FOLLOW US

Αιολίας Λόγος

«Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!» είχε πει ο Χ. Φλωράκης προ ~25ετίας σε μια περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου.

«Ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε!» είχε πει ο Χ. Φλωράκης προ ~25ετίας σε μια περίπτωση πολιτικού αδιεξόδου. Ένα αντίστοιχης μορφής πολιτικό αδιέξοδο έχουμε σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες. Αφορά στην αναγκαιότητα ή όχι αναθεώρησης του νόμου για το χωροταξικό σχεδιασμό «Καλλικράτης», δηλαδή της από το 2010 ομώνυμης μεταρρύθμισης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Τη μια μέρα ακούς: θα γίνουν οι αλλαγές που χρειάζεται ώστε να εξαλειφθούν οι εκ του νόμου αυτού στρεβλώσεις, την άλλη: όχι, δε χρειάζεται καμμιά αλλαγή ο «Καλλικράτης», αφού η εφαρμογή του δε συμπλήρωσε ακόμη τετραετία, άρα δεν μπορούμε να αποφασίσουμε χωρίς απολογισμό.

Και αν αυτό το κάνει ένας οποιοσδήποτε πολιτικός, μπορείς να πεις, ε!, δε γνωρίζει! Αν αυτό όμως γίνεται από τον καθ’ ύλη Υπουργό Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκη, τότε μπορείς να πεις ότι αυτός ο άνθρωπος μάλλον είναι οπαδός της θεωρίας του σκωτσέζικου ντους, αν δεν αποφασίζει… συναινώντας σε εντολές τρίτων, για να μη σκεφθείς χειρότερα.

«Στη Λέσβο θα μπορούσαν να γίνουν τουλάχιστον τρεις δήμοι […]» είχε δηλώσει τον περασμένο Ιούλιο.

Σε σύσκεψη παρουσία του, στη Ρόδο αρχές του Οκτώβρη δήλωνε «[…] Δεν μπορεί κάθε νησί να είναι κι ένας δήμος, αυτό ήταν λάθος εξ αρχής. Για παράδειγμα, δεν μπορεί να είναι ένας δήμος η Ελαφόνησος κι ένας δήμος η Μυτιλήνη (ομιλεί φυσικά για τη Λέσβο) […].»

Τέτοιες δηλώσεις είχε κάνει μέχρι προ ημερών σε διάφορες περιπτώσεις, έτσι που οι ελπίδες μας για το σπάσιμο του Δήμου-Τέρατος (Λέσβου) έκαναν να είναι πλέον ή βέβαιο ότι τούτο θα γίνει. Ειδικότερα μετά το σχετικό νομοσχέδιο που ετέθη προ 10ημέρου προς διαβούλευση από τον… ίδιο.

Όμως στις 14 Οκτώβρη, μιλώντας σε σχετική ραδιοφωνική εκπομπή δήλωνε: «Δεν υπάρχει θέμα αλλαγών σε “καλλικρατικούς” δήμους».

Την επαύριο, 15 Οκτώβρη, έγραφε ο Τύπος: «ο κ. Μιχελάκης “ζήτησε από την Κεντρική Ένωση Δήμων να μη συζητήσει το νομοσχέδιο που είχε αποστείλει για τις αλλαγές στον ‘Καλλικράτη’, διότι το αποσύρει”!!!».

Και αν ο κύριος πυλώνας της Κυβέρνησης, η Ν.Δ. διά του αρμοδίου Υπουργού, Γ. Μιχελάκη, συμπεριφερόταν κατά τον ερμαφρόδιτο αυτό τρόπο, ο ελάσσων πυλώνας της, το ΠΑΣΟΚ, διά του Γραμματέως του, Ν. Ανδρουλάκη, μας απογοήτευε με δηλώσεις, όπως «κάτι τέτοιο (σ.σ. αλλαγή στον «Καλλικράτη») δεν μπορεί να συμβεί ξαφνικά και λίγο πριν τις εκλογές. Δεν μπορεί να τίθεται ως “πυροτέχνημα” ζήτημα για τον τρόπο εκλογής των αιρετών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Δεν μπορεί να τίθεται έτσι ξαφνικά.».

Τούτη την έκανε στο συνέδριο ΕΝΠΕ, τέλος Σεπτεμβρίου. Αντιστοίχου περιεχομένου δηλώσεις έκανε ο Γραμματέας Ν. Ανδρουλάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους και στις 13 Οκτωβρίου. Ήξερα, για 30 τόσα χρόνια (όσο ήμουν στον Τομέα Επιστημόνων τού ΠΑΣΟΚ, κ.λπ.) ότι η τοποθέτηση του Γραμματέα επί ενός θέματος, αποτελούσε και τη θέση του Κινήματος. Όντως, τη θέση αυτή του ΠΑΣΟΚ προέβαλλαν και στελέχη του όπως ο νυν υφυπουργός Εσωτερικών Λ. Γρηγοράκος, αλλά και ο το 2010 ομόλογός του Γ. Ντόλιος (μαζί με τον αρχικηπουρό τού ΓΑΠαπανδρέου, Γ. Ραγκούση, δημιούργησαν τον «Καλλικράτη», με απότοκο και το Δήμο Λέσβου). Μάλιστα ο τελευταίος, στο ενδεχόμενο να «σπάσει» ο Δήμος-Τέρας, δήλωσε ότι αυτό θα αποτελέσει «την επιτομή του παλαιοκομματισμού»! Μεγάλα λόγια!!!

