FOLLOW US

Παρα...θέσεις

… ή δημωδώς, «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα», ο καθείς διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικεί τη γραφικότητά του! Κατά αμετάκλητη συνέπεια, και ο υπογράφων με τα γραπτά του.

… ή δημωδώς, «περί ορέξεως κολοκυθόπιτα», ο καθείς διατηρεί το δικαίωμα να διεκδικεί τη γραφικότητά του! Κατά αμετάκλητη συνέπεια, και ο υπογράφων με τα γραπτά του.

Πάνε δύο - τρία χρόνια τώρα, που είχα προτείνει την παρακολούθηση του τηλεοπτικού σταθμού «Κανάλι της Βουλής», ώστε πλείονα θέματα και ζητούμενα να καθίστανται ευθέως κτήμα του πολίτη, χωρίς διαμεσολάβηση.

Να δει με άμεσο τρόπο τη θεματολογία, αλλά και συμπεριφορές, στάσεις, πολιτικές επιλογές· να αξιολογήσει το «απλούστερο των ερωτημάτων» ενός πολίτη: υπάρχει, άραγε, πολιτικό πρόγραμμα και στρατηγική ένθεν κακείθεν ή όσα ακούμε είναι, μέσα σε καβγάδες και δήθεν συγκρούσεις, μόνον εξωραϊσμένες και βαρύγδουπες, υφάτες, συλλογές συντεχνιακών απαιτήσεων; Ειδικότερα, να αντιληφθεί τον τύπο και το επίπεδο των συζητήσεων είτε στις λεγόμενες θεματικές Επιτροπές της Βουλής είτε στις τοποθετήσεις στην Ολομέλεια, σε «χαμηλής» έντασης, αλλά υψηλής ουσίας ως προς τον πολιτικό λόγο και πρόγραμμα ζητήματα: σε περιβάλλον δηλαδή που δεν ενδιαφέρει τα «ΜουΜουΕεεε» να αναδείξουν.

Αυτή την εβδομάδα, η Βουλή συζητά το Ν/Σ περί «Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας» του Υπουργείου Παιδείας. Καθ’ α γνωρίζω, και οι τρεις ακαδημαϊκοί όροι θεωρούνται στρατηγικής σημασίας για την ανάπτυξη της χώρας, την οικονομική και κοινωνική ανέλιξη, το μέλλον των νέων μας και την... έξοδο από το μνημόνιο. Πολύ σωστά! Το τι λέγεται όμως στο Ναό της Δημοκρατίας είναι άλλο θέμα, γεννά θλίψη και, για κάθε γνωρίζοντα, αγωνία!

Ειλικρινά δε με ενδιαφέρει η πολιτική σύλληψη της Κυβέρνησης: όπως σε πολλά πεδία, μεταφέρει κάποια σημαντικά εκσυγχρονιστικά συμπεράσματα -σε κάποιο μέτρο ορθώς, λόγω της αδήριτης ανάγκης να πράττουμε ως όλος ο υπόλοιπος πλανήτης στη μετα-βιομηχανική εξέλιξη και οικονομία του- βυθισμένα σε έναν κυκεώνα τροπολογιών που λόγο υπάρξεως, έχουν τη ρύθμιση σημειακών, τοπικών και συντεχνιακών απαιτήσεων, κατά τη βολή των εθνικών εκπροσώπων μας.

Δε με ενδιαφέρει για έναν και μόνο λόγο: ο ιδιωτικός τομέας της οικονομίας στην Ελλάδα δεν έχει αίσθηση για το πώς λειτουργεί, τι προτάσσει και τι αντιλαμβάνεται, πώς αξιολογεί τα μείζονα διακυβεύματα. Δε μιλώ εδώ για την τοπική διάστασή του, αφήστε καλύτερα! Η εφαρμογή ενός στρατηγικού πλαισίου, ως αυτό που προοιωνίζεται το Ν/Σ, όπου οι «Εταιρείες» επενδύουν, με ρίσκο, κεφάλαια στην ανάπτυξη έρευνας και τεχνολογίας, ώστε εκ των υστέρων να υπάρξουν νέα προϊόντα ή/και υπηρεσίες, αναφέρεται προφανώς σε άλλη χώρα, σε άλλους επιχειρηματίες και με/σε άλλους πολιτικούς συνομιλητές!

