FOLLOW US

Παρα...θέσεις

 ...είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνεφώνησαν κι είπαν, με διάφορες ευγενέστατες διατυπώσεις, οι εκπρόσωποί μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, προσφάτως.

 ...είναι το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνεφώνησαν κι είπαν, με διάφορες ευγενέστατες διατυπώσεις, οι εκπρόσωποί μας στο Περιφερειακό Συμβούλιο Β. Αιγαίου, προσφάτως. Ας μου επιτραπεί η καλοπροαίρετη διαφοροποίηση: δεν είναι η μεγαλύτερη, είναι η μόνη στρατηγική επένδυση στο χώρο του Αιγαίου κατά τη Μεταπολίτευση. Μεγάλη επένδυση είναι, π.χ., μια ξενοδοχειακή μονάδα κλίμακας ή μια μεταποιητική μονάδα τοπικών προϊόντων. Για παράδειγμα, μεγάλη επένδυση είναι όσα έκανε η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου με τις πολλαπλές δράσεις της γύρω από το μοναδικό προϊόν της. Στρατηγική επένδυση είναι αυτή που καθορίζει το πλέγμα των εθνικών, οικονομικών, κοινωνικών, δημογραφικών, ακαδημαϊκών και αναπτυξιακών προοπτικών ενός κοινωνικού συνόλου που αναζητά το ρόλο και τη διάρκειά του στην πολύπλευρη ιστορική εξέλιξή του.

Η απόκλιση μεταξύ «μεγάλης» και «στρατηγικής» επένδυσης θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως αποτέλεσμα της λεκτικής χαλαρότητας ή πενίας των παρεμβαινόντων. Θα μπορούσε ενδεχομένως να ερμηνευθεί, κατ’ αντιστροφή, ως ένδειξη αδυναμίας κατανόησης εκ μέρους τους της σημασίας του Πανεπιστήμιου Αιγαίου στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Και της αδυναμίας τους να θέσουν στρατηγικές προτεραιότητες, εκφεύγουσες από τη διανομή πιστώσεων για μικροπολιτικώς ευχάριστα «τεχνικά» εργάκια: π.χ. η παρακολούθηση της λογικής του Δημοτικού Συμβουλίου Λέσβου είναι ενδεικτική προς τούτο.

Ευρισκόμεθα ενώπιον μεγάλων αλλαγών στον ακαδημαϊκό χάρτη της χώρας, το λεγόμενο Σχέδιο «Αθηνά». Δε θα επαναλάβω τα πασίγνωστα περί δριμείας περικοπής του προϋπολογισμού των ΑΕΙ, τη σπιλωτική παραφιλολογία περί της χαμηλής ποιότητάς τους, τον απόλυτο παραλογισμό της μείωσης του ελάχιστου διοικητικού προσωπικού του Πανεπιστημίου Αιγαίου εν όψει του πληθωρισμού των κεντρικών πανεπιστήμιων κ.λπ.. Αξίζει όμως να επισημανθούν τα κάτωθι, ως μέτρο της διαφοράς επί της στρατηγικής:

1. Το Πανεπιστήμιο Αιγαίου δεν είναι ένα ίδρυμα της σειράς των βδελυρών σήμερα επιτευγμάτων τοπικών παραγόντων της Μεταπολίτευσης. Να φτιάξουμε κάτι στον τόπο μας ή ακόμα και στο χωριό μας, όπως τα πολλά άλλα που συγκρίνονται αναιδέστατα στην τρέχουσα συζήτηση υπό το αρνητικό στερεότυπο «κάθε πόλη κι ΑΕΙ, κάθε χωριό και ΤΕΙ». Η Ιστορία του Πανεπιστημίου του Αρχιπελάγους είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την ενορατική πολυδιάστατη στρατηγική πολιτικών και ακαδημαϊκών ηγετών ως ο Ε. Βενιζέλος, ο Γ. Παπανδρέου, ο Κ. Καραθεοδωρή και μετέπειτα ο Α. Παπανδρέου ή ο Κ. Σοφούλης. Το «Φως εξ Ανατολών» για το Πανεπιστήμιό μας, έμβλημα του Κ. Καραθεοδωρή, είναι πολύ μεγάλη «κουβέντα» για να ελπίζουμε ότι οι τρέχοντες της πολιτικής πράξης την καταλαβαίνουν!

2. Ο υπουργός των Οικονομικών, κ. Στουρνάρας, σε προ ημερών ομιλία του, κατέδειξε τους οκτώ πυλώνες της ανάπτυξης. Ως παραδοχή, ας τους δεχθούμε ως έχουν κι ας αντιστοιχήσουμε την παιδευτική και ερευνητική στρατηγική του Πανεπιστημίου μας. Λέει ο υπουργός: ναυτιλία, τουρισμός, ενέργεια, μεταφορές, πληροφορική, τρόφιμα… κ.λπ.. Ρωτάω τον υπουργό Οικονομικών: έχετε συνομιλήσει ποτέ με τον υπουργό Παιδείας, που μέσω των διαρροών του προετοιμάζει τις «περικοπές» στο Πανεπιστήμιό μας; Ποιο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα έχει οργανώσει εγκαίρως τις νεωτερικές σπουδές στα αντικείμενα που τώρα θεωρούνται ως στρατηγικής σημασίας για την έξοδο από την κρίση και τη νέα ανάπτυξη της χώρας; Συμφωνείτε, κ. Υπουργέ των Οικονομικών, με τις διαρροές που θέλουν την κατάργηση - ή ό,τι άλλο - τμημάτων όπως το Τροφίμων της Λήμνου, του Τουρισμού στη Χίο, των Χρηματοοικονομικών στη Σάμο κ.ο.κ., που κάθε Κυριακή δαιμόνιοι ρεπόρτερ αναγγέλλουν στα κεντρικά φύλλα;

3. Κάθε ημέρα διαβάζουμε για αποκαλυπτόμενους λογαριασμούς φοροφυγάδων, κατά μόνας ή κατά κλάδο. Δεκάδες εκατομμύρια, εδώ κι εκεί, αποτέλεσμα της μεταπολιτευτικής διαπλοκής και διαφθοράς. Έχει κανείς προσπαθήσει να συγκρίνει τα ποσά που αναφέρονται για έναν και μόνον εξ αυτών, σε σχέση με το στρατηγικό αποτέλεσμα και προϊόν του ιδρύματός μας; Διαβάζω για «αγρότη» της περιοχής, για να μην πω τα συνήθη και προφανή κλαδικά παραδείγματα της υγείας ή της κατασκευής, με αφορολόγητες/παράνομες καταθέσεις 10 - 15 εκατ. ευρώ. Ξέρετε ότι ο προϋπολογισμός του «Πανεπιστημίου» μας δεν υπερβαίνει, για όλο το Αιγαίο και για το σύνολο των δραστηριοτήτων του, τα μισά ενός φοροφυγά;

Τεράστιο το θέμα, με πλείστες άλλες όψεις που δεν αναφέρονται εδώ. Τούτο το κείμενο είναι μια απλή υπόμνηση ότι με ρητορικές εξάρσεις δε λύνονται τα προβλήματα: απλώς, ρουτινιάρικα, κάνουμε ένα φράγκο δουλειά, για να περνάει η ώρα. Νομίζω ότι όλοι καταλαβαινόμαστε και γνωριζόμαστε σ’ αυτόν τον τόπο!

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Πειραματική Πολιτική… Λόγια της σιωπής… »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top