FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Αν η τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση δε σας φαίνεται λογική, είναι απλώς επειδή δεν είναι. Το ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΞ.ΕΛ.-εγκτο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί πλέον κεφάλαιο έρευνας, σε πάμπολλα επιστημονικά πεδία, από την πολιτική επιστήμη έως την ιατρική.

Αν η τρέχουσα πολιτική και οικονομική κατάσταση δε σας φαίνεται λογική, είναι απλώς επειδή δεν είναι. Το ΣΥΡΙΖ-ΑΝΕΞ.ΕΛ.-εγκτο κυβερνητικό σχήμα αποτελεί πλέον κεφάλαιο έρευνας, σε πάμπολλα επιστημονικά πεδία, από την πολιτική επιστήμη έως την ιατρική.

Δεν αναφέρομαι στις πολιτικές θέσεις, τουλάχιστον τις επιφανειακές, τις ορατές από το μέσο πολίτη, αυτές που επηρεάζουν την άποψή του και καθοδηγούν τις επιλογές του. Αναφέρομαι στα παρελκόμενα των πράξεων, όσες μας αφήνουν πολιτικά άφωνους και εν πολλοίς λογικά εκτεθειμένους στην κοινή παλαβάδα. Επί έξι μήνες και ενώ κατέρρεε η οικονομία, άνευ λόγου ως εκ των υστέρων αποδεικνύεται, εντρυφήσαμε επί του Plan A, Plan B, Plan... για να κατανοήσουμε εντέλει ότι το μόνο ζήτημα ήταν το εσωκομματικό Plan «Dou» («ντού»).

Το φαινόμενο που εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια μας θα μπορούσε να τιτλοδοτηθεί ανατρέχοντας στην προσφιλή και πάντα σοφή λαϊκή τραγουδοποιία μας: «Λεβεντόπαιδο, Αρίστο, μπες στο μαγαζί και κλείστο...»... δημιουργικά!

Μιας και η Αριστοτέλεια λογική -που κινεί το ανθρώπινο Σύμπαν- εξοστρακίσθηκε από την ιστορική κοιτίδα της, η μόνη καθολική λύση στα «σκοτεινά» κι ακατανόητα που βλέπουν καθημερινά το φως της δημοσιότητας, μπορεί να προέλθει από το «σκοτεινό» αντίποδα της, τον Ηράκλειτο τον Εφέσιο. Μέσα από τα Αποσπάσματα του -όπου βλέπουμε το ακαταμάχητο του βλακός και τις επιπτώσεις της οίησης- είχε προειδοποιήσει, χιλιετίες πίσω, ότι η επικράτηση του συναισθήματος και του θυμικού σκοτώνει, ανθρώπους και λαούς!

Ποιος νουνεχής δεν προ-έβλεπε, από την πρώτη ημέρα, τα καμώματα του βαρουφάκη ή το στρατηγικό σχέδιο του Λαφαζάνη; Ποιος δεν κατανοούσε ότι υπάρχουν άνθρωποι που θα κάνουν ή θα πουν οτιδήποτε αρκεί να ικανοποιείται το αρρωστημένο πάθος τους για δημοσιότητα; Ποιος δεν αντιλαμβανόταν ότι η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αρχικό επιτελικό σχέδιο των δραχμιστών -που χρησιμοποίησαν τον Α. Τσίπρα ώστε να καταλάβουν τα κυβερνητικά πόστα- και όχι η εκ των υστέρων αντίδρασή τους στις όποιες αποφάσεις και επιλογές του για τη χώρα;

Ποιος αρνείται να καταλάβει ότι σε ένα κόσμο παγκοσμιοποιημένο και διασυνδεδεμένο αλλά ταυτόχρονα πεπερασμένο, όπου τα πλεονεκτήματα ή πλεονάσματα του ενός είναι τα μειονεκτήματα ή ελλείμματα του άλλου, η ιδεοληψία του βαλκανικού απομονωτισμού με σάλτσα «περιούσιου λαού» αποτελεί νευρολογική διαταραχή; Είναι εντυπωσιακό -και ενδεικτικό της διαταραχής- ότι την ημέρα και ώρα που ο Α. Τσίπρας διαπραγματευόταν το τρίτο μνημόνιο στις Βρυξέλλες, επισυνέβαιναν μείζονος σημασίας γεγονότα στον Κόσμο: το κραχ της Κινεζικής Οικονομίας και η Συμφωνία για τα Πυρηνικά του Ιράν.

