FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Σε προηγούμενο αρθρίδιο, περιέγραψα το ιδανικό προφίλ «Αυτού» που θα με συγκινήσει, ενόψει των επερχομένων εκλογών: τις χαρακτήρισα -και επιμένω σχοινοτενώς- «εκλογές α-μπε-μπα-μπλομ»!

Σε προηγούμενο αρθρίδιο, περιέγραψα το ιδανικό προφίλ «Αυτού» που θα με συγκινήσει, ενόψει των επερχομένων εκλογών: τις χαρακτήρισα -και επιμένω σχοινοτενώς- «εκλογές α-μπε-μπα-μπλομ»! Προφανώς και τα «άκουσα» πάλι, πανταχόθεν: από «μαθητές» που την έχουν «δεί» αντάρτες στο βουνό· κι από «φίλους», που δεν ξέρω πώς την έχουν «δεί», αναρωτιέμαι όμως ειλικρινά αν κι ίδιοι αντιλαμβάνονται!

Για αμφότερους, δε μπορώ να κάνω κάτι. Κάποια από τα ζητήματα όμως που έθιξαν υποδεικνύουν ότι οφείλω να εξηγήσω ειδικότερα το σκεπτικό των κριτηρίων του ιδανικού «Αυτού» που θα «προσελκύσει» εντέλει την ταπεινή ψήφο μου.

Κριτήριο πρώτο: ΔΕ ΘΕΛΩ να με ΣΩΣΕΙ κανένας, πλέον, εντός ή εκτός ευρώ! Επειδή γνωρίζω ότι δε θα παραμείνω εντός ευρώ και Ευρώπης, γεγονός απόλυτης προσωπικής προτεραιότητας, με Σωτήρες της τελευταίας στιγμής. Μόνον με ορθολογιστές Ηγέτες ευρωπαϊκής κλίμακας και με σύνθετες, μακροπρόθεσμες εθνικές πολιτικές εμβελείας δε θα γίνει η χώρα κι ο τόπος μου «ρημαδιό»!

Θέλω «Αυτόν» που θα πει δημοσίως ΠΩΣ θα ΑΛΛΑΞΕΙ αυτή η χώρα (Διοίκηση του Κράτους, πολιτικοί κανόνες, κομματικό σύστημα, νοοτροπίες και στερεότυπα...), ΠΩΣ θα υπερβεί την καθυστέρηση, την υστέρηση και τα χτυπημένα κρατούντα μυαλά και τη δικτατορία τους!

Θέλω «Αυτόν» που θα πει δημοσίως ΠΩΣ θα γυρίσουν πίσω τα νέα μυαλά που έφυγαν για να γλιτώσουν από τον κοινωνικό κουτσαβακισμό των Ημετέρων (τώρα πλέον και των «Ηθικών» της Αριστεράς)! ΠΩΣ δε θα απομείνουν στη χώρα αυτή μόνον οι σεβάσμιοι γέροντες και οι παραγωγικά ελλιπείς! Και προφανώς, μια γενιά ασφυκτιούντων εγκλωβισμένων, ως εγώ, μεταξύ ισχνών προοπτικών εκ των δεσμών της μεσ-ηλικίας και των επιπτώσεων του ριζοσπαστικού αριβισμού των νεωτέρων!

Κριτήριο δεύτερο: «Αυτός» πρέπει να μου πει πώς αντιλαμβάνεται την επιβεβλημένη οριστική ταφή της νεο-ελληνικής παρανόησης και διαστροφής ότι η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία είναι μια μορφή απόλυτης ηγεμονίας του εκάστοτε κυβερνώντος κόμματος. Αυτό το διεστραμμένο μοντέλο, δηλαδή, ιδεώδους απολυταρχίας -και όχι αριστο-κρατίας τουλάχιστον- όπου παρασιτούν από μικρά ατομικά συμφέροντα και επιδιώξεις έως μεγα-διαπλοκές. Δε μιλώ για την Πλατωνική Πολιτεία, ούτε για τον Αγγλικό Κοινοβουλευτισμό του 1689!

