Χάθηκε η «αιδώς» και η «δίκη»…

19/06/2019 - 15:24

Όσα συνέβησαν τις προηγούμενες μέρες στην ελληνική Βουλή μου έφεραν στο νου τον περίφημο μύθο που ο σοφιστής Πρωταγόρας λέει στον Σωκράτη στον ομώνυμο πλατωνικό διάλογο (ΧΙ κ. ε.). Λέει εκεί ο Πρωταγόρας πως μετά τη δημιουργία των ζώων ο Δίας δημιούργησε τους ανθρώπους. Στην αρχή, όμως, οι άνθρωποι «ώκουν σποράδην», ζούσαν σκόρπιοι, αφού πόλεις δεν υπήρχαν, με αποτέλεσμα να κατασπαράσσονται από τα θηρία που ήταν πιο δυνατά από αυτούς. Δεν είχαν επινοήσει την «πολιτικήν τέχνην», της οποίας μέρος είναι η «πολεμική» με την οποία θα μπορούσαν να αντιμετωπίσουν τα θηρία. Σιγά σιγά οι άνθρωποι, κινούμενοι από ανάγκη, δημιούργησαν πόλεις, αλλά και τότε αδικούσαν ο ένας τον άλλο, γιατί δεν είχαν την «πολιτικήν τέχνην». Έτσι, διασκορπίζονταν πάλι και κατασπαράσσονταν από τα θηρία. Ο Δίας φοβήθηκε μήπως εξαφανιστεί το γένος των ανθρώπων και έστειλε τον Ερμή να δώσει στους ανθρώπους την «αιδώ», τον σεβασμό, και τη «δίκην», τη δικαιοσύνη, «ίνα είεν πόλεων και κόσμοι τε και δεσμοί φιλίας συναγωγοί», για να είναι, δηλαδή στολίδι των ανθρώπων και δεσμοί φιλίας μεταξύ των ανθρώπων. Όρισε μάλιστα νόμο, «τον μη δυνάμενον αιδούς και δίκης μετέχειν κτείνειν ως νόσον πόλεως», δηλαδή να σκοτώνουν αυτόν που δεν μπορεί να συμμετέχει στην «αιδώ και την δίκην», με την ιδέα ότι αυτός αποτελεί αρρώστια της πόλης.

Γιατί τα λέω αυτά; Γιατί αυτά που διαδραματίστηκαν στη Βουλή αυτές τις μέρες δείχνουν ότι από την πολιτική ζωή της χώρας μας έχει εξαφανιστεί και η «αιδώς» και η «δίκη». Αναφέρομαι στις μετακινήσεις και μετατάξεις «υμετέρων» προς τη Βουλή από άλλες υπηρεσίες. Ασφαλώς, όλοι θα ήθελαν να μεταταγούν από την υπηρεσία τους στη Βουλή, γιατί και το περιβάλλον είναι καλύτερο, και τα πλεονεκτήματα είναι περισσότερα από οποιοδήποτε άλλο χώρο και οι αμοιβές είναι ανώτερες. Ένας υπάλληλος της Βουλής που αλλάζει το ποτήρι με το νερό στους ομιλητές σίγουρα αμείβεται καλύτερα από έναν εκπαιδευτικό που αναλώνεται στην κυριολεξία να παράσχει παιδεία στα παιδιά και των άλλων και των ίδιων των πολιτικών. Μετάταξη, όμως, στη Βουλή έχουν τη δυνατότητα να πετύχουν μόνο τα παιδιά των πολιτικών. Αυτοί το βρίσκουν πολύ φυσικό, γιατί, όπως εξηγούν, χρειάζονται έμπιστα πρόσωπα, λες και θέλουν να αποκρύψουν κάποιες αδικίες και ασχήμιες. ΑΝΤΙΝΟΜΙΑ. Ισχυρίζονται, ακόμη, πως αυτοί που μετατάσσονται έχουν τα απαραίτητα προσόντα. Δεν το αμφισβητεί κανείς, αν και ποτέ δεν έχουμε μάθει πόσοι, ποιοι και με ποια προσόντα υπηρετούν στη Βουλή. Το βέβαιο, όμως, είναι πως υπάρχουν πολλά άλλα παιδιά απλών οικογενειών με περισσότερα προσόντα που μένουν στο περιθώριο…. Και όταν σε άλλες χώρες αξιοποιούνται οι «καλύτεροι», ενώ στη χώρα μας χρησιμοποιούνται απλώς οι «καλοί» είναι λογικό αυτή να μείνει πίσω. Και το κακό είναι ότι, όπως έχει πει ο Ανατόλ Φρανς, το σημερινό δημοκρατικό πολίτευμα έχει ένα πολύ σοβαρό ελάττωμα: στοιχίζει πολύ ακριβά στους απλούς πολίτες, γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί συγγενείς και πάρα πολύ φίλοι που πρέπει να χορτάσουν.