Γεγονότα που αλλάζουν τις παγκόσμιες τάσεις, που ανατρέπουν τις περιφερειακές ισορροπίες στη γειτονιά μας! Κι εμείς «αγωνιζόμαστε» για το όνειδος των πρόωρων συντάξεων ή για την ενδημούσα αρνησιδικία ως ανθρώπινα δικαιώματα τάχατε, χωρίς μέτρο, χωρίς ντροπή!
Για το λόγο αυτό, τα ερωτήματα που τίθενται ως άξια λόγου δεν επιτρέπεται πλέον να είναι ανακλαστικές σκέψεις στις οπερετικές κινήσεις αλλοπαρμένων μαέστρων. Τρία είναι τα κατ' αρχήν θεμελιώδη:

1. το πρώτο είναι βαθέως πολιτικό και άπτεται των ιεραρχήσεων της Αριστεράς -ή έστω αυτής της «Αριστεράς». Πάντα στις θεωρήσεις της προηγείτο η Πολιτική της Οικονομίας -ορθώς. Πάντα επίσης προηγείτο η Θεωρία της Πραγματικότητας, προβληματικώς θα έλεγα. Τώρα, στην Ελλάδα, ζούμε μια νέα εκδοχή: το Κόμμα προηγείται της Χώρας! Αυτό δεν μπορεί να μένει αναπάντητο: η τύχη της Ελλάδας δεν μπορεί να ταυτίζεται με τις συγκυριακές ισορροπίες στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ! Όποιος δεν το καταλαβαίνει ή κάνει ότι δεν το καταλαβαίνει αποδέχεται ότι δια των διαδικασιών της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας, δηλαδή τις εθνικές εκλογές, εδόθη εντολή αλλαγής πολιτεύματος. Αυτό δε λέγεται δημοκρατία, λέγεται λαθροχειρία!

Ίσως και κάτι πολύ βαρύτερο πολιτικά...
2. το δεύτερο ερώτημα είναι Συντακτικό και άπτεται της δυνατότητας των διασπαστών του ΣΥΡΙΖΑ και των εχθρών της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας να συλλογισθούν περί του τι ακριβώς επικαλούνται. Ας κάνουμε ένα νοητικό πείραμα. Τι θα συνέβαινε εάν στο δημόσιο ή διοικητικό λόγο βλέπαμε/διαβάζαμε τα ακόλουθο: «Απεκαλύφθη κομμουνιστική συνωμοσία ανατροπής του πολιτεύματος. Οι συνωμότες σκόπευαν να προβούν σε κατάληψη κεντρικών Υπηρεσιών του Κράτους και σε συλλήψεις κρατικών λειτουργών...». Το πιθανότερο είναι ότι θα καγχάζαμε, στηριζόμενοι στο Δημοκρατικό και Ευρωπαϊκό κεκτημένο, θεωρώντας ότι πρόκειται για αναπαραγωγή ειδησεογραφίας της δεκαετίας του '50. Είναι πολύ ακριβή η Δημοκρατία και η Ευρώπη για να τις θεωρούμε ως δεδομένες και να τις αγνοούμε αμετροεπώς.