Ούτε καν για τα μαθήματα της Γαλλικής Επανάστασης του 1789! Αλλά, «ρε παιδιά», για κάποια ήσσονα έστω προδιαγραφή ότι «αυτό» νοείται κι «αυτό» είναι ανεπίτρεπτο στη δημοκρατική συλλογικότητα. Πώς να το κάνουμε, επιτέλους;

Κριτήριο τρίτο: «Αυτός» πρέπει να μου πει πώς θα τελειώσουμε με την πολιτική και πολιτισμική «νεο-πασοκαρία»! Μια έκφραση που έχω χρησιμοποιήσει κατ’ επανάληψη κι έχει θεωρηθεί ακατανόητη, «ρατσιστική» και κατακριτέα από τους «φίλους». Ίσως δικαίως, μιας και ήμουν ασαφής επί του ορισμού! Ας δώσω λοιπόν έναν ορισμό της κατ’ εμέ «νεο-πασοκαρίας»: είναι λοιπόν το κοινωνικό μείγμα της δεκαετίας και πίσω, που περιλαμβάνει κατά αδιευκρίνιστο τρόπο σκληρούς εθνικο-σταλινικούς λαϊκιστές, γηραλέους ή γηρασμένου και ξεπεσμένου πνεύματος αυτόκλητους απογόνους των ηττημένων του Εμφυλίου, τοπικούς ή κλαδικούς «φυλάρχους» της πάλαι ποτέ σοσιαλδημοκρατίας α λα Γκρέκα ή/και του «κοινωνικού Κράτους» της «λαϊκής» Δεξιάς, κάθε λογής και χρώματος πολιτικά λαμόγια και κάθε εκδοχής ή αποχρώσεως «αλητεία», που μπερδεύει τα όρια του συνδικαλιστικού αριβισμού και του καθαρού φασιστικού κορπορατισμού!

Κριτήριο τέταρτο: «Αυτός» πρέπει να καθαρίσει, στο δημόσιο λόγο, τις έννοιες και τις συνέπειές τους ως προς μια στοιχειώδη διακυβέρνηση! Πρέπει να μου πει πώς αντιλαμβάνεται την έννοια «μεταρρύθμιση» και την έννοια «έκτακτη ανάγκη» και «εθνικό συμφέρον»: π.χ. μπορεί ο κος Μπαλτάς να ονοματίζει «μεταρρύθμιση» τη συντηρητική κι οπισθοδρομική υποχώρηση της Παιδείας στα μέτρα των συνδικαλιστών της ΟΛΜΕ και της ΔΟΕ -και όχι των οραμάτων των εκπαιδευτικών, των νέων και των αναγκών της κοινωνίας;

Ή όπως η κα Τασία, που αδυνατεί να καταλάβει τις κινητήριες δυνάμεις της μεταναστευτικής/ανθρωπιστικής καταστροφής; Που ετσιθελικά μπερδεύει το γεωπολιτικό θέμα, το πολιτικό θέμα και το θέμα στοιχειώδους διαχείρισης εκτάκτων καταστάσεων; Το νιοστό «λάθος επιλογή προσώπου» του κ. Τσίπρα -τέτοια ανικανότητα καθίσταται πλέον δομικό γνώρισμά του- μετατρέπεται σε τραγικό παράγοντα για τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων: των δυστυχών εισερχομένων και των ατυχών εντοπίων. Η αδυναμία διαχωρισμού των βαθύτερων αιτιών -πόλεμος και δυτική πολιτική στο Αραβικό Τόξο, από τις μείζονες επιπτώσεις της «τριαλαλά» πολιτικής «ανοικτών συνόρων» των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΞ.ΕΛ. και τις ανάγκες χειρισμού μεγάλων αριθμών ανθρώπων της κας Τασίας είναι τραγική! Όμως τραγικότερη είναι η εικόνα όλων αυτών που στα κανάλια ερμηνεύουν το πρόβλημα ως «ευθύνη της Ευρώπης»!

