FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα των αντιφάσεων μεταξύ μιας διαχρονικής στρατηγικής επιλογής της Ελληνικής Πολιτείας στους τομείς της Παιδείας, της ανάπτυξης και της πολιτισμικής θωράκισης του εθνικού χώρου.

Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αποτελεί ένα από τα ελάχιστα παραδείγματα των αντιφάσεων μεταξύ μιας διαχρονικής στρατηγικής επιλογής της Ελληνικής Πολιτείας στους τομείς της Παιδείας, της ανάπτυξης και της πολιτισμικής θωράκισης του εθνικού χώρου.

Ταυτόχρονα, της αδυναμίας της να την εφαρμόσει, υπερβαίνοντας τις επιταγές του μικρο-πολιτικού καιροσκοπισμού! Μια διαρκής σύγκρουση μεταξύ της ακαδημαϊκής κοινότητας και της πολιτικής κάστας. Η απόφανση αυτή μπορεί να θεωρηθεί υπερβολική!

Ίσως ακόμα και ματαιόδοξη, κάτι ως μια βολική αυτο-συγχαρητήρια διαπίστωση εκ των ένδον...
Η στρατηγική επιλογή της Διοίκησης και της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, για την εκπλήρωση της αποστολής τους, ήταν και είναι διαχρονικά:
- η ανάπτυξη καινοτόμων πεδίων σπουδών, σε αντιστοιχία με την εξέλιξη της γνώσης παγκοσμίως και των σύγχρονων αναγκών της κοινωνίας και οικονομίας της χώρας,
- η υπέρβαση των ειδικών προβλημάτων που θέτει, εκ των πραγμάτων, η γεωγραφία του κατακερματισμένου, νησιωτικού Αιγαίου,

- η ισότιμη συμμετοχή στο συνολικό εγχείρημα της Παιδείας για την ανέλιξη της ελληνικής κοινωνίας,
- η απόδειξη της βιωσιμότητας του οργανωσιακού μοντέλου δικτυακού τύπου σε έναν Οργανισμό του Ελληνικού Δημοσίου,
- η απόρριψη των στερεοτύπων περί των ανισοτήτων της περιφέρειας, σε όλες τις εκδοχές της, με αντίστοιχη απόδειξη περί της ποιότητας ζωής και της επάρκειας σπουδής και εργασίας των μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας,
- η δημιουργία ενός ισορροπημένου μοντέλου συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες,
- η προβολή του προβλήματος τής, εκ των πραγμάτων, ομοσπόνδου μορφής των υποδομών του Ιδρύματος, λόγω της ανάγκης δημιουργίας πολλαπλών αντιτύπων μονοεδρικού πανεπιστημίου [π.χ. 5 - (6) βιβλιοθηκών, λεσχών, κτηρίων Διοίκησης, κ.λπ.].

Φύσει και θέσει, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου φέρει εγγενώς τις προκλήσεις του ζην στα άκρα. Γεωγραφικά, κοινωνικά, ακαδημαϊκά, ισχύος, δικτύωσης με την κεντρική εξουσία...

Δε συνιστά αμετροέπεια η αναφορά της αντίληψης ότι στο Ίδρυμά μας κατ' εξοχήν, μεταξύ των λοιπών ελληνικών πανεπιστημίων, συμπυκνώνονται ευδιάκριτα οι αντιφάσεις και οι ευκρινείς στόχοι, οι δυνατότητες και οι φραγμοί, οι διαρκείς ελπίδες και οι σημειακές απογοητεύσεις, το βάρος των ενδογενών προσδοκιών και οι υστερήσεις της εξωγενούς πραγματικότητας, το μικρό των τόπων και των ανθρώπων και το απέραντο της Παιδείας και της γνώσης.

Στην 30ετία της σύγχρονης λειτουργίας του, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου κατέστη το Πανεπιστήμιο του Αιγαίου, με την πανταχόθεν αναγνωριζόμενη προσφορά στην παιδεία, την έρευνα και τους νέους ανθρώπους, την οικονομία, τη δημογραφία και τον πολιτισμό, τη συμβολή στα διακυβεύματα εθνικής κυριαρχίας.

Το Πανεπιστήμιό μας προχώρησε ως υποκείμενο και προϊόν σύγκρουσης, άλλοτε υγιούς ανάμεσα σε διαφορετικές προσπελάσεις και αντιλήψεις για την ουσία, τη φύση και τον πολλαπλό ρόλο ενός πολυσχιδούς ιδρύματος παιδείας, άλλοτε άσκοπης, οδυνηρής και χρονοβόρας, με τα άχθη και τα άλγη του χώρου, της χώρας και των ατελών πολιτικών της.

Όπως και να 'χει, η ανάπτυξή του, ποσοτική και ποιοτική, στον αιγαιακό χώρο, οι τομές της επιστημονικής γνώσης που εισήγαγε στην ακαδημαϊκή Ελλάδα, η δυναμική του στο μεσογειακό κόσμο και ευρύτερα, αμετακλήτως αποδεικνύουν ότι δεν νοείται πλέον Αιγαίο χωρίς το Πανεπιστήμιό του.

Όπως και δε νοείται η νεωτερική Ελλάδα χωρίς το Περιβάλλον και τη Διατροφή, την Κοινωνική Ανθρωπολογία, τον Πολιτισμό και την Πληροφορική, τη Γεωγραφία, τη Μηχανική Οικονομίας και Βιομηχανικού Σχεδιασμού, τις Επιστήμες της Διοίκησης, τα Μαθηματικά και τις εφαρμογές τους, τις επιστήμες της Εκπαίδευσης και της Αγωγής, τις σπουδές του Μεσογειακού Κόσμου, κι όλα τ' άλλα...

Όλα όσα ξεκίνησαν από εδώ, στο Αιγαίο, αντιμετωπίστηκαν επί καιρώ με δυσπιστία ή και χλεύη ενίοτε, και εν τέλει υιοθετήθηκαν ευρύτατα και πομπωδώς από τα ισχυρά κεντρικά πανεπιστήμια... Το στοίχημα αυτό διατηρείται ενεργό και ανοικτό, 30 χρόνια μετά. Σα να μην πέρασε μια ημέρα από το 1920! Άραγε, αυτό είναι μέτρο στρατηγικής σταθερότητας ή πολιτικής ανημποριάς και υπανάπτυξης;

Ο αναγνώστης, υπέρτατος κριτής... κι οι απόφοιτοί μας!

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top