FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Για όσους ρομαντικούς θεωρούν ότι οι επερχόμενες εκλογές έχουν στα σωθικά τους κάποιο κρίσιμο ιδεολογικό διακύβευμα, η κορυφαία είδηση των ημερών είναι ο θάνατος του Ούρλιχ Μπεκ.

Για όσους ρομαντικούς θεωρούν ότι οι επερχόμενες εκλογές έχουν στα σωθικά τους κάποιο κρίσιμο ιδεολογικό διακύβευμα, η κορυφαία είδηση των ημερών είναι ο θάνατος του Ούρλιχ Μπεκ.

Ο βαρύς Γερμανός κοινωνιολόγος -σε αντίθεση με τον ταλαντούχο σχετικιστή κονφερανσιέ Σ. Ζίζεκ- εισήγαγε μιαν ερμηνεία της εξέλιξης των κοινωνιών που παρέκαμπτε τις δήθεν «άκαμπτες» κοινωνικές υπερδομές που επιδρούν ή καθορίζουν τη συνείδηση και τη ζωή των ανθρώπων.

Αντίθετα, διέβλεπε τη σημασία της «κοινωνίας του ρίσκου», καθώς και τις εγγενείς ατέλειες της συμπεριφοράς και διακυβέρνησής της, σε έναν εκ των πραγμάτων παγκοσμιοποιημένο Κόσμο: αγνόηση των ορίων -φυσικών και οικονομικών-, έλλειψη γνώσης ή/και επίγνωσης των κινδύνων μεγάλης κλίμακας, αδυναμία αντιμετώπισης της ανασφάλειας έναντι των δυνητικών ζημιών και εν τέλει αδυναμία ελέγχου των. Έναντι αυτών, ο Μπεκ πρότεινε τον ενήμερο κοσμοπολιτισμό έναντι του αναχρονισμού του τεθνεώτος «εθνικού κράτους»: η κλιματική αλλαγή, μια επιδημία ή ένα τεχνολογικό ατύχημα, π.χ., επηρεάζει εξίσου αστούς και προλετάριους, Έλληνες και Γερμανούς.

Στο στίβο της εντόπιας πολιτικής, οι εμβριθείς αναλύσεις τού Μπεκ ουδέναν απασχολούν. Αντίθετα, καλούμαστε ως αμνοί εν όψει τού Πάσχα σε ένα οπαδικό ντέρμπυ σύγκρουσης της οργής με το φόβο. Ό,τι πιο ανορθολογικό δηλαδή, έναντι μιας απολύτως ορθολογικής διελκυστίνδας. Θεατές της κερκίδας θα διαγκωνίζονται -όχι διαγωνίζονται- επί ενός νέου αθλήματος στίβου: το άλμα επί κενώ... χωρίς καν διαιτητές ώστε να λειτουργήσει τουλάχιστον η κατευθυντήρια δυναμική της παράγκας!
Το νέο αυτό άθλημα, υποθέτω, ότι υπακούει στις ολυμπιακές αρχές του «ωραίου, μεγάλου και αληθινού» κατά Παλαμά και της κατά ΔΟΕ επίδοσης «Citius, Altius, Fortius», δηλαδή «ταχύτερα, υψηλότερα, δυνατότερα»! Με κατεύθυνση προς τον τοίχο!

Οι Αθλητές μας είναι όντως ταλαντούχοι και καλά προπονημένοι στο σπορ αυτό. Δείτε:
- Ο Αντ. Σαμαράς απέδειξε ότι δεν μπορεί να συσπειρώσει τη «Δεξιά» του: στη γελοιότητα της πρόσφατης προεδρικής εκλογής, συνεπήρε ή συσπείρωσε κυρίως Αριστερούς! Αντίθετα, δεν μπόρεσε να πείσει κορυφαίες μορφές της πολιτικής σκέψης, ως ο κ. Πολύδωρας ή η κ. Γιαταγάνα.

- Ο Γ. Παπανδρέου προσπαθεί να πείσει ότι το Κίνημά του έχει πολιτικό περιεχόμενο πέραν του κληρονομηθέντος ονόματός του! Δηλαδή, πρέπει να πεισθώ ως πολίτης ότι εάν πολιτικοί κολοσσοί ως ο κ. Ξυνίδης ή ο κ. Μωραΐτης δεν εδανείζοντο το όποιο κληρονόμημα του ονόματος, θα εισέφεραν στρατηγική προοπτική για εμένα και τα παιδιά μου! Ήμαρτον!

- Ο Αλ. Τσίπρας, τι να πω; Η κατά «Spiegel» «φρέσκια μορφή της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» εισήλθε στην ΚΝΕ το 1989, δηλαδή τη χρονιά που κατέρρευσε το «μοντέλο» του. Ως ψηφοφόρος καλούμαι να υπερβώ τους προφανείς εσωκομματικούς τακτικισμούς του, τον απίστευτο πολιτικό κυνισμό του και να δεχθώ ότι υπάρχει ουσιώδες σχέδιο έναντι της στυγνής κρίσης που βιώνω.
- Για τους αφασικούς πλην καταδικαστικούς «ηγέτες» δε μιλώ εδώ: τι να πω για το τελευταίο επίτευγμα της ΔΗΜΑΡ, που διακρίνει πολιτική ουσία και προοπτική στο συνασπισμό της με τον κ. Χρυσόγελο; Τι να πω για τον Πάνο -εντελώς- Καμμένο; Και ούτω καθεξής...
Πορευόμαστε σε μέλλον αβέβαιο με πρόταγμα την υποκλοπήν ψήφου, υπό την έννοια ότι κάποιοι θα ψηφίσουν από οργή και κάποιοι από φόβο.

Το ζήτημα είναι ποιος μαρκετίστας θα είναι αποτελεσματικότερος στην κινητοποίηση του ανορθολογισμού. Οι φανατικοί οπαδοί δεν έχουν πρόβλημα: αυτά τα ζητήματα τα έχουν απλοποιήσει μέσα τους. Δεν υπάρχει διακύβευμα γι’ αυτούς, παρά μόνον η επίδοση του αγαπημένου τους Αθλητή. Για τους άλλους είναι το πρόβλημα: αυτούς που δε χειροκροτούν Αθλητές, αλλά αποζητούν Μαθ-λητές, από το συγκερασμό της λέξης Μαθηματικά (ορθολογισμός) και Άθλος (υπέρβαση).

Ο Ούρλιχ Μπεκ, για να ξαναπάμε στην εναρκτήριο παράγραφο, έλεγε ότι εν όψει των γενικευμένων κινδύνων υπάρχουν προληπτικά μέτρα, βασισμένα στη θεωρία των πιθανοτήτων -και όχι των παιγνίων κατά Βαρουφάκη-, και αποτρεπτικές μέθοδοι, ως οι κοινωνικές συσπειρώσεις σε επίπεδα ανώτερα της τρέχουσας κομματικής διαπάλης. Ποιος όμως από όλους αυτούς τους Αθλητές του κενού ξέρουν -ως όνομα και μόνον- τον Μπεκ...; Ο βαρύς, ο ελαφρός ή ο cool; Ας γελάσω...

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Στικάκια κι αγάλματα… Μετεξεταστέα… παιδεία »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top