FOLLOW US

Παντός καιρού

Πώς ανατρέπεται το «κατεστημένο» και εξυγιαίνεται η... «σάπια κοινωνία»;Μα είναι απλό. Παίρνουμε ένα «καλάσνικοφ» και... «απαλλοτριώνουμε το κεφάλαιο» ληστεύοντας τράπεζες

«Το μεγάλο πρόβλημα του κόσμου είναι ότι οι βλάκες είναι γεμάτοι αυτοπεποίθηση και οι έξυπνοι γεμάτοι αμφιβολίες.»
Μπέρντραντ Ράσσελ

Πώς ανατρέπεται το «κατεστημένο» και εξυγιαίνεται η... «σάπια κοινωνία»;

Μα είναι απλό. Παίρνουμε ένα «καλάσνικοφ» και... «απαλλοτριώνουμε το κεφάλαιο» ληστεύοντας τράπεζες. Ύστερα προμηθευόμαστε γκαζάκια και εκρηκτικά και βάζουμε φωτιά σε αυτοκίνητα, τράπεζες και γραφεία πολιτικών. Όπως κατ’ ανάλογο τρόπο ο Καραγκιόζης-λοχίας εκπαίδευε το Κολλητήρι-φαντάρο να κατασκευάζει ένα... οπλοπολυβόλο: «Λαμβάνομεν μίαν οπήν και πέριξ αυτής χύνομεν σίδηρον. Ούτω κατασκευάζεται το οπλοπολυβόλον»! Έτσι... κατασκευάζεται και η «επανάσταση». Κι από κει και πέρα όλα θα είναι «αγγελικά πλασμένα»!

Καημένα παιδιά, που αποφασίσατε να «σώσετε» την κοινωνία, προτού καν μάθετε πώς... γράφεται η λέξη κοινωνία! Πότε κιόλας προφτάσατε να γνωρίσετε τη στυγνή «εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο»; Πότε εσείς νιώσατε τη στέρηση και την αδικία; Πότε κιόλας αποκτήσατε την απαραίτητη γνώση για να μπορείτε να έχετε γνώμη για το τι είναι άρρωστο και στραβό στην κοινωνία μας, που πρέπει να ξεριζωθεί ή να ισιώσει;

Απ’ ό,τι μάθαμε, δεν είστε από εκείνα τα παιδιά που κουβαλάνε τις πίτσες τα βράδια στα σπίτια, ούτε από τα παιδιά που δουλεύουν τη μέρα στο συνεργείο και το βράδυ πηγαίνουν στο νυχτερινό σχολείο. Εσείς είστε τα παιδιά των «Βορείων Προαστίων», είστε τα παιδιά των «Καλών Ιδιωτικών Σχολείων», που σκοτώνατε την ανία σας στους δρόμους των Εξαρχείων. Εκεί, ίσως, πρωτακούσατε πως υπάρχει αδικία και εκμετάλλευση των αδύνατων στην κοινωνία μας. Εκεί, ίσως, μάθατε από κάποιους «ινστρούχτορες» πόσο... εύκολο είναι να γίνετε «επαναστάτες» και να αλλάξετε την «κακούργα κοινωνία».

Είναι αλήθεια, πράγματι, ότι υπάρχει αδικία και σαπίλα στον κόσμο μας· είναι όμως, επίσης, αλήθεια ότι η σήψη και η αδικία, όπως άλλωστε και πολλά άλλα κακά, προτού πάρουν τη μορφή και την έκταση κοινωνικών φαινομένων, έχουν την εστία τους στο κεφάλι των ανθρώπων. Αν θέλουμε, λοιπόν, να γιατρέψουμε την αρρώστια της κοινωνίας μας ή ακόμα καλύτερα, να την προλάβουμε, πρέπει να ξεκινήσουμε από την αρχική της εστία, που βρίσκεται στο ανθρώπινο μυαλό. Και γι’ αυτό ένας τρόπος υπάρχει: πρώτα η γνώση, η θεμελιωμένη επιστημονικά, που θα μας δώσει τη δυνατότητα, όχι μόνο να γνωρίσουμε, αλλά και να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο κόσμος μας, η φύση και η κοινωνία μας.

Και αυτή η γνώση δεν αποκτάται με μια προπαγανδιστική μπροσούρα, από την οποία θα ξεσηκώσουμε μερικά τσιτάτα και δυο - τρία συνθήματα, για να τα γράψουμε σε κάποιο τοίχο ή σε κάποιο πανό· θα χρειαστεί να χωνέψεις ολόκληρες βιβλιοθήκες και να μεταβολίσεις όσα αποθησαύρισες, για να αναπτύξεις την κριτική σου ικανότητα. Έτσι θα μπορέσεις να κυβερνήσεις, πρώτα, την προσωπική σου ζωή κι ύστερα να αναλάβεις την ευθύνη, εάν σε καίει η φιλοδοξία, να κυβερνήσεις και τον κόσμο.

