FOLLOW US

Σταράτες κουβέντες

Στο καζάνι της Λατσίδας - Ταξιδεύοντας. Είναι ένα ωραίο έθιμο, που παρακολούθησα στο χωριό Λατσίδα της Κρήτης και μ’ εντυπωσίασε. Την εξαγωγή του τσίπουρου, της ρακής όπως τη λένε εκεί, από τα «στράφυλα» του σταφυλιού. Όταν πατηθούν τα σταφύλια και βγει το κρασί, ό,τι απομένει ρίχνεται σ’ ένα βαρέλι για να σιτέψει.

Στο καζάνι της Λατσίδας - Ταξιδεύοντας
Είναι ένα ωραίο έθιμο, που παρακολούθησα στο χωριό Λατσίδα της Κρήτης και μ’ εντυπωσίασε. Την εξαγωγή του τσίπουρου, της ρακής όπως τη λένε εκεί, από τα «στράφυλα» του σταφυλιού. Όταν πατηθούν τα σταφύλια και βγει το κρασί, ό,τι απομένει ρίχνεται σ’ ένα βαρέλι για να σιτέψει. Καζάνι ειδικό για να βγει η ρακή, έχουν ορισμένοι άνθρωποι σε κάθε χωριό, που έχουν ειδική άδεια την οποία κληρονόμησαν απ’ τους προγόνους τους. Νέες άδειες δε δίνονται πλέον. Για να βγάλεις ρακή πρέπει να κατέχεις αμπέλι, να ζητήσεις άδεια από το τελωνείο και να ειδοποιήσεις τον καζανιάρη για να σε ορίσει ημερομηνία. Αυτή η διαδικασία γίνεται χρονικά μέσα στο Νοέμβρη συνήθως.

Στο καζάνι της Λατσίδας - Ταξιδεύοντας (2)
Ο παραγωγός που θα βγάλει τη ρακή, μετά από τις παραπάνω διαδικασίες, πρέπει να αρχίσει τις προμήθειες σε κρέατα, κρασιά, ορεκτικά, γλυκά κ.λπ. και να αρχίσει να καλεί γνωστούς και φίλους στο πανηγύρι! Ο κάθε καλεσμένος είθισται προσερχόμενος να φέρνει και το κατιτίς του, παρόμοια με τα παραπάνω. Στη γωνιά, σε μια τεράστια φωτιά έβραζε το καζάνι με τα στυμμένα τσάμπουρα. Πάνω απ’ το καζάνι ενσωματωνόταν η συσκευή της οποίας οι σωλήνες οι σπειρωτοί, διακλαδίζονταν μέσα στο κρύο νερό. Οι ατμοί που έβγαιναν απ’ το καζάνι περνώντας μέσα στο νερό, υγροποιούνταν και έσταζε η ρακή. Συνεχίζεται.

Οι δικαστές συνεχίζουν την αποχή
Παρά τις προτροπές της ηγεσίας της Δικαιοσύνης να επιστρέψουν οι δικαστές και οι εισαγγελείς κανονικά στη δουλειά τους, εκείνοι απεφάσισαν να συνεχίσουν την αποχή. Βέβαια, κανείς δεν επιθυμεί τη μείωση των αποδοχών του, όταν μάλιστα είναι οι μεγαλύτερες απ’ όλους τους εργαζόμενους στο Κράτος. Πρέπει, όμως, να γνωρίζουν ότι δεν έχουν τη συμπαράσταση του λαού στον αγώνα τους. Αντιθέτως! Διότι στο Ελεγκτικό Συνέδριο οι αδίκαστες υποθέσεις έχουν ξεπεράσει τις 30.000, τα αδίκαστα κακουργήματα τις 5.500, ενώ στο μεγαλύτερο ειρηνοδικείο της χώρας οι νέες δίκες προσδιορίζονται το 2018! Αναγνωρίζω το δίκαιο του αγώνα σας, αλλά σ’ αυτήν τη συγκυρία όλοι θα ματώσουμε αναλογικά.

