FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Τα κακά αγγλικά είναι η παγκόσμια γλώσσα, σήμερα. Σημάδι της παγκοσμιοποίησης και της πολιτισμικής ομογενοποίησης. Η τρέχουσα κακοποίηση της «ελάχιστης αγγλικής» δε θίγει μόνον τον πλούτο μιας γλώσσας που έδωσε σημαντικό βάθος στον πολιτισμό, ιδιαίτερα στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Τα κακά αγγλικά είναι η παγκόσμια γλώσσα, σήμερα. Σημάδι της παγκοσμιοποίησης και της πολιτισμικής ομογενοποίησης. Η τρέχουσα κακοποίηση της «ελάχιστης αγγλικής» δε θίγει μόνον τον πλούτο μιας γλώσσας που έδωσε σημαντικό βάθος στον πολιτισμό, ιδιαίτερα στην επιστήμη και την τεχνολογία.

Υπό μίαν έννοια, είναι το «κόστος» που πληρώνουν οι Αγγλοσάξονες για την αποστροφή και την τσιγγουνιά τους να μάθουν κι αυτοί μια «ξένη γλώσσα» ως πολίτες του κόσμου, όπως όλοι οι άλλοι ταλαιπωρούνται με τα πάσης φύσεως «λόουερ».

Επειδή η Γλώσσα ανέκαθεν είναι μέτρον ισχύος, στην παγκόσμια αρένα σήμερα, η «ελάχιστη αγγλική» είναι το πιο κρυφό αλλά πιθανότατα το σπουδαιότερο γνώρισμα αδυναμίας των ουσιωδώς συναλλασσομένων. Δεν εννοώ βέβαια τις απαιτήσεις των συναλλαγών σε επίπεδο ταβέρνας ή σουπερ-μάρκετ: εννοώ τις ανάγκες κάθε ουσιώδους διαπραγμάτευσης ή διαμεσολάβησης.

Για παράδειγμα, κάθε μη Αγγλοσάξον ενεργός ερευνητής στον πλανήτη, θα σας πει τι κουπί τραβάει για να γίνει δεκτή μια δημοσίευσή του σε ένα αγγλόφωνο επιστημονικό περιοδικό, ανεξαρτήτως της καθαυτό επιστημονικής αξίας της. Κάθε μετέχων στην όποια διεθνή επιτροπή, επί οιουδήποτε θέματος, θα σας πει πώς εκκινά από θέση ανίσχυρη όταν ευρίσκεται σε διαπραγματευτική «αντιπαράθεση» με τον απέναντί του αγγλο-σάξωνα που κυριαρχεί δια των λέξεων, των αποστροφών και των σύνθετων νοημάτων που ορίζονται στις πηγές της γλώσσας και όχι στη φροντιστηριακού επιπέδου επίδοσή του στην αγγλική! 

Στο ειδικό και διαρκώς συστελλόμενο σύμπαν της ελλαδικής πραγματικότητας, το ζήτημα αυτό έχει αναδειχθεί πλείστες όσες φορές. Από το «Go back, Madame Merkel» στο περιβόητο «shitizens of Greece» (εκ του shit, δηλαδή «σκατά») αντί του «citizens» (εκ του city, δηλαδή πόλη)!

Είναι η κορυφαία στιγμή που η επιτηδευμένη προφορά της «ελαχίστης αγγλικής» συντονίζεται με την εξηγητική πεποίθηση περί «διεφθαρμένης κοινωνίας» του Γιώργου Παπανδρέου! Και στην άκρη, η κα Παναρίτη, για να μην ξεχνιόμαστε, όσοι εξ Υμών ενοχληθήκατε!

Είναι προφανές ότι στο τέλος αυτής της όμορφης ιστορίας, θα γελάσουμε πολύ με τον ορισμό του ποιος είναι Μερκελιστής! Είναι όμως ενδιαφέρον ότι ο κ. Βαρουφάκης ορίσθηκε Υπουργός Οικονομικών, όχι διότι παραθερίζει στο στρατηγικής σημασίας νησί της Αίγινας· ούτε διότι εξετιμήθη η μαθηματική επάρκειά του στη Θεωρία Παιγνίων.

Αντιθέτως, όπως μου λένε πάμπολλοι παλαιοί φίλοι -καίτοι δε με πάνε πλέον, δικαίως- θεωρήθηκε σημαντικός ο κοσμοπολίτικος ναρκισσισμός του και η άριστη χρήση της αγγλικής, ειδικά αυτής που περιλαμβάνει την εξεζητημένη οικονομική ορολογία.

Κι όταν σφίξανε τα πράγματα, αντικαταστάθηκε από τον κ. Τσακαλώτο, το μαρξιστή εγγονό του γνωστού Στρατηγού και γνωστό «άγγλο», όπως άλλωστε τον παρουσίασε ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης στο Γάλλο ομόλογο του κ. Σαπέν, όταν άρχισε τις περιοδείες ανά τας Ευρώπας! Όλα είναι στο άτιμο το Διαδίκτυο, για τους άπιστους Θωμάδες...

Στον άλλο πόλο εξουσίας, εννοώ την Προεδρία της Βουλής, τα θέματα αυτά είναι ανάξια συζήτησης και προβληματισμού. Και κυρίως, ελάχιστης επιμέλειας και προσοχής. Εδώ, υπάρχουν Επιτροπές επί Επιτροπών, που επιλύουν ζητήματα καταγγελίας του σύμπαντος. Πλην όμως, το εθνικό μας «χούι», δηλαδή να εκτονώνουμε αέρια υψηλότερα του πρωκτού μας, οδηγεί στον ορισμό «ραπόρτριας» που συγκαλεί ή εγκαλεί, άγνωστον προς το παρόν, διεθνείς παράγοντες προς «ανάκριση» από την κα Πρόεδρο και την κα Μακρή.

