FOLLOW US

Παρεμβάσεις

Κάθε φορά που πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, απ’ το 2010 και οι περιφερειακές, παλαιότερα και οι νομαρχιακές, ερχόμαστε αντιμέτωποι, τουλάχιστον όσοι μένουμε στην επαρχία και όχι στα πολυπληθή αστικά κέντρα της χώρας, με το κυρίαρχο δίλημμα, ή και περισσότερων επιλογών ερώτημα, ποιον να διαλέξουμε για να ψηφίσουμε. 

Κάθε φορά που πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές, απ’ το 2010 και οι περιφερειακές, παλαιότερα και οι νομαρχιακές, ερχόμαστε αντιμέτωποι, τουλάχιστον όσοι μένουμε στην επαρχία και όχι στα πολυπληθή αστικά κέντρα της χώρας, με το κυρίαρχο δίλημμα, ή και περισσότερων επιλογών ερώτημα, ποιον να διαλέξουμε για να ψηφίσουμε. Γιατί συνήθως, λίγο έως πολύ, ακόμη και αν δεν έχουμε προσωπική σχέση με κάποιον, με λίγους ή και με όλους τους επικεφαλής των συνδυασμών που διεκδικούν την ψήφο μας, σίγουρα ξέρουμε πρόσωπα που διεκδικούν να εκλεγούν ως σύμβουλοι. Ειδικά τώρα που στην πράξη έχουν καταπέσει οι σαφείς διαχωριστικές κομματικές γραμμές, τα πράγματα είναι πιο συγκεχυμένα και αόριστα κι εναπόκειται η όποια επιλογή, να γίνει σε επίπεδο προσώπων.

Υπάρχουν πολλοί δε, που θεωρούν πως περισσεύουν κι είναι άνευ ουσιαστικής αξίας στην αυτοδιοίκηση και οι όποιες πολιτικές διακρίσεις τίθενται, π.χ. έναντι μνημονιακών και αντιμνημονιακών, επειδή απλά η αυτοδιοίκηση δεν έχει πλέον τα περιθώρια, όσο κι αν το θέλει, όσο κι αν το παλέψει, να χαράξει αυτόνομη ανά δήμο ή ανά περιφέρεια πολιτική γραμμή. Είναι περιχαρακωμένη σ’ ένα δεσμευτικό θεσμικό πλαίσιο. Θα πάψει να έχει χρηματοδοτήσεις, θα αναγκαστεί στο τέλος να προσαρμοστεί στις βασικές κεντρικές επιλογές. Αν σου απαγορεύουν, για παράδειγμα, ρητά, απόλυτα και ξεκάθαρα να προσλάβεις προσωπικό καθαριότητας αν δεν εξασφαλίσεις την πληρωμή του απ’ τα ανταποδοτικά τέλη, κι αν ο επίτροπος και η Αποκεντρωμένη σού κόβουν τα εντάλματα στην περίπτωση που θελήσεις να πληρώσεις τους εργάτες απ’ άλλο κωδικό, αν σου απαγορέψουν να τους βγάλεις μισθό ακόμη και απ’ την τσέπη σου, τότε είναι μονόδρομος να βάλεις τέλη για να μαζέψεις τα σκουπίδια. Πόσο θα διαρκέσει η αντίσταση όταν ένας τόπος βυθίζεται στη βρομιά; Ήταν άραγε και οι 325 απερχόμενοι δήμαρχοι υποχείρια της Τρόικας και δε βρέθηκε ένας να ασκήσει φιλοδημοτική πολιτική για να καταργήσει, έστω να μειώσει σοβαρά τα τέλη;

Οπότε, λοιπόν, εκ προοιμίου, το ένα κριτήριο απ’ αυτά που θα καθορίσουν την απόφασή μας, έχει προσδιοριστεί απ’ τις ανθρώπινες σχέσεις, την εκτίμηση σε υποψηφίους, τις γνωριμίες, τις φιλίες, τις κουμπαριές, ή και τις συγγένειες, εξ αίματος ή και αγχιστείας. Διότι αν έρθει ο μπατζανάκης της δεύτερης ξαδέλφης του άντρα σου και σου ζητήσει δυο σταυρουδάκια, ό,τι έχει δηλαδή το σπίτι να του προσφέρει, είναι έως και αδύνατον να του αρνηθείς. Ακόμη και αν δεν τον θεωρείς κατάλληλο - τι θυμήθηκα τώρα! - ούτε για θυρωρό της πολυκατοικίας σου, όχι για περιφερειακό σύμβουλο, θα δοκιμαστείς να τον κοροϊδέψεις. Αφήστε δε που εκ του αποτελέσματος μπορεί κάλλιστα να τσεκάρει τα σταυρουδάκια που συνέλλεξε ανά εκλογικό τμήμα και άντε μετά να αντέξεις τη δυσαρέσκεια όλου του συμπεθεριού.

Τα υπόλοιπα, όμως, κριτήρια της όποιας επιλογής είναι πολύ πιο αντικειμενικά και οριοθετημένα. Και μπορεί ο κάθε ένας από μας, απλά εξετάζοντας τι μπορεί και τι όχι να κάνει ο κάθε βαθμός αυτοδιοίκησης, τι ρόλο έχει ο περιφερειάρχης, τι ο δήμαρχος, να τα ορίσει από μόνος του. Ορίστε το πλάνο, τις προδιαγραφές, τις απαιτήσεις που έχετε απ’ τους υποψηφίους, ζητήστε και ρωτήστε, τους ίδιους ή και τους συνεργάτες τους, τι θέση έχουν για αυτά τα ζητήματα που σας ενδιαφέρουν. Ενημερωθείτε για το σχεδιασμό και το πρόγραμμά τους. Αναζητήστε τα όποια κοινά σύνολα με αυτά που σας απασχολούν. Μετρήστε, συγκρίνετε και κινηθείτε βάσει κανόνων. Μην επαναπαυθείτε σε ό,τι σάς υπόσχονται. Διερευνήστε τις δυνατότητες και το ρεαλισμό των προτάσεών τους.

Αν οι δημότες, οι πολίτες, όλοι μας, γίνουμε περισσότερο υποψιασμένοι στις υποσχέσεις, πόσο μάλλον σ’ αυτές που φαντάζουν ανεδαφικές, τότε σίγουρα η ψήφος μας μπορεί να γίνει καλύτερη. Γιατί θα μπορείτε να πείτε ευθαρσώς στον καθένα, έως και στον μπατζανάκη της πρώτης ξαδέλφης του άντρα σας, «δε σε ψήφισα γιατί η πρόταση του συνδυασμού σου στο τάδε θέμα πάσχει, είναι ουτοπική, δεν ανταποκρίνεται στα “θέλω” μου». Ειδικά στις τοπικές εκλογές, οι συνειδητοποιημένοι ψηφοφόροι είναι οι πιο κερδισμένοι.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top