FOLLOW US

Παρα...θέσεις

… «Όχι», είναι η απάντηση στο πολύπλοκο και πολυσχιδές αυτό ερώτημα, κατά το Συμβούλιον της Επικρατείας (ΣτΕ, Αρ. Απόφ. 2705/2014)! Σύμφωνα με το δημοσιευθέν σκεπτικό, (1) οι πανεπιστημιακοί δεν ασκούν λειτούργημα στον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας...

… «Όχι», είναι η απάντηση στο πολύπλοκο και πολυσχιδές αυτό ερώτημα, κατά το Συμβούλιον της Επικρατείας (ΣτΕ, Αρ. Απόφ. 2705/2014)! Σύμφωνα με το δημοσιευθέν σκεπτικό, (1) οι πανεπιστημιακοί δεν ασκούν λειτούργημα στον πυρήνα της κρατικής λειτουργίας, (2) η «εργασία» τους είναι μεν «ιδιαίτερη», αλλά δεν ενέχει ειδικές απαιτήσεις και κινδύνους όπως των στρατιωτικών, άρα (3) δικαιούνται μεν ειδικού μισθολογίου, αλλά όχι ίση μεταχείριση με άλλα ειδικά μισθολόγια, (4) οι αποδοχές τους - όπως όλων των εκπαιδευτικών - είναι μη ικανοποιητικές, αλλά δεν πέφτουν ακόμη κάτω από το όριο της αξιοπρεπούς διαβίωσης και (5) οι πανεπιστημιακοί έχουν δυνατότητα εξω-πανεπιστημιακής απασχόλησης, άρα μπορούν να συμπληρώνουν το εισόδημά τους...

Προς ενημέρωση του αναγνώστη, η απόφαση αυτή εκδόθηκε κατά την εκδίκαση προσφυγής πανεπιστημιακών ενώπιον του ΣτΕ κατόπιν της δραστικής περικοπής των αμοιβών τους, από 1/7/2012, ακριβώς όμοιας και απολύτως αναλόγου αυτής των αντιστοίχως δικαιωθέντων «ενστόλων» και «δικαστικών».

Ο σχολιασμός της απόφασης αυτής, στο διαθέσιμο χώρο του παρόντος κειμένου, θα μπορούσε να περιορισθεί στην αναφορά μιας σαρκαστικής πρότασης καλού μου φίλου και συναδέλφου: «Να κάνουμε μάθημα με τήβεννο!». Πράγματι, η εφαρμογή της «πρότασής» του θα έλυνε πολλά προβλήματα τύπων: θα συνέδεε τους Έλληνες καθηγητές με τη δυτική πανεπιστημιακή παράδοση (π.χ. στη Νομική της Σορβόννης, οι καθηγητές φέρουν τήβεννο και περούκα κατά τις διαλέξεις τους, ως στα Ανώτερα Δικαστήρια).

Κυρίως, όμως, θα τους τοποθετούσε μεταξύ «ενστόλων» και «δικαστικών», οπότε το αποτέλεσμα της δίκης θα ήταν διαφορετικό, εικάζω!

Η απόφαση αυτή εκφράζει, όμως, κάτι πολύ βαθύτερο από τις προσωπικές αντιλήψεις μιας ομάδας ανωτέρων δικαστών. Δικαστών οι οποίοι ανατέμνοντας το δικό τους ρόλο στη λειτουργία του Κράτους και την εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας, διαπιστώνουν, υποθέτω, ότι «ενέχει ειδικές απαιτήσεις και κινδύνους»!

Δικαστών οι οποίοι διαπιστώνουν επίσης ότι οι «ειδικές απαιτήσεις και κίνδυνοι» διατρέχουν οριζοντίως και ισοτίμως και τους χειριστές της Πολεμικής Αεροπορίας και τους κομάντος των Ειδικών Δυνάμεων και τα στελέχη της ομάδας ΔΙΑΣ και τους συνοριοφύλακες… αλλά και τους υπηρετούντες στα γραφεία επιτελείων και λοιπών «ενστόλων» υπηρεσιών…

Προς αποφυγή κάθε παρεξήγησης, παρακαλώ τον αναγνώστη να αναζητήσει το άρθρο μου, με τίτλο «Ο Ιρλανδός Λοχίας», στο «Εμπρός», προ δύο - τριών ετών, ώστε να διαπιστώσει τον έγκαιρο αποτροπιασμό μου για τον απαράδεκτο μισθολογικό χειρισμό των «ενστόλων»! Μια απλή συγκριτική επισήμανση μόνον: θα ήταν σκόπιμο οι αξιότιμοι κ.κ. Δικαστές να αναλογισθούν το τι σημαίνει Βία στα ΑΕΙ, δηλαδή τι θα πει καθημερινώς «ειδικές απαιτήσεις και κίνδυνοι», έναντι της δικής τους έκθεσης σ’ αυτήν…

