FOLLOW US

Επιμύθιον

Θέλω να εκθέσω για άλλη μια φορά -ελπίζω να είναι η τελευταία και να μην με προλάβουν τα γεγονότα- τους προβληματισμούς μου επάνω σε ένα οικονομοτεχνικό θέμα, το θέμα του ΦΠΑ, και συγκεκριμένα την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των συντελεστών του.

Θέλω να εκθέσω για άλλη μια φορά -ελπίζω να είναι η τελευταία και να μην με προλάβουν τα γεγονότα- τους προβληματισμούς μου επάνω σε ένα οικονομοτεχνικό θέμα, το θέμα του ΦΠΑ, και συγκεκριμένα την επιχειρούμενη αναδιάρθρωση των συντελεστών του.

Ο ΦΠΑ ήταν από την εισαγωγή του ένας δίκαιος και έξυπνος πανευρωπαϊκός έμμεσος φόρος (των συναλλαγών). Η δικαιοσύνη του προσδιορίστηκε από τη δυνατότητα που είχαν τα κράτη-μέλη να διαρθρώσουν τους συντελεστές του ανάλογα με το βασικό ή το ουσιώδες ή το πολυτελές ενός αγαθού ή μιας υπηρεσίας.

Έτσι είχαμε στην Ελλάδα χαμηλό συντελεστή στα τρόφιμα και στα αγαθά βασικής και ευρείας κατανάλωσης, υψηλό στα ποτά, τα τσιγάρα, τα καύσιμα και όλα τα καταναλωτικά βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες και μηδενικό συντελεστή στις υπηρεσίες της υγείας, της παιδείας και στο νερό, αυτό το αναφαίρετα κοινό αγαθό.

Υπήρχαν και ειδικά μειωμένοι συντελεστές σε δυο κατηγορίες, στα βιβλία και στα νησιά της ανατολικής παραμεθορίου κατά 30%.

Και μετά τα γνωστά ας έρθουμε στο θέμα του άρθρου. Τι σημαίνει άραγε όλη αυτή η παρατεταμένη και δαιδαλώδης διαπραγμάτευση νέων συντελεστών ΦΠΑ μεταξύ των δανειστών και του ελληνικού κράτους;

Τι θέλει να διαταράξει και σε τι αποσκοπεί;
Προτείνονται μέχρι τώρα ανόητες αλληλομεταθέσεις αγαθών μεταξύ των συντελεστών και κανείς δεν μας ενημερώνει για ποιο λόγο γίνονται.

Ένας λαός λαβωμένος, το πρώτο που δεν θα ήθελε να δει αυτή τη στιγμή, είναι αυξήσεις στον φόρο των καθημερινών συναλλαγών του, που είναι αυξήσεις στο φόρο της ζωής.

Υπάρχει μια υποκρισία σ’ όλο αυτό το (τουρκιστί) παζαριλίκι. Οι Ευρωπαίοι θέλουν με την αναδιάρθρωση των συντελεστών να πετύχουμε μεγαλύτερα δημοσιονομικά αποτελέσματα στο θέμα του ΦΠΑ, και δεν το λένε καθαρά.

Εμείς από την άλλη αναδιατάσσουμε με τέτοιο τρόπο τους συντελεστές ούτως ώστε να μην έχουμε τελική επιβάρυνση, κι αυτό νομίζουμε ότι το αποκρύπτομε.

Αν και το ποια αγαθά είναι βασικής κατανάλωσης και ποια πολυτέλειας δεν έχει μεγάλες διαφοροποιήσεις μεταξύ των διαφόρων ευρωπαϊκών λαών, η αναδιάρθρωση δεν θα μπορέσει να αυξήσει τα έσοδα του ΦΠΑ. Αυτό μπορεί να το κάνει μόνο μια απροκάλυπτη αύξηση των συντελεστών όλων των κατηγοριών, αλλά τούτο είναι πολύ επικίνδυνο και ατελέσφορο, γιατί θα οδηγήσει σε διακρατικές (τριγωνικές) κινήσεις και σε μεγάλης έκτασης φοροδιαφυγή.

Όλα τα πράγματα έχουν τα φυσικά τους μεγέθη. Ένας φόρος λ.χ. 25% στην τελική τιμή ενός προϊόντος είναι ιστορικά ληστρικός και αντιστρατεύεται την ανάπτυξη και τη φορολογική δικαιοσύνη. Και αν ανοίξει η κρατική όρεξη ,τίποτα δεν τη σταματάει. Κι αφού εντάξανε και το νερό, σειρά θα έχει  ο αέρας !
Σ’ όλο αυτό το μακάβριο παιχνίδι που παίζεται φαίνεται σίγουρο πια ότι θα την πληρώσουν και οι νησιώτες.

Οι νησιώτες Έλληνες, γιατί υπάρχει σε επτά περίπου νησιωτικές περιοχές της Εσπερίας μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ έως και μηδενικό. Οι δανειστές όμως δεν είναι διατεθειμένοι να λάβουν υπόψη τους ούτε τα δημογραφικά προβλήματα του Αιγαίου, ούτε και τα (συναρτώμενα κατά συνέπειαν) αμυντικά. Για τους περισσότερους (και τους ισχυρότερους) απ’ αυτούς τα σύνορα της Ευρώπης τελειώνουν στο Δούναβη…

Και να σκεφτεί κανείς ότι όλη αυτή η Ενωμένη Πολυεθνία έγινε για να αποζημιώνει, να αποκαθιστά αδικίες και να λειτουργεί προς σύγκλιση και υπέρ του αδυνάτου και αυτού που έχει το χάντικαπ, και ειδικά με τη σημασία του μειονεκτήματος (επειδή τη λέξη τη χρησιμοποιούμε αμφισήμαντα, και για το πλεονέκτημα και για το μειονέκτημα).

Το «χάντικαπ»( handicap), με την ευκαιρία και για την ιστορία των λέξεων, ήταν μια παλιά αγγλική στοιχηματική ιπποδρομία, κατά την οποία φόρτωναν τα γερά και γρήγορα άλογα με κάποιο πρόσθετο βάρος, για να επιτύχουν ίσους και δικαιότερους όρους συναγωνισμού !

Σήμερα η Ευρώπη φορτώνει βάρη στα αδύνατα άλογα και διερωτάται γιατί δεν τρέχουν …

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top