώρηση. Όχι, είναι λάθος! Το έμβιο σύμπαν κραυγάζει ότι το «ευκίνητο ψάρι τρώει το βραδυκίνητο»! Κι εμείς, εκεί, με εμμονή στο ανορθολογικό λάθος.
Αυτή η νοητική διαφορά είναι κορυφαία για τα παιδιά μας... εύχομαι, να το νοιώθουν, να το καταλαβαίνουν, έστω κι αν δε ξέρουν πώς να το εκφράσουν!

Μια ζωή μιλάω με νέους: ας το πω και δημοσίως! Φτιάξτε τη ζωή σας, με τους δικούς σας όρους και ρυθμούς! Γιατί οι δικοί μας είναι εξαιρετικά βραδείς και αναγκαστικά αναποτελεσματικοί! Πιρουέτες στο τέλμα!
Δείτε: από το ιδεολογικό -τάχατε- ΟΧΙ στις παρελάσεις του ΣΥΡΙΖΑ καταλήξαμε, χωρίς αιδώ, στο κιτς του Καμμένου, με τις ευλογίες του φίλου του Τσίπρα! Χαμός γινόταν με τις περικοπές δαπανών για τις παρελάσεις επί Βενιζέλου - για λόγους οικονομίας! Μετά ήλθε ο περιπαικτικά λεγόμενος «Ηγέτης των Κομψών», κ. Αβραμόπουλος, που ανηύρε χορηγίες ιδιωτών / ευεργετών ώστε να κινηθούν και τα άρματα στην παρέλαση! Ξανά ιδεολογικές φωνασκίες από το «χώρο»... Και μετά, ήλθε η «Σαμαριστερά», οπότε θέμα δεν τίθεται πλέον! Είναι απολύτως ασόβαρα αυτά τα πράγματα!

Υπάρχει, άραγε, έστω κι ένα μάθημα από τα σποραδικά στιγμιότυπα που ανέφερα παραπάνω; Ίσως! Ας βοηθήσουμε τη νέα γενιά να βρει το δικό της τρόπο να μετατρέψει το αρτηριοσκληρωτικό ΟΧΙ στο διαφορετικό σε ένα παραγωγικό ΝΑΙ για το μέλλον! Κι ας μην σπεύσουν οι εθνο-λαϊκιστές να μεταστρέψουν το μήνυμα αυτό! Έχουμε ανάγκη, τεράστια, από ένα νέο ΝΑΙ στη Ζωή, μιαν άλλη ζωή από αυτή που μας πουλάνε τόσα χρόνια, ως ρετάλια!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Σταυροδρόμια... Αντιπολιτευτική τύφλωση... »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top