FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Τα ανώτερα έμβια όντα, μεταξύ των οποίων -ενίοτε- ο Άνθρωπος, αντιλαμβάνονται τον Κόσμο μέσω των πέντε αισθήσεων τους.

Τα ανώτερα έμβια όντα, μεταξύ των οποίων -ενίοτε- ο Άνθρωπος, αντιλαμβάνονται τον Κόσμο μέσω των πέντε αισθήσεων τους.

Αυτές τους επιτρέπουν να τοποθετούνται στο χώρο και να συλλαμβάνουν τη μεταβολή του, στο χρόνο. Οι ανώτεροι οργανισμοί, από τη βιολογία και την εξέλιξη τους, έχουν κάποια πρωτεύουσα αίσθηση, χωρίς τούτο να σημαίνει ότι οι λοιπές δεν είναι σημαντικές ή απαραίτητες. Ο Άνθρωπος έχει την όραση.

Όποιος είχε την ατυχία να επισκεφθεί νευρολόγο ιατρό, θα έχει διαπιστώσει ότι η βασική κλινική του εξέταση συνίσταται στο να τού ζητηθεί να «κλείσει τα μάτια» και να κάνει κινήσεις/μετατοπίσεις στο χώρο, κι ανάλογα με το τί θα καταφέρει, εν πολλοίς προκύπτει και η διάγνωση για το εάν κάτι «τρέχει» με τον εγκέφαλο του...!

Η όραση είναι η βακτηρία, το μπαστούνι, δηλαδή, του Ανθρώπου στην πορεία του στη ζωή και την κοινωνία. Δεν είναι τυχαίο εξ άλλου ότι στο δημώδη λόγο έχουμε εκφράσεις, όπως «μα καλά, μάτια δεν έχεις, δε βλέπεις...», «πρέπει να ‘χω μάτια και στο σβέρκο», «τα μάτια σου δεκατέσσερα...», «τον/την τάδε και τα μάτια σου», «έχασα το φως μου», κ.ο.κ.!

Δεν είναι επίσης καθόλου τυχαίο ότι υπάρχουν έννοιες που αποδίδουν χαρίσματα διάκρισης στην ανθρώπινη Ηγεσία -και όχι μόνον: δι-ορατικότητα, εν-όραση, όραμα, κλπ….

Η σημερινή Αντιπολίτευση πάσχει από «τύφλωση»! Είναι άραγε εδραιωμένη οργανική «α-σθένεια»; Είναι σύμπτωμα ψυχικού συμπλέγματος, ως αυτό που έχει περιγραφεί στα ιδρυτικά και θεμελιώδη κείμενα της Ψυχανάλυσης;

Είναι τυπικό σύμπτωμα μετα-τραυματικού στρες που έχουν περιγράψει οι στρατιωτικοί ιατροί σε οπλίτες που πανικοβλήθηκαν σε πεδία έντονων μαχών;

Είτε όμως είναι κάποιο χωροκατακτητικό νόσημα στον «εγκέφαλο», ένας όγκος -ή κάλος δηλαδή-, είτε είναι πρόβλημα διαταραγμένων σχέσεων με το Γονέα/γεννήτορα -κάποιο σύμπλεγμα κατωτερότητας- είτε είναι «απλή» υστερία, η Αντιπολίτευση α-σθενεί! Δεν έχει σθένος δηλαδή! Κι ως Α-σθενής του πολιτεύματος μας, κινδυνεύει ο αναντίρρητος και καταγεγραμμένος ιστορικός ρόλος της να μετατραπεί σε υστερική παρεκτροπή και κατάπτωση.

