FOLLOW US

Ιατρικό Βήμα

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου επικρατούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του χρόνου. Στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανόνες προετοιμασίας, διατήρησης ή/και διάθεσης των τροφίμων, προκύπτουν αλλοιώσεις τους, με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης τροφικής δηλητηρίασης.

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού, όπου επικρατούν οι υψηλότερες θερμοκρασίες του χρόνου. Στις περιπτώσεις που δεν τηρούνται οι απαραίτητοι υγειονομικοί κανόνες προετοιμασίας, διατήρησης ή/και διάθεσης των τροφίμων, προκύπτουν αλλοιώσεις τους, με αυξημένο κίνδυνο πρόκλησης τροφικής δηλητηρίασης.

Υπεύθυνοι για τις τροφοδηλητηριάσεις είναι συχνότερα παθογόνοι μικροοργανισμοί, όπως η λιστέρια, η σαλμονέλλα, ο σταφυλόκοκκος, τα οποία συνήθως δεν κάνουν αισθητή αρχικά την παρουσία τους στα τρόφιμα.

Οι επιπτώσεις στην υγεία είναι πολλές και διαφορετικής σοβαρότητας, ανάλογα με το είδος του μικροοργανισμού που προκάλεσε τη δηλητηρίαση και την ευπάθεια του κάθε ατόμου. Μπορεί να εκδηλώνονται από απλές γαστρεντερικές διαταραχές, όπως ναυτία και έμετος, έως και εμπύρετες γαστρεντερίτιδες, μηνιγγίτιδα, ηπατίτιδα κ.ά..

Η σωστή ενημέρωση των καταναλωτών μπορεί να τους κάνει πιο υπεύθυνους. Οφείλουν να είναι προσεκτικοί τόσο στις ατομικές πρακτικές αγοράς, μεταφοράς, διατήρησης και προετοιμασίας ενός τροφίμου ή φαγητού, όσο και στους χώρους μαζικής εστίασης που επιλέγουν να φάνε.

Τα πιο συχνά αίτια επώασης και ανάπτυξης μικροοργανισμών στα τρόφιμα είναι η κακή ψύξη και απόψυξη, το ατελές μαγείρεμα ή ψήσιμό τους, η ακατάλληλη αποθήκευση και συντήρηση των πρώτων υλών, η λανθασμένη καθαριότητα και απολύμανση όλων όσα χρησιμοποιούνται στην κουζίνα, όπως σκεύη, εργαλεία, επιφάνειες κοπής, γάντια, χέρια, πετσέτες, καθώς και γενικότερα η μη τήρηση των βασικών κανόνων υγιεινής από όλους εκείνους που σχετίζονται με την επεξεργασία των τροφίμων.

Συμπεραίνουμε, λοιπόν, ότι το καλοκαίρι μπορούμε να αποφύγουμε ή να ελαχιστοποιήσουμε τον κίνδυνο τροφοδηλητηριάσεων, ιδιαίτερα όταν τρώμε εκτός σπιτιού, αρκεί να ακολουθήσουμε τα παρακάτω βασικά βήματα, σύμφωνα πάντα και με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ):

- Ελέγξτε τα βασικά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των τροφίμων (χρώμα, σχήμα, οσμή, γεύση), τη συσκευασία (να μην είναι χτυπημένη, τσακισμένη, ανοιχτή, αλλοιωμένη, φουσκωμένη), καθώς και την ημερομηνία λήξεως. Αποφύγετε την κατανάλωση τροφίμων που έχουν «ύποπτο» χρώμα, οσμή και γεύση.
- Ελέγξτε τις συνθήκες διατήρησης των τροφίμων.

Τα προϊόντα ψύξης πρέπει να διατηρούνται σε θερμοκρασία κάτω των 7°C και τα προϊόντα κατάψυξης κάτω των -18°C. Μην επιλέγετε προϊόντα που υποπτεύεστε ότι δε διατηρούνται κατάλληλα, π.χ. σε ζεστό ψυγείο.
- Αποφύγετε προϊόντα που βρίσκονται εκτεθειμένα στον ήλιο ή σε έντομα, π.χ. εμφιαλωμένα νερά ή αρτοπαρασκευάσματα. Αποφύγετε τρόφιμα από ψυγεία ή καταψύκτες που είναι στον ήλιο.
- Φροντίστε να επιλέξετε ένα χώρο μαζικής εστίασης, π.χ. ταβέρνα, εστιατόριο, καντίνα, κυλικείο πλοίων, ταχυφαγείο, ψησταριά κ.ά., που να τηρεί τους κανόνες υγιεινής, δηλαδή να είναι καθαρός ο χώρος, με καθαρά σερβίτσια, τραπεζομάντηλα, τουαλέτες, ρούχα προσωπικού κ.λπ..

- Τα κρεατικά σας να τα ζητάτε το καλοκαίρι καλοψημένα και όχι μέτρια και αν σας τα φέρουν «ωμά», να ζητήστε να σας τα ξαναψήσουν, π.χ. γύρος ή κοτόπουλο.
- Αποφύγετε τις σαλάτες από salad bars που δε διατηρούνται σε ψυγεία με ειδικές προθήκες με κάλυμμα και δεν είναι σε κατάλληλη θερμοκρασία. Ζητήστε τα λαχανικά σας να είναι καλά πλυμένα αν παραγγείλετε ωμή σαλάτα, ή αλλιώς επιλέξτε σαλάτα με βραστά λαχανικά ημέρας.

- Επιλέξτε φαγητά πρόσφατης παρασκευής, δηλαδή της ώρας ή πιάτα ημέρας.
- Αποφύγετε την κατανάλωση αυγών και παρασκευασμάτων που μπορεί να τα περιέχουν ωμά, όπως είναι η μαγιονέζα, και σε όσες σαλάτες ή σάντουιτς αυτή περιέχεται.

- Μην αγοράζετε έτοιμα τρόφιμα που δε διατηρούνται σε σωστές συνθήκες. Τα τυροπιτοειδή πρέπει να διατηρούνται σε πολύ ζεστές θερμοκρασίες και τα σάντουιτς με τυρί, αλλαντικά, τόνο, σολομό ή αυγό, στο ψυγείο. Τα γάλατα, οι χυμοί και τα γιαούρτια πρέπει επίσης να είναι στο ψυγείο και τα παγωτά, στην κατάψυξη.

- Τρόφιμα μαγειρεμένα ή ευπαθή, όπως γαλακτοκομικά, κρεατικά, θαλασσινά ή φρούτα, που δεν έχετε καταναλώσει εντός δύο ωρών και είναι εκτός ψυγείου, πετάξτε τα, ιδιαίτερα αν είστε σε κάμπινγκ ή στην παραλία.
- Δώστε προσοχή στα παγωτά, τα οποία είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα. Επιλέξτε μόνο εκείνα που είναι παγωμένα και σκληρά και σε περίπτωση που αντιληφθείτε κρυστάλλους ή αλλοιωμένο χρώμα, μην τα καταναλώσετε.

- Όταν αγοράζετε τρόφιμα, ιδιαίτερα αυτά που θέλουν ψύξη, φροντίζετε να τα μεταφέρετε γρήγορα και πάλι στην κατάλληλη ψύξη τους, ψυγείο ή κατάψυξη, για να προληφθεί η αλλοίωσή τους.

Τηρώντας τούς παραπάνω βασικούς κανόνες, μπορείτε να προφυλαχτείτε από τις τροφικές δηλητηριάσεις που καραδοκούν το καλοκαίρι.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top