FOLLOW US

Παρα...θέσεις

Το ηλεκτρονικό μήνυμα από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου εμφανίσθηκε αιφνίδια στις οθόνες των Η/Υ μας, προχθές. Μια εισέτι ημέρα, δηλαδή, έξαρσης της άλλα αντί άλλων δημόσιας διαμάχης περί το Σχέδιο «Αθηνά» και τη στρατηγική «εξορθολογισμού» και «ανάπτυξης» της Ανώτατης Παιδείας μας.

Το ηλεκτρονικό μήνυμα από την Κεντρική Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου εμφανίσθηκε αιφνίδια στις οθόνες των Η/Υ μας, προχθές. Μια εισέτι ημέρα, δηλαδή, έξαρσης της άλλα αντί άλλων δημόσιας διαμάχης περί το Σχέδιο «Αθηνά» και τη στρατηγική «εξορθολογισμού» και «ανάπτυξης» της Ανώτατης Παιδείας μας.

Λέει το μήνυμα, αντιγράφω επί λέξει: «Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι μέχρι σήμερα δεν υπήρξε εξέλιξη στο θέμα της έγκρισης του προϋπολογισμού του HEAL-Link για τα ηλεκτρονικά περιοδικά από το Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α.. Σαν συνέπεια οι περισσότεροι εκδότες μας ενημέρωσαν ότι η πρόσβαση στα ηλεκτρονικά περιοδικά για τα μέλη του HEAL-Link θα διακοπεί την 1-4-2013.

Από τη Βιβλιοθήκη»
Μερικές χρήσιμες διευκρινίσεις για τον αναγνώστη:
- Το HEAL-Link είναι η διεθνής ονομασία του Συνδέσμου Ελληνικών Ακαδημαϊκών Βιβλιοθηκών, δηλαδή ο εθνικός φορέας που επιτρέπει την πρόσβαση κάθε ερευνητή στην Ελλάδα -και την Κύπρο-, νέου ή παλιού, τελειόφοιτου, υποψήφιου διδάκτορα, καθηγητή, ερευνητή ή ακαδημαϊκού, στις ηλεκτρονικές εκδόσεις του μέγιστου αριθμού των επιστημονικών περιοδικών -στη γνώση δηλαδή- στον Κόσμο. Η στρατηγική σημασία του είναι ανυπολόγιστη, μιας και εκτός από «παράθυρο στον Κόσμο», είναι και η μόνη οδός σύνδεσής μας με το τρέχον ακαδημαϊκό γίγνεσθαι παγκοσμίως. Και χωρίς αυτήν, έρευνα δε νοείται. Για το Πανεπιστήμιό μας ισοδυναμεί με όρο ύπαρξης!

- Αυτό το ακρωνύμιο γλωσσοδέτης, Υ.ΠΑΙ.Θ.Π.Α., είναι το… Υπουργείο Παιδείας!
Με άλλα λόγια, τι λέει το μήνυμα αυτό; Ότι οι Έλληνες ερευνητές δε διαθέτουν πλέον, ίσως μοναδικοί επί Γης, το στοιχειώδες εργαλείο για να κάνουν τη δουλειά τους. Κοίταζα τον Τύπο, την ίδια ημέρα: ο κ. Υπουργός, βαρύς στο λόγο και τον προβληματισμό του, ησχολείτο με τη μετακίνηση του Παραρτήματος ΤΕΙ Θεσσαλονίκης στα Μουδανιά - Τμήμα Ιχθυοκομίας -, στο Μεσολόγγι, και άλλα κορυφαία ανάλογα ζητήματα.

Είναι θλίψη. Για πολλούς λόγους:
1. Διότι, θυμάμαι - από την πρώτη ημέρα που ανέλαβα πρύτανης, το 2006 -, το θέμα αυτό απασχολούσε βαρύγδουπους ειδικούς και τεχνοκράτες των συναρμόδιων υπουργείων, παραιτήθηκα από πρύτανης γι’ αυτό το θέμα το 2010, επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο σχεδόν με ακρίβεια ελβετικού ρολογιού, χωρίς να επιλύεται με συστημικό τρόπο. Δεν μπορείτε να φανταστείτε το γελοίο των επιχειρημάτων τους: το ΕΣΠΑ, το Ελεγκτικό Συνέδριο, ο κ. Διευθυντής, οι ενστάσεις, το ώριμον, το επιλέξιμον… Το μόνο που δεν τους απασχολεί, είναι το Ακαδημαϊκώς Αναγκαίον. Επί μία οκταετία τώρα, τουλάχιστον! Δεν καταλαβαίνουν τίποτα!
2. Διότι το θέμα δεν κρίνεται άξιο προβολής στον Τύπο: εκεί που αφθονεί ο λόγος μείωσης της αξίας και του ρόλου των πανεπιστημίων μας, με τα γνωστά αρνητικά στερεότυπα, δε βρέθηκε μια αράδα να αναδείξει το θέμα!
3. Διότι, ό,τι κι αν είναι το Σχέδιο «Αθηνά», απλοϊκά «καλό» ή «κακό», συζητείται πλέον με όρους πολιτικαντισμού χαμηλού επιπέδου. Δείτε τα πρακτικά της συζήτησης στη Βουλή των Ελλήνων, για να καταλάβετε ότι το Σχέδιο άγεται ανάλογα με τη δύναμη τοπικών βουλευτών και φορέων. Συγχωνεύσεις στο Αιγαίο, π.χ., ενώ το Πελοποννήσου, γέννημα - θρέμμα της πλέον οικτρής περιόδου του Μεταπολιτευτισμού, ακλόνητο στη διηνεκή επάρκειά του!

Την ίδια ημέρα της ανακοίνωσης, ο πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς, συζήτησε με νέους επιστήμονες που μετατρέπουν τα ευρήματα της έρευνάς τους, σε επιχειρηματική δράση, τον Κόσμο της τεχνολογίας και της γνώσης. Είπε, ορθώς, ότι αυτή η οδός είναι η κύρια διέξοδος από την κρίση, μέσω της μετατροπής των αποτελεσμάτων της έρευνας και της γνώσης τους σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Μπράβο, θαύμα!

Μια ερώτηση μόνο προς τον κ. Πρωθυπουργό: τον υπουργό του τον βαθμολόγησε, τον βρήκε προβιβάσιμο ή μετεξεταστέο, για να χρησιμοποιήσουμε όρους σχετικούς με το θέμα μας;

Οι ορθολογιστές, σώφρονες, σοβαροί άνθρωποι μαθαίνουν από τα λάθη τους. Οι ανορθολογιστές και οι ανόητοι από τα πάθη (παθήματα) τους. Οι πρόδρομες μορφές Ζωής του είδους μας δε μαθαίνουν με τίποτα, απλώς εκλείπουν στην εξελικτική πορεία! Έψαχνα στη βιβλιογραφία δημοσιεύσεις για να τεκμηριώσω την άποψή μου αυτή: δεν μπορώ, γιατί δεν υπάρχει σύνδεση!

Σα να μην πέρασε μια μέρα… αυτός ο τόπος μοιάζει σα να έχει βαλθεί να πεθάνει από αδιαφορία και μικροπρέπεια!

FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top