FOLLOW US

Απόψεις

Λήμνος: Μια κοινωνία σε απόγνωση, που ξεσηκώνεται αυθόρμητα και παίρνει το δίκιο στα χέρια της. Πού είναι το παράδοξο; Πρέπει να είσαι Παπαθανασίου για να μην το καταλαβαίνεις.
Λήμνος: Μια κοινωνία σε απόγνωση, που ξεσηκώνεται αυθόρμητα και παίρνει το δίκιο στα χέρια της. Πού είναι το παράδοξο; Πρέπει να είσαι Παπαθανασίου για να μην το καταλαβαίνεις. Αυτό που έκανε εντύπωση στα γεγονότα της Λήμνου με τους υπαλλήλους του πρώην ΣΔΟΕ (τους πήγαν καροτσάκι, τους έβαλαν στο καράβι και τους κούνησαν μαντήλι), ήταν η ανακοίνωση των συνδικαλιστών του Συλλόγου τους. Μια ανακοίνωση «υπηρεσιακή», εσωστρεφής, κοινωνικά αποστειρωμένη, θα έλεγα αυτιστική. Μιλούν ζώντας στον κρατικοδίαιτο μικρόκοσμό τους, μακριά από κοινωνικές ανησυχίες. Μας λένε ότι έπεσαν κάνοντας το καθήκον τους «τοις κείνων ρήμασι πειθόμενοι». Ποιων; Των ατσαλάκωτων του Οικονομικού Επιτελείου; Αυτών που έχουν κάνει να λειτουργεί το φορολογικό σύστημα με οθωμανικούς κανόνες σαν την τρέχουσα περαίωση των ανέλεγκτων χρήσεων. Η ευθύνη είναι σίγουρα της κυβέρνησης, για να μην πουν ότι έχω χάσει το στόχο (ούτε οι Λημνιοί τον έχασαν), αλλά αυτή έχει μάθει να οχυρώνεται μέσα στην ανικανότητά της. Αυτοί τι κάνουν; Βάζουν την κοινωνία απέναντί τους. Βλέπουν τις θεσούλες τους, το μισθουλάκο τους και αδιαφορούν για το Λημνιό, για το συμπατριώτη τους, για την ίδια την κοινωνία που ζουν, παρ’ ότι τη βλέπουν να μαραζώνει και να τα βγάζει δύσκολα πέρα. Αυτοί στο «καθήκον» τους. Στα αυτονόητά τους. H κοινωνική ευαισθησία πού είναι; Ας μην υποτιμούν και ποια είναι η άποψη της κοινωνίας γενικά για τον κλάδο, χωρίς αυτό να αποτελεί συγκεκριμένη μομφή για όσους έτυχε να τον… εκπροσωπούν στη Λήμνο με τα επεισόδια. Γιατί λοιπόν διαμαρτύρονται που τα βάζει ο κόσμος μαζί τους; Αυτονόητο δεν είναι;

Παιχνίδια της Ιστορίας
Χίλια εννιακόσια σαράντα, Κατοχή, η χώρα στα χέρια των Γερμανών. Και σήμερα στα χέρια τους είναι. Είναι οι οικονομικά ισχυρότεροι, κάποιοι μάλιστα τους αποκαλούν «η ατμομηχανή της Ευρώπης». Αν θα αναπτυχθείς, αν θα επιδοτηθείς, αν θα δανειοδοτηθείς και πόσο αυτοί το αποφασίζουν. Τότε λοιπόν, στα 1940, υπήρχαν κάποιοι Έλληνες πατριώτες γιατροί (ναι, υπήρχαν και τέτοιοι και ήταν πολλοί), όπως ο Λούρος, ο Κόκκαλης (ο πατέρας του Σωκράτη) και άλλοι, που έχοντας πρόσβαση στα νοσοκομεία, διοχέτευαν ιατρικό και νοσοκομειακό υλικό στην αντίσταση. Αυτοί ήταν οι πατριώτες. Αλλά ο τόπος αυτός δε βγάζει μόνο πατριώτες, βγάζει και δωσίλογους, που είδαν τους Γερμανούς ως σωτήρες και συνεργάστηκαν μαζί τους. Ένας λοιπόν από αυτούς, γιατρός και αυτός, σύμφωνα με όσα αποκάλυψε προσφάτως η «Αυγή», το είπε στους Γερμανούς και οι πατριώτες γιατροί καταδικάστηκαν και απολύθηκαν. Λίγο έλειψε να τους στείλουν στο απόσπασμα. Το ότι ο γιατρός αυτός λεγόταν Χριστοφοράκος και ήταν πατέρας του σημερινού Χριστοφοράκου, ανθρώπου κλειδιού στην υπόθεση της Siemens, ας μην παραξενέψει κανέναν. Το μήλο κάτω απ’ τη μηλιά θα πέσει και οι αμαρτίες γονέων δεν παιδεύουν (ταλαιπωρούν) τα τέκνα, αλλά τα διαπαιδαγωγούν σε μια ανάλογη στάση ζωής.

ΠΑΣΟΚ και χωροχρονικές ανωμαλίες
Έδωσε το ΠΑΣΟΚ στη δημοσιότητα τις εγγραφές από τα επίσημα βιβλία του για το επίμαχο διάστημα της κατάθεσης του 1.000.000 μάρκων από τον Τσουκάτο. Αν δει κανείς πώς είναι το βιβλίο ταμείου του ΠΑΣΟΚ με τις εγγραφές του, θα νομίσει ότι είναι κόμμα του 1950, άντε με το ζόρι του 1960. Το ταμείο του δε διαφέρει από τα μπακαλοτέφτερα που κρατούσαν οι μπακάληδες αυτής της εποχής με τα βερεσέδια. Μόνο οι λεκέδες απ’ τη ρέγκα και τον τελεμέ λείπουν. Καλά, ο γκατζετάς (εκ του gadget) Γιώργος τι κάνει; Κρίμα τα laptops, τα modems και τα σερφαρίσματα. Το οικονομικό τμήμα του ΠΑΣΟΚ, εκεί στα 1960, με το μολύβι, την ξύστρα, το σάλιο στην άκρη του δαγκωμένου μολυβιού και δώσ’ του να κάνει εγγραφές. Αν τους πεις ότι το Εxcel είναι λογιστικό σεντόνι θα παν να το αγοράσουν από τον «Κλαουδάτο». Σε λίγο θα περάσουν στο επόμενο στάδιο τεχνογνωσίας, αυτό με το σφυρί, το καλέμι και την εγγραφή στη μαρμαρόπλακα.
Υ.Γ. Αυτοί που δεν ψήφισαν στις εκλογές προτιμώντας την παραλία, ας το ξανασκεφτούν. Ο Παπαθανασίου, όπως ακούγεται, ανά τετράμηνο θα αναγγέλλει νέα φορολογικά μέτρα για να μπαζώσει τις κρατικές τρύπες. Το βοτσαλάκι που έριξαν τότε τους γυρίζει πίσω κοτρώνα.
Χαίρετε.

Κεραμιδόγατος ο μαντουμανταδόρος (Β.Π.)
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Να ξεκινήσει… χθες «Το νου σας, ρεμάλια...» »
FOLLOW US
Copyright © 2017 EmprosNet.gr
Εμπρος Ημερήσια Εφημερίδα Νομού Λέσβου - Καρά Τεπέ - Mυτιλήνη - 81100
Απαγορεύεται η αναπαραγωγή με οποιονδήποτε τρόπο.
Top