Η κακόηχη λέξη «ραπόρτρια» αποτελεί εξελληνισμό του όρου «rapporteur», ένα γαλλικό δάνειο στην αγγλική, αναφερόμενο στο ρόλο εισηγητού/συγγραφέως των συμπερασμάτων μιας επιτροπής. Στην εξεταστική επιτροπή για το Μνημόνιο, με αυστηρό χρονικό προσδιορισμό, λες και το ζήτημα είναι θέμα λογιστικής και όχι μακράς οικονομικής/πολιτικής ιστορίας, η «ραπόρτρια» κα Κοζομπόλη, βουλευτής Μεσσηνίας του ΣΥΡΙΖΑ, στεντορείως εκάλεσε τους εξής: «Ζόζεφ Στρίγλιτς» (όχι ένα Σέρβο που στριγγλίζει, αλλά μάλλον τον καθηγητή Joseph Stiglitz, βραβείο Nobel Οικονομικών 2001), «Κλάους Μάους» (όχι το Μίκυ, αλλά μάλλον τον Κ. Μαζούχ της ΕΚΤ), «Μους Ματίας» (εμμονή με το Μάους, αλλά μάλλον εννοεί τον Ματίας Μορς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής) και βεβαίως τον «Τρίκετ Ζαν Κλάουντ» (υποθέτω τον Ζ.Κ. Τρισέ, Διοικητή της ΕΚΤ στην κρίσιμη περίοδο). Υπάρχουν κι άλλοι, άθλιοι αλλοεθνείς τοκογλύφοι, αλλά νόημα δεν έχει παραπέρα...

Ας είμαστε συνεσταλμένοι και ειλικρινείς. Το πρόβλημα δεν είναι ούτε τα πρόσωπα ούτε η άγνοια ούτε βεβαίως η προφορά. Το πρόβλημα είναι πώς περνάει από το μυαλό της κας Βουλευτού και παλαιάς μάχιμης δικηγόρου Μεσσηνίας ότι θα απευθυνθεί, με ανακριτική διάθεση, σ' αυτούς τους ανθρώπους; Είναι αμετροέπεια, είναι έλλειψη συναίσθησης και μέτρου;

Ή μήπως είναι, τρελαίνομαι (!), η «πρώτη-φορά-Αριστερά» εκδοχή του σεπτού κ. Ταμήλου; Του αλήστου μνήμης τέως βουλευτού Τρικάλων της ΝΔ κι ό,τι αυτός αντιπροσώπευε για το πολιτικό μας σύστημα; Ή μήπως διακατέχομαι από κάποιας μορφής νοητική ιδιοτροπία και δε δύναμαι να αντιληφθώ ουσιώδη ζητήματα; Ειλικρινά, μακάρι να είναι το τελευταίο! Αλλιώς, δε θέλω να δω τη στιγμή που η κα Κοζομπόλη θα ερωτά επιθετικώς όλους αυτούς! Δε ξέρω εάν θα είναι τραγωδία ή εάν θα είναι κωμωδία! Αλλά κι ο Πρωθυπουργός, που συνομιλεί κάθε τρεις και λίγο με όλους αυτούς, πώς το επιτρέπει; Και βεβαίως, ο περιούσιος λαός, δεν έχει ευθύνη για τους εκπροσώπους του; 

Με τούτα και μ’ εκείνα, μιας και το πρόβλημα είναι περί τη γλώσσα πάλι, καταλήγω στο άλλο κρίσιμο ζήτημα της τρέχουσας εβδομάδας! Τι ήθελε να πεί ο Orange-ογλου με το «μνημονιακό» του άσμα «θα περάσει κι αυτό»; Οι βαρείς αναλυτές του διαδικτύου, άκαμπτοι ανώνυμοι υπερασπιστές της μόνης τρέχουσας αλήθειας, ανακάλυψαν ότι ο στίχος του «νικητές και ηττημένοι, όλοι χάσαμε μαζί» παραπέμπει ή παραλληλίζεται με το «μαζί, τα φάγαμε» του Θ. Πάγκαλου! Βλασφημία κι οργή!

Μια ειδική και μια γενική παρατήρηση: ο πρώτος σχολιαστής, από τον οποίο ξεκίνησε όλη αυτή η μπούρδα, είναι ο Ανδρέας Μικρούτσικος, όπως λένε οι ειδικοί αναλυτές των δικτύων! Γνωστός μαχητής των ταξικών αγώνων και σημαιοφόρος του αντι-μνημονιακού μετώπου! Κι ύστερα, με τη δυναμική του όχλου, δεν είχε σταματημό το πράμα! 

Και παραπέρα, το γενικό: τι ενοχλεί άραγε; Η αμφιλεγόμενη μικρούτσικη ανάγνωση ή ότι «θα περάσει κι αυτό» ως σύνολο, ό,τι κι αν σημαίνει για τη γενική πολιτική σκηνή; 

Η Γλώσσα, κόκαλα δεν έχει και κόκαλα σπάει! Αγγλική ή ελληνική, επιμένει να χαράσσει δρόμους! Να δείχνει προτερήματα κι αδυναμίες! Να ξεσκεπάζει τους α-γλωσσους, δηλαδή τους άνοες! Πάντως μεταξύ Κοζομπόλη και Πορτοκάλογλου, δαγκωτό για το δεύτερο! Προς Θεού: η εποχή που εκαίγοντο δημοσίως οι ιδέες κι εκφράσεις, έληξε με το τέλος της Ιεράς Εξέτασης στην Ευρώπη! 

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top