FOLLOW US

Ιατρικό Βήμα

Ποια βασικά θρεπτικά συστατικά χρειάζεται κάθε παιδί;Οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός παιδιού σ’ έναν υγιή ενήλικα μπαίνουν, μέσα από την υιοθέτηση κανόνων σωστής διατροφής, με τη βοήθεια της οικογένειας και του σχολείου.

Ποια βασικά θρεπτικά συστατικά χρειάζεται κάθε παιδί;

Οι βάσεις για την ανάπτυξη ενός παιδιού σ’ έναν υγιή ενήλικα μπαίνουν, μέσα από την υιοθέτηση κανόνων σωστής διατροφής, με τη βοήθεια της οικογένειας και του σχολείου.

Ποια είναι τα πιο βασικά συστατικά της παιδικής διατροφής;

Το Ασβέστιο, το οποίο αποτελεί τη βάση για την καλή σκελετική ανάπτυξη και υγεία. Περιέχεται στα γαλακτοκομικά προϊόντα, δηλαδή το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι, ενώ λύσεις όπως το παγωτό και οι γαλακτοφέτες, δε θα πρέπει να είναι στην πρώτη γραμμή, γιατί περιέχουν πολλή ζάχαρη.

Η Πρωτεΐνη, η οποία είναι απαραίτητη για την καλή μυϊκή και σωματική διάπλαση. Τα παιδιά μπορούν να την πάρουν από το ψάρι, το μοσχάρι, το κοτόπουλο και τη γαλοπούλα, αλλά και από το αυγό και σε μικρότερες ποσότητες από τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

Οι Υδατάνθρακες, οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την παροχή της αναγκαίας γλυκόζης για ενέργεια, πνευματική απόδοση και καλή διάθεση σε μικρούς, αλλά και μεγάλους.

Τους βρίσκουμε κυρίως στα φρούτα και στα δημητριακά και προτιμάμε τα ολικής αλέσεως, γιατί είναι πλούσια και σε φυτικές ίνες.

Τα Αντιοξειδωτικά, όπως οι βιταμίνες C, E και Α, και ιχνοστοιχεία, όπως π.χ. το σελήνιο, ενισχύουν και θωρακίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ιδιαίτερα των παιδιών. Υπάρχουν άφθονα στα φρούτα και στα λαχανικά με έντονα χρώματα, όπως οι ντομάτες, οι πιπεριές, τα καρότα, το μπρόκολο, το πεπόνι, το καρπούζι και πρέπει να καταναλώνονται καθημερινά.

Οι Φυτικές ίνες, που αποτελούν βασικό στοιχείο της ισορροπημένης διατροφής και είναι απαραίτητες για την ανάπτυξη και την υγεία, καθώς συμβάλλουν στον κορεσμό, στην καλή λειτουργία του εντέρου και στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη και υπερχοληστερολαιμίας.

Τις βρίσκουμε στα λαχανικά, στα φρούτα και στα τρόφιμα ολικής αλέσεως, όπως το ψωμί και τα ζυμαρικά, που αποτελούν ένα από τα αγαπημένα φαγητά των παιδιών και μπορούν οι μαμάδες να τα μαγειρέψουν σε πολλούς συνδυασμούς.

Ο Σίδηρος, που αποτελεί βασικό στοιχείο για τη μεταφορά του οξυγόνου στα κύτταρα και την ομαλή νοητική ανάπτυξη του παιδιού.

Στην απορροφήσιμη μορφή του τον βρίσκουμε σε όλα τα κόκκινα κρέατα, ενώ εκείνος που υπάρχει στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης, όπως το σπανάκι και τα όσπρια, απορροφάται αν συνδυαστεί με κάποιο λαχανικό ή φρούτο πλούσιο σε βιταμίνη C, όπως το λεμόνι, η ντομάτα, η πιπεριά, το πορτοκάλι.

Το Νερό, ως το βασικότερο συστατικό του ανθρώπινου οργανισμού, πρέπει να καταναλώνεται επαρκώς από τα παιδιά, για να εξασφαλιστεί η φυσιολογική τους ανάπτυξη και η καλή λειτουργία όλου του οργανισμού, όπως των νεφρών, του εντέρου, της διαδικασίας της εφίδρωσης.

Δίνουμε έμφαση στην επαρκή ενυδάτωση ιδιαίτερα το καλοκαίρι και τις ζεστές ημέρες, με νερό, αποφεύγοντας την υπερκατανάλωση χυμών, που προσδίδουν αρκετές θερμίδες στο παιδί.

Και φυσικά δεν ξεχνάμε το Παιχνίδι (το ενεργητικό), ως φυσική δραστηριότητα, που πέρα από την αρμονική ανάπτυξη, ωρίμανση και ψυχική υγεία του παιδιού, παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στη σωματική του διάπλαση και εκτόνωση, αλλά και στην πρόληψη της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top