Η Ελληνική Δημοκρατία ως κρατική οντότητα, ως Πολίτευμα, αλλά και ως καθημερινή διοίκηση, μεταξύ μιας κυβερνητικής πλειοψηφίας που διακρίνεται από την αλλοπρόσαλλη τάση της στο «αυτό-γκολ» και μιας αντιπολίτευσης «ρημαδιό», δεν μπορεί να παίξει «μπάλα» στο ακραίο mundial των συγκρούσεων της παγκοσμιότητας και της επιδίωξης των νέων παγκόσμιων ισορροπιών! Ούτε καν στο εσωτερικό, τοπικό, ερασιτεχνικό πρωτάθλημα.

Μόνο που -τί να κάνουμε;- το «ποδόσφαιρο» έχει και θεατές, που πληρώνουν εισιτήριο για να δουν «ξυλίκι»... γι’ αυτό τα γήπεδα -και τα έδρανα- είναι άδεια... Βλέπετε, η δύναμη του μεταφορικού λόγου, των παρομοιώσεων, είναι ακόμα ενδιαφέρουσα!

Η Αντιπολίτευση ασχολήθηκε, επί μήνες, πρωτίστως και κυρίως, με τη δικαίωση της! Όχι, των πολιτικών επιλογών της, αλλά ως συγκεκριμένα άτομα της Ηγεσίας της! Δεν «είδε» την επερχόμενη τότε, επελθούσα πλέον, στροφή προς το νεο-φιλελευθερισμό του Τσίπρα, ως αναπόφευκτο γεγονός! Πάλευε με τα «ρούχα» της να υποδείξει, να αποδείξει το αναπόφευκτο της πορείας αυτής. Όχι ως μοναδική ρεαλιστική στρατηγική, αλλά ως ενοχική απολογία για τις καλές προθέσεις της, παρά τον αντι-λαϊκό και πιεστικό χαρακτήρα των μέτρων και επιλογών της.

Ταλαιπωρηθήκαμε όλοι/ες, επί μήνες, με την «ιστορία της κωλοτούμπας» του Τσίπρα, ενώ ήταν σαφές και πρόδηλο ότι το ζήτημα δεν ήταν αυτό, σε ένα λαό που ήθελε κατά 85%+ την παραμονή στην Ευρώπη, το νόμισμα της και την όποια ακριβή ασφάλεια προσφέρει οικονομικά, πολιτικά και πολιτισμικά!

Ο Τσίπρας εκφράζει τη ριζοσπαστικοποίηση των μικρο-αστών! Κυρίως, όμως εκφράζει τα κοινά ελαττώματα και χαρίσματα μας! Είναι «δικό μας παιδί», και... δεν ξέρει, και... δεν μπορεί, και... θα μάθει, κι έχει ο Θεός... και... σιγά σιγά θα γίνει η αγουρίδα μέλι! Ο Τσίπρας «είμαστε εμείς»! Είναι τόσον προφανές που είναι απορίας άξιον πώς οι αναλυτές της Αντιπολίτευσης δεν το «βλέπουν»! Εξ ου και ο τίτλος... «τύφλωση»!

Εξακολουθούν οι κ.κ. της Αντιπολίτευσης να προβάλουν της ίδιας λογικής επιχειρήματα, στα πρωϊνάδικα και τη Βουλή! Εν’ όσον, ο Τσίπρας και το σύστημα του εγκαθιδρύουν προσωποπαγές καθεστώς. Είναι «τύφλωση» να επικεντρώνει η Αντιπολίτευση τα βέλη της στο εάν/ή όχι επέτυχε, π.χ., ο Τσίπρας το ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση, εάν κορόιδεψε κι αν είπε ψέματα -πάλι. Δεν το επέτυχε, ως ήταν απολύτως αναμενόμενο!

Το πρόβλημα όμως ΔΕΝ είναι αυτό! Το πρόβλημα είναι η άποψη του συστήματος του ότι η «ιδιωτική εκπαίδευση είναι για τους πλούσιους», άρα να πληρώσουν οι «μπαγάσες», κατά τον «αυτο-παγιδευμένο» υπουργό Παιδείας (!!!) κ. Φίλη, καθότι οι πλούσιοι «έχουν πενταροδεκάρες»! Κι ακόμα χειρότερα, για να φτάσουμε στον απόλυτο κυνισμό του βουλευτή Σάμου, κ. Σεβαστάκη: «Το μέτρο δε θα έχει πολιτικό κόστος γιατί δε θα πλήξει τους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ»! Δε νομίζω ότι θυμάμαι ανάλογη ευθεία, απροκάλυπτη τοποθέτηση κομματικού Κράτους!

