FOLLOW US

Παρεμβάσεις

Ανάμεσα σε πλήθος άλλων τροπολογιών, πέρασε και μία που αφορά στο χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που τυπικά αρχίζει να «τρέχει» με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Ανάμεσα σε πλήθος άλλων τροπολογιών, πέρασε και μία που αφορά στο χρόνο των αυτοδιοικητικών εκλογών, που τυπικά αρχίζει να «τρέχει» με τη δημοσίευσή της στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης. Η τροπολογία για τις εκλογές είχε περιληφθεί στο νομοσχέδιο «Ενιαίος Φορέας Εξωστρέφειας» που ψηφίστηκε χθες κατά πλειοψηφία από την Ολομέλεια της Βουλής. Σύμφωνα με αυτή, που αποκτά ισχύ με τη δημοσίευση σε ΦΕΚ του νόμου για τον Ενιαίο Φορέα Εξωστρέφειας, μειώνεται σε δύο μήνες, από τέσσερις, πριν από την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών το χρονικό διάστημα που θεωρείται ως προεκλογική περίοδος για την εφαρμογή τού Ν. 3870/2010.

Ο Νόμος αυτός αφορά στον έλεγχο των εκλογικών δαπανών συνδυασμών και υποψηφίων κατά τις περιφερειακές και δημοτικές εκλογές και ίσχυσε στην προηγούμενη αυτοδιοικητική αναμέτρηση το φθινόπωρο του 2010. Στην πράξη, είχε ανοίξει τεφτέρι και οι υποψήφιοι επί ένα τετράμηνο - που πλέον γίνεται δίμηνο - κατέγραφαν κάθε ευρώ που έδιναν για εκλογικό σκοπό.

Τυπικά, με τη συγκεκριμένη απόφαση που αναμένεται εντός των ημερών, σύντομα και η δημοσίευσή της, ξεκινά ο καινούργιος γύρος, αυτών των εκλογών, αφού εκτός απ’ τις δαπάνες και με ορίζοντα την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών - δηλαδή τη 18η Μαΐου, όπως προσφάτως οριστικοποιήθηκε μέσω της Βουλής -, θα «τρέχουν» μια σειρά από άλλες προθεσμίες. Βασικότερη όλων είναι αυτή που αφορά στην υποβολή προς ανακήρυξη απ’ τις δικαστικές αρχές των συνδυασμών που θα μετάσχουν, αφού όποιος δεν προλάβει εμπρόθεσμα να καταθέσει συνδυασμό, αποκλείεται απ’ τις εκλογές.

Ενώ όμως προθεσμίες και ρυθμίσεις τρέχουν, ενώ επίκεινται και άλλες διαφοροποιήσεις σ’ ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα για τις εκλογές (π.χ. η δημοσίευση δημοσκοπήσεων φαίνεται πως θα επιτρέπεται έως την παραμονή των εκλογών), στη Λέσβο, αλλά και στις περισσότερες τελικά περιοχές της χώρας, δε φαίνεται να τρέχουν με την ίδια ζέση και ζήλο οι υποψήφιοι. Δεν υπάρχει καμμία απολύτως σύγκριση με προηγούμενες αυτοδιοικητικές αναμετρήσεις. Παρατηρείται μια καθίζηση του ενδιαφέροντος, που εύκολα αποδίδεται στην κρίση, οικονομική και αξιών, αλλά επί της ουσίας είναι αποκλειστικά απότοκος των αντικινήτρων με τα οποία έχει καλυφθεί τα τελευταία χρόνια το πλαίσιο ενασχόλησης με την αυτοδιοίκηση, ό,τι αφορά στους ασχολουμένους με τα κοινά, και δη τα δημοτικά.

Κατ’ αρχάς, έχει περιοριστεί σημαντικότατα το οικονομικό κίνητρο, αφού έχει μπει ανάλογα με τον πληθυσμό ενός δήμου ένα χαμηλό πλαφόν που δεν μπορεί να ξεπεραστεί από μισθούς/συντάξεις, παρά ελάχιστα. Έχει απολεσθεί η δυνατότητα που υπήρχε στο παρελθόν της παράλληλης είσπραξης μισθού/σύνταξης με τα έξοδα παράστασης, οπότε ο κάθε δήμαρχος καλείται να τα βγάλει πέρα (και στις κοινωνικές του υποχρεώσεις) με σαφώς λιγότερα απ’ ό,τι οι προκάτοχοί του.

Για να μη μιλήσουμε για την ελαχιστοποίηση των απολαβών της υπόλοιπης ιεραρχίας, ή και για την κατάργηση της αποζημίωσης για τη συμμετοχή σε συνεδριάσεις και επιτροπές, που έχει οδηγήσει τους δημοτικούς συμβούλους στο να πληρώνουν για να μπορούν να συμμετέχουν. Βέβαια, όλα δείχνουν πως με τις βελτιώσεις του «Καλλικράτη» θα επιχειρηθεί η επιστροφή στο πρότερο καθεστώς, όπου υπήρχε πρόβλεψη για τις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου, αφού υπάρχουν δήμοι που αδυνατούν ακόμη και να λειτουργήσουν εξ αιτίας του «μέτρου» απ’ τις αρχές τού 2013.

Ένα ακόμη αντικίνητρο είναι η σταδιακή απαξίωση στην κοινή γνώμη των αιρετών, που με κάθε αφορμή φιγουράρουν πρώτοι - συχνά και χωρίς αιτιολόγηση - στους καταλόγους της όποιας λίστας διαφθοράς. Αν σ’ αυτό προστεθούν το Οικονομικό Παρατηρητήριο που έχει στενέψει ασφυκτικά τη δυνατότητα ελιγμών στη διαχείριση των οικονομικών των δήμων, αλλά και ο διαρκής και πολυεπίπεδος έλεγχος των πράξεων των δημάρχων, όπως και ο κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να βρεθούν υπόλογοι για παρανομίες που ούτε καν ξέρουν ότι έκαναν, εξάγονται πολλά συμπεράσματα για την απροθυμία ενασχόλησης με τις εκλογές.

Θέλει πολλά κουράγια και γενναιότητα, αντιπαρερχόμενοι όλων αυτών, μαζί με τις προθεσμίες να τρέξουν και οι υποψήφιοι.

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Εκλογικές καραμπόλες Το μεγάλο στοίχημα »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top