FOLLOW US

ΔιαιτοΛΟΓΙΚΑ

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας σήμερα, με τα ποσοστά να έχουν διπλασιαστεί στα παιδιά και τετραπλασιαστεί στους εφήβους τα τελευταία 30 χρόνια. Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και φρουτοποτών που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Μια σύγχρονη προσέγγιση από το μέτωπο της επιστήμης

Η παιδική παχυσαρκία αποτελεί σημαντικό πρόβλημα υγείας σήμερα, με τα ποσοστά να έχουν διπλασιαστεί στα παιδιά και τετραπλασιαστεί στους εφήβους τα τελευταία 30 χρόνια. Η υπερβολική κατανάλωση αναψυκτικών και φρουτοποτών που περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, έχουν ενοχοποιηθεί για αύξηση του κινδύνου εμφάνισης παχυσαρκίας και διαβήτη τύπου 2.

Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μια μελέτη από επιστημονική ομάδα του Πανεπιστημίου τού Harvard, στην οποία έλαβαν μέρος 5.583 κορίτσια, ηλικίας 9 - 14 ετών, πριν την εμμηναρχή, και παρακολουθήθηκαν για 5 χρόνια, μεταξύ 1996 και 2001. Η μελέτη εστίασε στη σχέση μεταξύ κατανάλωσης ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη και την ηλικία εμμηναρχής.

Είναι γνωστό ότι το υπερβάλλον σωματικό βάρος οδηγεί σε γρηγορότερη εμμηναρχή, ενώ έχει παρατηρηθεί ότι από την αρχή της άνθησης της κατανάλωσης ροφημάτων με πρόσθετη ζάχαρη μέχρι σήμερα η ηλικία έναρξης περιόδου έχει μειωθεί. Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει συσχέτιση μεταξύ της πρόωρης εμμηναρχής με τον αυξημένο κίνδυνο για καρκίνους του μαστού και του ενδομητρίου. Συγκεκριμένα, έναρξη της περιόδου ένα χρόνο πριν τον αναμενόμενο οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου του μαστού κατά 5%.

Στη μελέτη που διεξήχθη από το Harvard, κορίτσια που έπιναν καθημερινά κατά μέσο όρο πάνω από 1,5 μερίδα ποτών με πρόσθετη ζάχαρη, είχαν πρόωρη εμμηναρχή κατά 2,7 μήνες σε σχέση με τα κορίτσια που κατανάλωναν τέτοιου είδους ροφήματα λιγότερο από 2 φορές την εβδομάδα, κατά μέσο όρο. Αντιθέτως, δεν παρατηρήθηκε τέτοιο φαινόμενο εάν τα αναψυκτικά ήταν light ή φυσικοί χυμοί χωρίς πρόσθετη ζάχαρη.

Μάλιστα, τα αποτελέσματα της έρευνας δεν επηρεάζονταν από το Δείκτη Μάζας Σώματος των κοριτσιών, τονίζοντας τις επιβλαβείς επιδράσεις της πρόσθετης ζάχαρης στον οργανισμό ακόμη και σε μη υπέρβαρα ή παχύσαρκα άτομα.

Οι ερευνητές απέδωσαν το αποτέλεσμα στη δράση της ινσουλίνης, της οποίας τα επίπεδα αυξάνονται γρήγορα μετά από κατανάλωση τροφίμων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως τα αναψυκτικά και ροφήματα με πρόσθετη ζάχαρη. Η δράση της ινσουλίνης προκαλεί αύξηση των ορμονών του φύλου και της ορμόνης IGF-1, με αποτέλεσμα πρόωρη εμμηναρχή.

Η πρόσθετη ζάχαρη είναι από τους κύριους παράγοντες παιδικής παχυσαρκίας, φθοράς των δοντιών και όπως έδειξε η παραπάνω μελέτη η επίδρασή της έχει ακόμη μεγαλύτερη επιρροή στην υγεία. Τα παιδιά τού «σήμερα» είναι οι ενήλικες του «αύριο», συνεπώς είναι ζήτημα προσωπικής και δημόσιας υγείας να κάνουμε βήματα προς έναν υγιεινό και ενεργό τρόπο ζωής.

Για πολλά παιδιά και εφήβους η κατανάλωση αναψυκτικών και φρουτοποτών και η προσθήκη ζάχαρης σε άλλα ροφήματα και φαγητά είναι μέρος της καθημερινής διατροφής. Είναι θεμιτό να προτιμήσετε τα light αναψυκτικά και φυσικούς χυμούς χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και φυσικά το νερό και να μειώσετε σταδιακά τη χρήση/προσθήκη επιπλέον ζάχαρης ή σιροπιού.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top