Και η γνώση της ιστορίας, θα σε βοηθήσει να ξεδιαλέξεις τα γερά και στέρεα υλικά από το παρελθόν, να αποκτήσεις τη διαχρονική πείρα από τη ματωμένη πορεία του ανθρώπου μέσα στο χρόνο, και έχοντας αυτή ως μπούσουλα να αναζητήσεις και να βρεις όσα σου λείπουν και χρειάζεσαι, με το δικό σου πια μυαλό, για να χτίσεις το μέλλον που εσύ ονειρεύεσαι.

Γι’ αυτό, νεαρέ, 20χρονε «επαναστάτη» με το «καλάσνικοφ», δεν είχε δίκιο η «συγγραφέας» μαμά σου που σε απέτρεψε (όπως είπε σε συνέντευξή της) να διαβάσεις Ιστορία, θεωρώντας πως είναι προτιμότερο να διαβάσεις το διήγημα του Μάριου Χάκκα, επειδή η λογοτεχνία ερεθίζει και αναπτύσσει το συναισθηματικό μας κόσμο. Καλό το συναίσθημα, εάν, όμως, δεν υπόκειται στον κριτικό έλεγχο, μπορεί να «φουντάρει» ολόκληρη τη ζωή του ανθρώπου στα βαθιά.

Δεν ξέρω εάν είναι ακόμα σήμερα υπερήφανη η μητέρα σου για σένα, όπως δήλωνε προχθές, γιατί έγινες ένας «αγωνιστής», που ληστεύει τράπεζες και τρομοκρατεί τον κόσμο με το «καλάσνικοφ»· ίσως να ήταν περισσότερο υπερήφανη - εμείς σίγουρα θα ήμαστε - εάν διαβάζοντας περισσότερη ιστορία, ακολουθούσες το δρόμο του επαναστάτη Ελευθέριου Βενιζέλου, του επαναστάτη γιατρού Παπανικολάου, του επαναστάτη ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, του επαναστάτη μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη, του επαναστάτη σκηνοθέτη Θ. Αγγελόπουλου, των χιλιάδων Ελλήνων, που ξεκινώντας, όχι από την Εκάλη, όπως εσύ, αλλά από τις φτωχογειτονιές της Αθήνας και από τα εγκαταλειμμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου, έκαναν τη δική τους μεγάλη επανάσταση στις Επιστήμες, στα Γράμματα και τις Τέχνες, αλλά και ως επιχειρηματίες στον τομέα της οικονομίας.

Λυπάμαι, νεαρέ, για τη νιότη σου που τη χαράμισες, για τα χρόνια σου που ξόδεψες τόσο άδικα, γιατί κάποιοι σε ξεγέλασαν πως τάχατες μπορούσες με το «καλάσνικοφ» να υπηρετήσεις την ανθρώπινη δικαιοσύνη. Σε λυπάμαι, γιατί κανείς δάσκαλος - ούτε και η ίδια σου η μάνα - δε σου δίδαξαν αυτό που έγραψε ο Μάρκος Αυρήλιος: πρώτα, «ένδον σκάπτε», κι ύστερα, εάν πιστέψεις ότι είσαι ικανός, ανάλαβε να «οργώσεις» και το μεγάλο χωράφι του κόσμου.

Σε λυπάμαι, γιατί κάποτε, όταν πια θα έχει δύσει η νιότη σου και θα φθάσει η ώρα που πρέπει να κάνεις το «ταμείο» της ζωής σου, δε θα έχει μείνει πίσω σου τίποτα, παρά μόνο «μια σειρά κεριών σβησμένων».

Φοβάμαι μήπως τότε, σαν τον ποιητή της ρώσικης επανάστασης, το Μαγιακόφσκι, αποχαιρετήσεις το φάντασμα της βρικολακιασμένης «επανάστασης» με τα ίδια, τα δικά του λόγια, αυτά που άφησε γραμμένα στο μισοτελειωμένο ποίημά του, στον τόπο της αυτοκτονίας του: «“Tο επεισόδιο έληξε”. Η βάρκα τοy έρωτα συντρίφτηκε πάνω στην καθημερινή ρουτίνα. Έχω ξοφλήσει τους λογαριασμούς μου με τη ζωή. Προς τι, λοιπόν, η απαρίθμηση των αμοιβαίων πόνων, των συμφορών και των πληγών;»

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Θέατρο κυνομαχιών Για ένα νέο Διαφωτισμό »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top