Το πολιτικό πρόβλημα είναι το πώς, ποιός και με ποια κριτήρια ο Έλλην πολίτης διακρίνεται σε πλούσιο και πτωχό; Είναι η ποσοτικοποίηση των οικονομικών ορίων των «τάξεων». Το εάν ο υιός Τσίπρα πάει σε μείζον αστικό εκπαιδευτήριο -έχει πλάκα, στο ίδιο πήγαινε η μάνα μου προπολεμικώς και τότε χαρακτηριζόταν μεγαλο-αστή, κ.λπ. ταξικά-, το εάν ο υπουργός Οικονομικών είναι το πρότυπο της αγγλικής ταξικής ιδιωτικής εκπαίδευσης, το εάν κάποιοι ακραίοι του τέως ΣΥΡΙΖΑ μαθήτευσαν στο πανάκριβο Αμερικάνικο Κολλέγιο -και όχι μόνον-, δεν έχει καμία σημασία! Είναι σεβαστή επιλογή των γονέων και των ιδίων.

Εξ’ άλλου εκεί θα γνωρίσουν, ίσως λόγω της ποιότητας της ιδιωτικής τους εκπαίδευσης, το «καλό» για τους υπολοίπους -λέγε με π.χ. Μηλιός, Μπαλτάς ή... Κωνσταντοπούλου! Ο λαϊκότροπος «Βαγγέλας» ή ο «βιοπαλαιστής» Άδωνις -στο άλλο άκρο- δεν το καταλαβαίνουν! Ίσως, δεν τους νοιάζει! Απόλυτη αντιστροφή -δια- της τύφλωσης!

Όπως δεν καταλαβαίνουν τί ακριβώς σημαίνει το «επείγον» του νομοσχεδίου περί τα ΜΜΕ! Ο φαιός -εκ της πλεονάζουσας εγκεφαλικής ουσίας- πραγματικός κυβερνήτης της χώρας, κ. Παππάς, εφαρμόζει το σχέδιο μελλοντικής συνδιαλλαγής με τους «καναλάρχες»! Για να οργανωθεί το νέο σχήμα ισορροπίας/δοσοληψίας δημόσιου λόγου, ολίγον ή σκέτο από πολιτικό γιουβέτσι! Ποιος δεν το καταλαβαίνει, ποιός δεν το «βλέπει»;

Όλοι το βλέπουν, ...πλην της Αντιπολίτευσης! Κι ας κάνουμε κι ένα κουίζ: Όχι εάν, αλλά πότε θα δούμε νέο ιδιωτικό κανάλι να ξεφυτρώνει, μιας και η ΕΡΤ είναι για γέλια; Κι αν θα έχει τον Π. Κωστόπουλο ως ιθύνοντα νου, ώστε να πληρωθεί το ρηθέν της απόλυτης επαναφοράς της «πασοκαρίας»!
Η Αντιπολίτευση παραπαίει, χωρίς βακτηρία! Τα μάτια μας πάσχουν από διάφορα: δε βλέπουν κοντά, δε βλέπουν μακριά, έχουν πίεση, θολώνει η όραση...

Συνήθως, πλέον, αυτά αποκαθίστανται με επεμβάσεις ή με γυαλιά! Φοβούμαι ότι η «τύφλωση» της Αντιπολίτευσης είναι πρόβλημα του συστήματος «εγκέφαλος» κι όχι του οργάνου οφθαλμός. Αν η διάγνωση είναι σωστή, μας περιμένουν δύσκολα... ως Ελληνική Δημοκρατία!

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top