FOLLOW US

ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ

Όταν τα βρώσιμα αγαθά δεν καταναλώνονται, αλλά απορρίπτονται κατά τα στάδια της παραγωγής, της επεξεργασίας, του εμπορίου, και στα νοικοκυριά έχουμε το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων.

Όταν τα βρώσιμα αγαθά δεν καταναλώνονται, αλλά απορρίπτονται κατά τα στάδια της παραγωγής, της επεξεργασίας, του εμπορίου, και στα νοικοκυριά έχουμε το φαινόμενο της σπατάλης τροφίμων.

Σχεδόν τα μισά τρόφιμα απορρίπτονται από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση! Στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, η μεγαλύτερη σπατάλη γίνεται κατά τα στάδια της παραγωγής, ενώ σε χώρες υψηλού εισοδήματος η απόρριψη γίνεται κατά το στάδιο της κατανάλωσης, με κάθε άτομο να απορρίπτει 100 κιλά φαγητού το χρόνο! Μάλιστα, στην Ευρωπαϊκή Ένωση απορρίπτονται 90 τόνοι το χρόνο!

Οι λόγοι για τη σπατάλη φαγητού και βρώσιμων προϊόντων είναι ποικίλοι, από την καταστροφή της σοδειάς μέχρι τη μη αποδεκτή ποιότητα και εμφάνιση των καρπών και των προϊόντων, τις συνθήκες αποθήκευσης και μεταφοράς, που ενδεχομένως να αλλοιώσουν τα τρόφιμα, αλλά και την εμφάνισή τους.

Πολλοί είναι οι οργανισμοί που ασχολούνται με την αποφυγή της σπατάλης τροφίμων, χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας για ασφάλεια τροφίμων, όμως η απώλεια βρώσιμης ύλης συνεχίζεται και στα νοικοκυριά! Ειδικά σε εποχή οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό να μη γίνονται σπατάλες, και στο σπίτι μας όλοι μπορούμε να λάβουμε μέτρα για μειώσουμε την απώλεια αυτή και να μειώσουμε το κόστος των αγορών μας!
Παρακάτω αναλύονται τρόποι για τη μείωση της απόρριψης τροφίμων:

1. Φτιάξτε πρόγραμμα για το μενού της εβδομάδας και την αντίστοιχη λίστα με τα προϊόντα που χρειάζεστε από το σούπερ μάρκετ για την εβδομάδα, αφού ελέγξετε τα ντουλάπια και το ψυγείο σας. Έτσι, θα εφοδιαστείτε με τα τρόφιμα που θα καταναλώσετε και όχι με επιπλέον τρόφιμα που ενδεχομένως χαλάσουν, όπως τα φρούτα, τα λαχανικά και τα γαλακτοκομικά. Επιπλέον, αποφεύγετε το σούπερ μάρκετ όταν πεινάτε, καθώς θα αγοράσετε τρόφιμα που μάλλον δε θα καταναλώσετε!

2. First in First out! Χρησιμοποιήστε πρώτα τα τρόφιμα που κοντεύουν να λήξουν ή αρχίζουν να χαλάνε, καθώς αν δεν τα καταναλώσετε είναι πολύ πιθανό το συντομότερο να καταλήξουν στα σκουπίδια.

3. Τα περισσευούμενα τρόφιμα μπορούν να χρησιμοποιηθούν την επόμενη μέρα! Τα πουλερικά, το κρέας και τα ψάρια μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε σάντουιτς, πίτες και άλλες συνταγές, αντί να πεταχτούν. Τα λαχανικά και τα κόκκαλα κρεάτων μπορούν να γίνουν ζωμός, να αποθηκευτούν και να χρησιμοποιηθούν αργότερα. Τα φρούτα μπορούν να γίνουν κομπόστες ή γλυκά του κουταλιού.

4. Η σωστή αποθήκευση τροφίμων είναι το κλειδί για τη διατήρησή τους για περισσότερο καιρό και για την προστασία τους από έντομα και άλλους οργανισμούς.

Σιγουρευτείτε ότι το ψυγείο λειτουργεί κανονικά, και στη σωστή θερμοκρασία, ενώ είναι σημαντικό να τοποθετείτε τα προϊόντα κλεισμένα σε δοχεία και στη θέση που τους αναλογεί. Η κατάψυξη είναι σύμμαχος στη μείωση απόρριψης τροφίμων. Τοποθετήστε εκεί τρόφιμα που χαλάνε γρήγορα και δεν πρόκειται να τα καταναλώσετε σύντομα, όπως ζωικά προϊόντα και φρούτα κομμένα. Υπάρχουν τρόφιμα που καταψύχονται και δεν είναι ευρέως γνωστά, όπως το γάλα χαμηλών λιπαρών, το βρασμένο μαύρο ρύζι, μυρωδικά (βασιλικός, δυόσμος, κόλιαντρο), το τριμμένο τυρί και το κρασί (σε παγοκυψέλες).

5. Η κομποστοποίηση είναι αποτελεσματικός τρόπος για να ανακυκλώσετε χρησιμοποιημένο καφέ, τσάι, φλούδες φρούτων και λαχανικών, τσόφλια αυγών, και φαγητό που έχει λήξει ή χαλάσει και δεν μπορεί να καταναλωθεί για λόγους ασφάλειας. Έτσι, μειώνεται ο όγκος των απορριμμάτων και δημιουργείται χώμα για τα φυτά.
6. Οι προσφορές σε τρόφιμα μακράς διαρκείας, όπως γάλα εβαπορέ, μακαρόνια, ρύζι και όσπρια συμφέρει, όμως αγοράζοντας μεγάλη ποσότητα φρούτων και λαχανικών επειδή είναι σε προσφορά δε συμφέρει, καθώς είναι πιθανό να χαλάσουν πριν καταναλωθούν.

7. Εάν δε θέλετε να χρησιμοποιείτε τα περισσευούμενα φαγητά ή άλλα τρόφιμα που θα λήξουν σύντομα μπορείτε να τα δωρίσετε σε άτομα που βρίσκονται σε ανάγκη.

Παλαιότερα, τα νοικοκυριά χρησιμοποιούσαν όλα τα τρόφιμα που είχανε στη διάθεσή τους και η σπατάλη τροφίμων ήταν ελάχιστη ως μηδαμινή.

Δυστυχώς, σήμερα με την αφθονία των προϊόντων πετάμε στα σκουπίδια τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Ενδεικτικά, η ποσότητα τροφίμων που απορρίπτονται από την τροφική αλυσίδα κάθε χρόνο θα μπορούσαν να θρέψουν όλους τους ανθρώπους που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας 4 φορές!

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top