Στατιστικά περί «τυφλών»
Εξανίσταμαι όταν διαβάζω άρθρα πρώην και νυν πολιτικών, όπως των κ.κ. Πάγκαλου, Βαρβιτσιώτη, Χριστοδουλάκη, Χρυσοχοΐδη κ.λπ., όπου συμβουλεύουν, νουθετούν, προτείνουν, διαμαρτύρονται για τη σημερινή κατάσταση, σα να μη γνωρίζουν ότι είναι υπεύθυνοι για τη χρεωκοπία, ηθική και οικονομική, της χώρας, οι ανεύθυνοι. Ιδού συνέχεια των έργων τους!
Ζάκυνθος: Από τους 388 τυφλούς που κλήθηκαν για επανεξέταση, προσήλθαν οι 221. Οι 167 ντράπηκαν... Από τους 221, μόνον 34 ήταν τυφλοί. Η ταρίφα για να σε βγάλουν τυφλό ξεκινούσε από 1.500 ευρώ και άνω! Από τους 388, οι 354 ήταν «τυφλοί μαϊμούδες»!
Χίος: Από τους 460 τυφλούς, προσήλθαν για έλεγχο οι 416, εκ των οποίων οι 169 χαρακτηρίστηκαν τυφλοί εφ’ όρου ζωής, 8 τυφλοί για 1 έτος και 239 μαϊμούδες. Αν προσθέσουμε και αυτούς που δεν προσήλθαν, οι μαϊμούδες ανέρχονται στους 283!
Ελλάς, το μεγαλείο σου!

Μισθολόγια στρατιωτικών
Σήμερα ένας ανθυπολοχαγός που εξέρχεται απ’ τη Σχολή των Ευελπίδων παίρνει 900 ευρώ βασικό μισθό και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ 2.500. Τα νούμερα τα πήρα από αθηναϊκή εφημερίδα. Τη δεκαετία τού 1960, αρχές της, ο δόκιμος αξιωματικός έπαιρνε 1.780 δρχ., ο ανθυπολοχαγός 2.500 δρχ. και ο λοχαγός 3.000 δρχ.. Δεν υπολογίζονται για τους μονίμους τα μερίσματα από το Μ.Τ.Σ. και οι προίκες των κοριτσιών τους. Τα συμπεράσματα, δικά σας.

Συμπεριφορά διδασκάλων μέσα στην τάξη
Εμπειρίες απ’ τα παλιά. Οι περισσότεροι καθηγητές ειδικοτήτων (Ξένων Γλωσσών, μουσικοί, Καλλιτεχνικών, γυμναστές), όταν πρωτομπήκαν στις τάξεις του δημοτικού, άρχιζαν το μάθημα αμέσως, ως να δίδασκαν σε γυμνάσια και λύκεια. Όταν μπαίνουμε στις τάξεις Α΄, Β΄, Γ΄ του δημοτικού, δεν αρχίζουμε αμέσως μάθημα, λέγαμε τότε. Αφού καλημερίσουμε με χαμόγελο τα μικρά παιδιά, τους λέμε κάποιο αστείο, τα ρωτάμε πώς πέρασαν την προηγούμενη ημέρα και σταδιακά μπαίνουμε στο μάθημα. Εννοείται ότι τα προσωπικά μας προβλήματα τα αφήνουμε έξω από την τάξη! Οι δάσκαλοι όλων των βαθμίδων παιδαγωγούν και διδάσκουν. Το επάγγελμά μας έχει περίσσια ομορφιά, αρκεί να το αγαπάμε. Αυτά λέγαμε τότε σε καθηγητές και δασκάλους. Ίσως τώρα να μη χρειάζονται πια.
Παπάδος

Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Λίγα απ’ όλα Λίγα απ’ όλα »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top