Όχι, η Ευρώπη δεν ευθύνεται για το εάν δεν υπάρχουν τουαλέτες και καράβια στο λιμάνι της Μυτιλήνης! Η Ευρώπη ευθύνεται για πάρα πολλά σε επίπεδο αδυναμίας αντίληψης και επιβολής του πολιτικού ρόλου της σε παγκόσμιο επίπεδο: δεν ευθύνεται για το εάν εντέλλονται ελάχιστοι Λιμενικοί να χειρισθούν χιλιάδες ανθρώπους καθημερινά στο λιμάνι της Μυτιλήνης! Δεν ευθύνεται για τις καθυστερήσεις, τις ιδεοληψίες και την ελληνική γραφειοκρατία! Σε κάθε περίπτωση, υπουργός ως η κα Τασία δε θα μπορούσε να σταθεί πουθενά στην Ευρώπη, όπως και Κυβέρνηση μετά από όλα αυτά δε θα τολμούσε να ζητήσει ψήφο από το λαό της! «Αυτός» επομένως πρέπει να θέσει τα όρια του αυτονοήτως αποδεκτού στην εσωτερική πολιτική αξιολόγηση!

Κριτήριο πέμπτο: «Αυτός» πρέπει να μου πει και να προδιαγράψει σαφώς τα όρια μεταξύ τεχνοκρατικής ακρίβειας και πολιτικού χειρισμού των ζητημάτων της διακυβέρνησης. Πιστεύω βαθύτατα στην προτεραιότητα της πολιτικής έναντι της οικονομίας, είναι ίσως το κορυφαίο ζήτημα δημοκρατίας παγκοσμίως. Μια σχέση που έχει ανατραπεί μέσα από τις διαδικασίες της παγκοσμιοποίησης. Για παράδειγμα, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, δηλαδή ο πόλεμος κατά των «δεν πληρώνω» είναι καθαυτό κορυφαίο τεχνικό ζήτημα, δεδομένης μιας πολιτικής θέσης.

«Αυτός» που θα με κάνει να τον ψηφίσω θα πρέπει να υποδείξει πώς θα εφαρμοσθεί ΑΜΕΣΑ το ηλεκτρονικό Περιουσιολόγιο! Τεχνικά είναι απολύτως και αμέσως εφικτό. Κι ό,τι δεν εγγραφεί σ’ αυτό, ΝΑ ΔΗΜΕΥΕΤΑΙ/ΚΑΤΑΣΧΕΤΑΙ ΑΥΤΟΜΑΤΩΣ! «Αυτός» που θα με κάνει να τον ψηφίσω θα πρέπει να εφαρμόσει πολιτικές χρήσης μόνον του πλαστικού χρήματος, τις χρεωστικές κάρτες π.χ. Να τελειώνουμε επιτέλους με τα ψευδο-επιχειρήματα των κλάδων που φοροδιαφεύγουν, από μεγαλο-γιατρούς έως μικρο-κλειδαράδες, με το συμπάθιο για τους κλάδους... αλλά ας πρόσεχαν!

Κριτήριο έκτο: «Αυτός» θα πρέπει να μου υποδείξει την οδό προς την εθνική συνεννόηση και την κοινωνική συνεργασία, πάνω σε βάσεις σαφών στόχων και ελαχίστων συμπεφωνημένων προοπτικών. Έστω ως κομματική εκεχειρία για κάποια χρόνια, μέχρι να ξαναβρούμε τα ίσα μας πάνω σε θεμελιώδεις αρχές λογικής και αριθμών.

Αναπόφευκτα μια τέτοια περίοδος θα επιφέρει πληρέστερες αντιλήψεις του τι είναι/ήταν «τοξικό» για την ελληνική κοινωνία.

Από κόμματα και ΜΜΕ έως ατομικές συμπεριφορές. Θα επιτρέψει πιο καθαρές αποφάσεις για τη γεωστρατηγική θέση μας. Μιαν ανακούφιση από το ενδεές των διαπροσωπικών σχέσεων και την αίσθηση πνιγμού στο χυλό της αερολογίας.
Υπάρχει άραγε «Αυτός»; Μακάρι να εκπλαγούμε!

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top