Και να αναλογισθούν επίσης το εάν και κατά πόσον συμβάλλει στην εγκαθίδρυσή της και ο ποινικός χειρισμός εκ μέρους τους. Σταματώ εδώ ώστε να μην αναφερθώ σε προπηλακισμούς, κτισίματα, ύβρεις και καταλήψεις και τις συναφείς βραδείες, ενοχλητικά βραδύτατες, αποφάσεις τους…

Όμως το θέμα δεν είναι αυτό! Δεν είναι η επιχειρηματολογική αναφορά σε στρεβλώσεις προσωποπαγούς ή συνδικαλιστικού λόγου. Το θέμα είναι ότι η απόφαση αυτή αντανακλά αναπαραστάσεις και πεποιθήσεις της ελληνικής κοινωνίας για το ρόλο του ελληνικού πανεπιστημίου και της καθηγεσίας του στην εξέλιξη της ελληνικής κοινωνίας και στην ανάταξη της οικονομίας.

Και, ας το δεχθούμε, η εικόνα είναι θλιβερή κι οι εσφαλμένες απόψεις, σαρωτικές. Οι καθηγητές είναι συλλογικώς αντιπαθείς! Υπαίτιοι προς τούτο ευρίσκονται εντός και της ακαδημαϊκής κοινότητας και του πολιτικού και κομματικού συστήματος και της ελληνικής οικογένειας και των ίδιων των φοιτητών.

Με απλοϊκή, κραυγαλέα απλουστευτική, διαμεσολάβηση των Μ.Μ.Ε.. Έγραψα σε πρόσφατο άρθρο για το χάρτινο χρόνο των σπουδών που αποδέχεται ότι επικρατεί στα ΑΕΙ η ευαρέσκεια της «αμορφωσιάς», η έννοια των «πολυετών διακοπών εν σπουδή», γνωρίσματα αισθητικώς απορριπτέα και καταδικαστικά για το μέλλον. Οι κ.κ. Δικαστές κατέγραψαν εν τέλει με νομική μορφή το γιγαντιαίο κενό στρατηγικής: τι τα θέλουμε τα Πανεπιστήμια, πέραν της διανομής πτυχίων, ω Μητέρα Ελληνίς…;

Στο πλαίσιο αυτό, ο μέσος πολίτης νομίζει ότι ο πανεπιστημιακός λαμβάνει «παχυλές αμοιβές»: στη διάθεση του εκδότη του «Εμπρός» και του αναγνώστη, το φύλλο μισθοδοσίας μου. Θα εκπλαγεί από την αποκαλυπτική πενιχρότητά του.

Το επιμίσθιο Κοσμήτορος Σχολής είναι 300€, όταν καλείται να υπογράψει δαπάνες πολλών εκατομμυρίων, αυτό και αν «ενέχει ειδικές απαιτήσεις και κινδύνους»! Οι Κυβερνήσεις της Ελλάδος ομιλούν περί της Παιδείας ως εθνικού στόχου, λειτουργούν όμως κατά τις επιλογές τοπικών πολιτικάντηδων - στο Αιγαίο τούτο είναι διαχρονική αρχή - και επιβάλλουν περικοπές κονδυλίων χρηματοδότησης 50% - 60%. Δεν υπάρχει σχέδιο για την Παιδεία στη χώρα, όλα τα άλλα είναι κουβέντες στον αέρα!

Θα χρησιμοποιήσω μια τοποθέτηση του Κ. Σοφούλη επί του θέματος: «Ο πολύς κόσμος μαθαίνει ν’ αναγνωρίζει τον ακαδημαϊκό χώρο, από τη μία μέσα από τα προβεβλημένα αστέρια του, από την άλλη από τα ταλαιπωρημένα θύματα της βίας και της δημόσιας ακηδίας και, τέλος, από το πλήθος των αφιονισμένων “εκπροσώπων” που προσπαθούν να διατηρήσουν την εξουσία τους με τα λάβαρα της υποτιθέμενης εξεγερμένης αριστεράς…

Πρέπει να γρονθοκοπηθεί ή να χτιστεί ένας καθηγητής για να θυμηθούμε ότι υπάρχουν οι αφανείς αυτοί ήρωες και παλεύουν για να κάνουν το καθήκον τους με καρτερία...»

Παρ’ όλα αυτά, υπάρχει κάτι ακόμα: το πάντα εκκρεμούν ζήτημα της κοινωνικής ισχύος των κεντρικών ιδρυμάτων και κάποιων εκ των καθηγητών τους! Είτε αυτών, των διασυνδεδεμένων, που λυμαίνονται κρατικά κονδύλια και θέσεις, είτε αυτών που «πετυχαίνουν πολλά… που κανείς δε θα τους πει έστω και ένα “μπράβο”».

Οι Δικαστές τού ΣτΕ έκαναν μιαν επιλογή στην κρίση τους, με ιστορικό βάρος: ασχολήθηκαν και έκριναν με πρότυπο τους «προγραμματάκηδες» ή τους «ιδιωτεύοντες» (γνωστοί οι κλάδοι). Αυτή η στρέβλωση θα τους καταδιώκει πάντα ως οριστική ταφόπλακα στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top