Κι όμως οι διασπαστές του ΣΥΡΙΖΑ, το πράττουν!
Κλασικό παράδειγμα είναι η απόρριψη των «προαπαιτούμενων» στη δεύτερη σειρά νομοθετημάτων που έφερε ο Α. Τσίπρας στη Βουλή, περί Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και περί ανακεφαλαιοποίησης των Τραπεζών -που προστατεύει τους ιδιώτες καταθέτες. Τί ακριβώς απέρριψαν, τα παρωχημένα γεροντόπαιδα στη «βαλκανική εσωστρεφή» ορμή τους; Το ότι η αναμόρφωση του σχετικού Κώδικα δύναται να εισφέρει έσοδα στα άδεια δημόσια ταμεία, γεγονός που θα ελαφρύνει από τα επιπρόσθετα φορολογικά βάρη τα χαμηλότερα οικονομικά στρώματα; Το ότι ο εν λόγω Κώδικας συνδυάζεται απολύτως με τον Κώδικα Ποινικής Δικονομίας; Δε γνωρίζουν ότι ο ισχύων Κώδικας Ποινικής Δικονομίας χρονολογείται από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 και πλήθος διατάξεών του αποτυπώνει το πολεμικό μετεμφυλιακό κλίμα της εποχής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το Ν. 1608/1950 ο οποίος ταυτίζει τους καταχραστές του δημοσίου χρήματος με τους υποστηρικτές τους παράνομου τότε ΚΚΕ και υποστηρίζει με θέρμη την επιβολή της εσχάτης των ποινών για τα οικονομικά εγκλήματα; Ασχέτως εάν εκ των υστέρων και λόγω της Κοινοβουλευτικής Δημοκρατίας μετετράπη σε Ισόβια.

Ποια νομική φιλοσοφία ασπάζονται οι δραχμιστές του Λαφαζάνη και οι «παιδικοί φίλοι» του βαρουφάκη, είτε είναι άγγλοι «Λόρδοι» με βαρύ παρελθόν είτε νεο-παγείς αμερικάνοι «γιοί του μπαμπά» τους; Για ποια ακριβώς δικονομικά «δικαιώματα» μάχεται η κα Ζωή; Δε γνωρίζει τι λέει, ως τάχατε έγκριτος νομικός;

3. το τρίτο ερώτημα είναι κανονιστικά καταλυτικό: τι είναι επιτέλους ο Α. Τσίπρας ως πρόσωπο; Δεν μπορούμε να το αποφύγουμε καθότι είναι πρωθυπουργός και -κυρίως- πολιτικά κυρίαρχος! Προφανώς υπάρχουν πολλές αναγνώσεις: από τη μια, είναι ώριμος ευρωπαϊστής και μάχεται για την αναμόρφωση του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, αναζητά νέες ταυτότητες και αλλαγή συσχετισμών. Με άλλα λόγια, ελέγχει ένα μεγάλο «παίγνιο», πολύ ευρύτερο του όποιου ελληνικού οικονομικού ζητήματος. Από την άλλη, είναι ένας ημι-αγράμματος, τυχάρπαστος, κυνικός, προϊόν των συγκυριών ενός κομματικού σωλήνα, που ξέρει καλά τα διαδικαστικά ενός σχολικού 15μελούς, αλλά δεν καταλαβαίνει τίποτα από τα μείζονος κλίμακας γεγονότα τα οποία καλείται να χειρισθεί. Δυστυχώς, για εμάς, υπάρχουν πάμπολλα επιχειρήματα και επί των δύο αναγνώσεων, ενώ ελλείπουν τα αντεπιχειρήματα, κατά περίπτωση.

Προσωπικά, αλλάζω άποψη έως και τρεις φορές την ημέρα... ενίοτε πεπεισμένος για το ένα, άλλοτε για το εναλλακτικό!

Μας «κλέψανε» το καλοκαίρι. Ας συλλογισθούν όλοι τις ευθύνες τους ενώπιον της εκκρεμούσας καταστροφής. Κι ο Τσίπρας και οι «ευρωπαϊστές» της Αντιπολίτευσης.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top