FOLLOW US

Απόψεις

Εδώ στη Λέσβο συνηθίζουμε συχνά - πυκνά να παραδεχόμαστε ότι αφήνουμε, με διάφορες κάθε φορά προφάσεις, το χρόνο να κυλάει, μεταθέτοντας για το αόριστο «αύριο» αυτό που θα μπορούσε να γίνει σήμερα. Το Κέντρο της Βρίσας όχι μόνο μπορούσε, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από χθες. Και να έχει τελειώσει σήμερα. Να λειτουργεί.
Εδώ στη Λέσβο συνηθίζουμε συχνά - πυκνά να παραδεχόμαστε ότι αφήνουμε, με διάφορες κάθε φορά προφάσεις, το χρόνο να κυλάει, μεταθέτοντας για το αόριστο «αύριο» αυτό που θα μπορούσε να γίνει σήμερα. Το Κέντρο της Βρίσας όχι μόνο μπορούσε, αλλά θα έπρεπε να είχε γίνει ήδη από χθες. Και να έχει τελειώσει σήμερα. Να λειτουργεί.
Η μηχανή του χρόνου θα ήταν εύκολο να τρέξει ίσαμε δύο δεκαετίες πίσω για να εξιστορήσει ό,τι αφορά στο έργο. Στα πρόσωπα, τους συντελεστές, τις πρόβες, τα σκηνικά, της καθ’ όλα προσεγμένης κι ακόμα σε εξέλιξη παράστασης. Δεν είναι σκόπιμη, όμως, μια τέτοια μακριά αναδρομή.
Ίσως μια συντομότερη και συνοπτική ανασκόπηση θα βοηθούσε καλύτερα στο να γίνουν κατανοητές δυο πολύ μεγάλες αλήθειες για το Κέντρο. Η πρώτη αφορά στη σκοπιμότητά του. Την αναπτυξιακή αξία που έχει το έργο κι είναι αδιαμφισβήτητη. Όσο για τη δεύτερη, που ίσως κάποιοι να αρνούνται να την αναγνωρίσουν, είναι πως πολιτικά και τεχνοκρατικά, το Κέντρο έχει κριθεί. Εξαντλητικά και πολλές φορές στο παρελθόν.
Το έργο έχει νικήσει τη γνωστή κακοδαιμονία ετούτου του τόπου, την αναβλητικότητα, όλα τα εμπόδια, και πρέπει να ξεκινήσει. Από χθες, όπως λέγαμε παραπάνω. Κάθε καινούργιο εμπόδιο που θα προκύψει θα είναι εκ του πονηρού, κι ως τέτοιο θα καταγγελθεί απ’ όλους όσοι χρόνια τώρα ματώνουν και δίνουν μάχες για τη συγκεκριμένη προοπτική.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, λοιπόν, για να γίνει κι η αναδρομή, Απρίλης του 2001 αν θυμάμαι καλά, ήταν που ομόφωνα ως το αρμόδιο πολιτικό όργανο δημοκρατικού προγραμματισμού αποφάσισε το ΠΕΠ Βορείου Αιγαίου 2000 - 2006 να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Κέντρου. Με ένα δισεκατομμύριο δραχμές τότε. Κι ο τότε δήμαρχος Πολιχνίτου Στρατής Γιαννέλλης είπε ότι ο δήμος δε θα διεκδικήσει απ’ το Τρίτο Πακέτο άλλο έργο, αρκεί να γίνει αυτό. Και συμφώνησε και η νομαρχία Λέσβου, και οι άλλοι δήμαρχοι, και η Περιφέρεια, κι όλοι οι άλλοι τοπικοί φορείς.
Έφυγε το ΠΑΣΟΚ, ήρθε η Ν.Δ., και ξανά ήρθε το ΠΑΣΟΚ. Άλλαξαν νομάρχες και δήμαρχοι, τα βασικά σχέδια για το έργο όμως δεν άλλαξαν. Διαφοροποιήθηκαν εν μέρει, μίκρυναν τα μαξιμαλιστικά για την περιοχή δεδομένα, αλλά ο στόχος το Κέντρο να γίνει, έμεινε ο ίδιος.
Κάποια στιγμή, το 2007, άλλαξαν και οι πρυτανικές αρχές του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Οι καινούργιες απαξίωσαν να ασχοληθούν με το ήδη δημοπρατημένο επί πρυτανείας Γιώργου Μπαμπινιώτη έργο κι έτσι η εργολαβία δεν προχώρησε. Ναυάγησε.
Επειδή όμως το έργο είχε κριθεί ομόφωνα, πολιτικά και τεχνοκρατικά, βρέθηκε - με δυσκολία είναι η αλήθεια - η φόρμουλα, και λίγο πριν κλείσει το Γ΄ Κ.Π.Σ. ξαναδημοπρατήθηκε, αναδείχθηκε ο εργολάβος και τώρα είναι έτοιμο ξανά να ξεκινήσει. Μένει να μπει - με μια υπογραφή - στο Τέταρτο Πακέτο.
Μια μουρμούρα, μια μίζερη αντίληψη, κάποια ψελλίσματα δεξιά και αριστερά παραγόντων που θεωρούν πως κάθε τι που δεν κάνουν οι ίδιοι δεν πρέπει και να γίνει, πρέπει να σβήσουν, να πνιγούν απ’ το κύμα της κοντινής θάλασσας των Βατερών. Να μην ακουστούν καν. Να μην ακουστούν κι εκείνοι που νομίζουν πως τους ανήκουν πλέον τα κονδύλια που έχουν δεσμευτεί για το έργο και δεν απορροφήθηκαν όλα τα προηγούμενα χρόνια.
Το έργο που μακροπρόθεσμα μπορεί να αποτελέσει μαζί με το ξεχωριστό Μουσείο του Απολιθωμένου Δάσους Σιγρίου το δίπολο προσέλκυσης ενός ειδικού τουρισμού, πρέπει επιτέλους να θεμελιωθεί και να γίνει. Να ξεκινήσει… χθες. Όπως από χθες όφειλε ένα κράτος με συνέχεια να το έχει ήδη κάνει στον τόπο. Το χρωστάει άλλωστε, και με το παραπάνω, με τόκο.
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top