Αντίθετα, το μόνο ενδιαφέρον είναι να καταλάβουμε εν τέλει ότι ένας κεντρικός Νόμος αξίαν έχει ως όχημα ώστε να προσκολληθούν σε αυτόν τροπολογίες «βολέματος» και προσωποπαγείς αντιδικίες. Λόγω ενδιαφέροντος, παρακολούθησα τη σχετική συζήτηση στη Βουλή και είδα/άκουσα, μεταξύ άλλων:
1. το Βουλευτή Ν.Δ. Δωδεκανήσου -και χαμηλόβαθμο καθηγητή του Πανεπιστημίου μας στο Τμήμα Νηπιαγωγών, όπως κι αν τιτλοφορείται-, κ. Κόνσολα, να διαμαρτύρεται ενοχλημένος επειδή ελέχθη ότι το «Τμήμα-Τουρισμού-στη-Ρόδο» είναι δώρο του κ. Λοβέρδου προς αυτόν! Επιπλέον και σε αντιστροφή, επετέθη στην κ. Φωτίου, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ, για τα ανάλογα «δώρα» που της επεφύλαξε ο ίδιος Υπουργός στην εκλογική της περιφέρεια!
2. την ανεξάρτητο Βουλευτή Κοζάνης, κ. Ρ. Μακρή -τέως ΑΝΕΛ-, να αναφέρεται στο εν λόγω Ν/Σ στην Digea (;) και στο Β. Ράιχ ως υποστηρικτή της ελευθεριακής εκπαίδευσης, ως υποχρεωτικό διανοητή σχετικό με το υπό συζήτηση θέμα! Μακρή και Ράιχ... τι να πω! Μόνον η Ζωή θα λύσει αυτό το θέμα...
3. το Βουλευτή ΔΗΜΑΡ Αχαΐας, κ. Τσούκαλη, να θέτει το φοβερό δίλημμα «ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα», προφανώς με αναφορά στο νεοπαγές «Τμήμα-Τουρισμού-στη-Ρόδο»... πάσα συσχέτιση με πρόσωπα και μετεωρίτες περί τη ΔΗΜΑΡ είναι αγενής και άστοχος, υποθέτω...
4. τη Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Φωτίου να διαμαρτύρεται επειδή έγιναν ή δεν έγιναν -άγνωστον και ακατανόητον- περισσότερα Ερευνητικά Κέντρα στην περιφέρεια! Η απόλυτη αντιστροφή σε σχέση με το χυδαίο ρητό «κάθε πόλη κι ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ». Ως φαίνεται πλέον, τούτο μετασχηματίζεται σε «κάθε κωμόπολη κι Ερευνητικό Κέντρο, κάθε Οικισμός και καινοτομία»! Και μάλλον γίνεται αποδεκτό από τις δυνάμεις που θα αναμορφώσουν τη χώρα!

5. Να σας πω για τον κ. Αμανατίδη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, για το υψηλό ενδιαφέρον του περί της Ηγεσίας της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Κρήτης και των σεβαστών Επισκόπων της; Δεν μπορώ, συμπαθάτε με γαστρ-εντερολογικώς...

Το σημαντικότερο για εμένα είναι το τι ΔΕΝ ΑΚΟΥΣΑ, ίσως διότι μού διέφυγε, ίσως διότι δεν αξίζει ως θέμα! Δεν άκουσα Υπουργό ή Βουλευτή Β. Αιγαίου να διεκδικεί, διακομματικώς, τα γνωστά ζητήματα λειτουργικής υποστήριξης, δομικής ανάπτυξης και πρακτικής χρηματοδότησης του 90% του Πανεπιστημίου Αιγαίου, της διεθνούς αποδεδειγμένης παρουσίας και αριστείας του, του συστηματικού έργου που παρέχει στην ελληνική κοινωνία, επιστήμη και διεθνή προβολή!

Δεν άκουσα τίποτα για τη Σχολή Περιβάλλοντος παρά τα πιεστικά ερωτήματα! Είναι σωστό αυτό που λέω; ΟΧΙ! Τα Πανεπιστήμια έχουν το συνταγματικό καθήκον της ενδογενούς ανάπτυξης, ως εκ του αυτοδιοικήτου τους προκύπτει.
Επειδή όμως δεν είμαι μωρά παρθένος, ξαναγράφω αυτό που είπα στο περασμένο αρθρίδιο: «... είτε οριζόντιες αποφάσεις για το Π.Α. και τη Σχολή Περιβάλλοντος, είτε όποιος εμφανίζεται να μας “υποστηρίζει”, θα τα ακούει στο ταπεινό διηνεκές μιας μοναχικής πένας! Ποτέ δεν ξέρεις τη ζημιά που αυτή προκαλεί!...».

Συνεχίζω, με το νοητικά πτωχό, αλλά πληθωρικά εμπαθές… αυτό κείμενο! Ακούει κανείς...;

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top