Πότε, δε, έγιναν όλα αυτά και ο Γραμματέας εξέφρασε τη θέση αυτή του ΠΑΣΟΚ; Όταν ο βουλευτής του, Λέσβου, Κρητικός Ν. Σηφουνάκης, «ιδίοις όμμασι» διαπίστωσε ότι το δημιούργημα Τέρας, Δήμος Λέσβου, που «τερατογεννήθηκε» επί Κυβερνήσεως ΓΑΠαπανδρέου (όντας μέλος της κι αυτός, χωρίς τότε να αντιδράσει, προδήλως για να μη χάσει τον υπουργικό του θώκο), μόνο δεινά δημιούργησε στο νησί και ασφαλώς και στους ψηφοφόρους του, βγήκε και δήλωσε ότι είναι υπέρ του σπασίματος του Δήμου.

Πάντως, αν τελικά οι εκλογές του Μαΐου γίνουν με τη Λέσβο ολόκληρη ένας Δήμος, ως τώρα, σημαίνει ότι οι της δικομματικής Κυβερνήσεώς μας δεν εφαρμόζουν αυτά που ακόμη και τα εγχειρίδια Διοικητικής Πρακτικής υπαγορεύουν. «Οι αποφάσεις των διοικούντων να είναι “εν δυνάμει” και όχι δογματικά στατικές.»

Βασικός κανόνας και αντίστοιχη μεθόδευση της Διοικητικής Πρακτικής είναι αυτό που σχηματικά αποδίδεται με κύκλο, τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα του οποίου κατέχονται από τις έννοιες: Σχεδιασμός, Μελέτη, Εφαρμογή, Έλεγχος - Διόρθωση. Τούτη η θεμελιώδης προσέγγιση της Διοίκησης είναι αποτέλεσμα, φυσικά, του ορθολογισμού. Δηλαδή παρεπόμενο της διεργασίας της λογικής, προς αριστοποίηση αποτελέσματος. Εφαρμόζεται δε και απ’ το κάθε άτομο.

Δηλαδή όταν κάποιος συνειδητοποιήσει ότι μια απόφασή του τον οδηγεί στο «γκρεμό», ασυναίσθητα αλλάζει αυτή. Αυτό το πολύ απλό το υπαγορεύει το αίσθημα αυτοσυντηρήσεως. Στην περίπτωσή μας, ο Δήμος Λέσβου όχι μόνο απλά έχει πέσει στον γκρεμό, αλλά έχει καταβαραθρωθεί και μόνο με το που ανέλαβε την 1/1/2011 η Δημοτική μας αρχή την εξουσία. Που διά του Δημάρχου μας Δ. Φ. Βουνάτσου, ακούγονταν τα περί «ΚΑΚΟΚΡΑΤΗ», ΑΔΙΟΙΚΗΤΟΥ (όχι απλά κακοδιοίκητου) κ.ά.. Και έρχονται τώρα όλοι αυτοί οι πολιτικοί να κάνουν για την τύχη μας τις με την ημέρα αλλάζουσες ερμαφρόδιτες δηλώσεις. Άραγε η ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ των πολιτικών μας είναι σε καλύτερη μοίρα, απ’ την καταβαραθρωμένη ύπαρξη του Δήμου Τέρατος (Λέσβου) κατά τα προλεχθέντα;

Τέτοιες συμπεριφορές αβάστακτης… αναξιοπιστίας, μήπως μπορούν να προβληματίσουν το Πολιτικό Σύστημα του Δημοκρατικού τόξου, στο κατά πόσο έχουν εκθρέψει φαινόμενα όπως αυτά της Χρυσής Αυγής;

Κλείνοντας και σε ό,τι με αφορά, παλιά μεμφόμουνα κινήσεις, ενέργειες και πρακτικές αποχής από τις όποιες δημοκρατικές διαδικασίες (δημοψηφίσματα, εκλογές κ.λπ.), γιατί πιστεύω ότι με την ψήφο σου συμβάλλεις ισότιμα με τους άλλους συνέλληνες στην τύχη της ράτσας, του έθνους, της πατρίδας. Στην περίπτωσή μας, αν τελικά οδηγηθούμε στις εκλογές του Μαΐου για πάλι τον ένα Δήμο-Τέρας, λέω, όλοι οι Λέσβιοι να απόσχουν. Όχι μονάχα να μην ψηφίσουν, αλλά κυρίως να μην καταθέσουν εκλογικούς συνδυασμούς. Σε τελική ανάλυση, αυτή η ενέργεια αφορά τα του οίκου μας. Κανείς δε θα μπορέσει να μας κατηγορήσει σχετικά. Μιας τέτοιας κινήσεως δεσμεύομαι να τεθώ και πάλι επικεφαλής της.

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top