Οι διάφοροι εκπρόσωποι της «αριστερής» κυβέρνησης που θέλησε να μονοπωλήσει τη «ηθικότητα» και μιλούσε για το περίφημο «ηθικό πλεονέκτημα», αλλά και τη «νομιμότητα» και υποστήριζε πως «θα μας ταράξει» σε αυτή, προσπάθησαν με γελοίους πολλές φορές τρόπους να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Αλλά και η ίδια η κ. Χριστοδουλοπούλου που πέτυχε να μετατάξει την κόρη της στη Βουλή (!) είπε πως απλώς η ίδια γνώριζε πως λειτουργούν οι μηχανισμοί σε ανάλογες περιπτώσεις, αξιοποίησε αυτή τη γνώση αλλά και τις γνωριμίες της λόγω της θέσεώς της και πέτυχε τον στόχο της! Βέβαια, στο τέλος δήλωσε «προς λύπην» του ελληνικού λαού πως δεν θα είναι υποψήφια στις επόμενες εκλογές! Οποία απώλεια!

Άλλοι πάλι είπαν πως δεν έκαναν τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από αυτό που εφαρμοζόταν εδώ και πολλά χρόνια. Όχι πως έχουν άδικο σε αυτό το σημείο. Όμως πολλές φορές σημασία δεν έχει το τι λέγεται ή το τι γίνεται, αλλά ο τρόπος με τον οποίο λέγεται και γίνεται και ο χρόνος κατά τον οποίο λέγεται και γίνεται. Πρώτα πρώτα κανείς δεν περίμενε πως μια κυβέρνηση που ανέβηκε στην εξουσία με λάβαρο «την αιδώ και την δίκην» θα φερόταν με τόσο αναιδή, άδικο και ανήθικο τρόπο. Έπειτα, από μια αριστερή κυβέρνηση κανείς δεν θα περίμενε να κρατά ανοιχτή τη Βουλή και μετά τη δήλωση-ομολογία του Πρωθυπουργού πως έχει χάσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού, για να μπορέσει να ικανοποιήσει όλους τους «αρεστούς» σε αυτή πολίτες σε βάρος των «αρίστων». Η κυβέρνηση φαίνεται πως έχει συνειδητοποιήσει, πως το έχει πάρει απόφαση ότι η ήττα που έρχεται θα είναι συντριπτική και προσπαθεί να τακτοποιήσει τους πάσης φύσεως λογαριασμούς της.

Μπορεί αυτοί που κατέχουν την εξουσία, εννοώ τους βουλευτές, να εκφράζουν την θλίψη τους για το κατάντημα των ΜΜΕ που προεκλογικά αποκάλυψαν αυτό το σκάνδαλο (!), αλλά δεν αισθάνονται καμιά ενοχή, γιατί αυτές οι μετατάξεις «ημετέρων» γίνονται σε προεκλογική περίοδο. Και είναι απορίας άξιο πως όλοι οι νέοι από την περιφέρεια που είναι ενταγμένοι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν διαμαρτύρονται και δεν επαναστατούν, αλλά είναι πρόθυμοι να αγωνίζονται για να γεμίσουν το καζάνι από το οποίο θα τρώνε όλοι αυτοί που τους εκπροσωπούν! Ένα είναι βέβαιο πως έχει χαθεί τελείως και «η αιδώς και η δίκη» από την πολιτική ζωή του τόπου μας. Και όσοι ενεργούν με αυτό τον προκλητικό τρόπο πρέπει «να πεθάνουν» πολιτικά, όπως λέει και ο Πρωταγόρας.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey