Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στη Λέσβο

08/11/2022 - 10:30 Ενημερώθηκε 09/11/2022 - 19:35

Εν όψει των βουλευτικών εκλογών του 2023 παρατηρείται έντονη διεργασία από όλα τα κόμματα, ιδιαίτερα στην κατάρτιση των συνδυασμών. Βέβαια ακόμα δεν έχουν πάρει την οριστική τους μορφή εν τούτοις ο έμπειρος παρατηρητής μπορεί να διαγνώσει το κλίμα, ποιος είναι ο στόχος. Διάβασα στο «ΕΜΠΡΟΣ» ότι για το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ αυτοπροτάθηκαν οι κ.κ. Ζαφειρίου, Κατσαρός, Λεβεντέλλης, Μαμάκος, Παρασκευαίδης, Πετρέλλης, Τούφου (Λήμνος), Χοχλάκα. Ακούγεται και το όνομα του τέως υπουργού και βουλευτή κ. Σηφουνάκη, αλλά πρόθεση του είναι να βοηθήσει το κόμμα αφού του ζητηθεί! Ουδείς μπορεί ν’ αγνοήσει τις καλές προθέσεις των αυτοπροταθέντων, ούτε ακόμα και του κ. Σηφουνάκη.

Το ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑλ στη Λέσβο (2)

Ως σοσιαλδημοκράτης ενδιαφέρομαι σφόδρα να δημιουργηθεί ένα τέτοιο κόμμα στη χώρα μας γι’ αυτό ίσως παρατηρήσατε ότι από τότε που εκλέχθηκε ο κ. Ανδρουλάκης έχω γράψει αρκετά σχόλια με τις απόψεις μου σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται. Ο αείμνηστος καθηγητής της Νομικής Σχολής Σταύρος Τσακυράκης, ο συμπατριώτης μας είπε: «Η αλλαγή δεν γίνεται με φθαρμένα υλικά, ούτε με ανακυκλωμένους πρωτομάστορες, χρειάζονται νέα πρόσωπα με κοινό νου ακεραιότητα και διάθεση προσφοράς». Τον Σταύρο Τσακυράκη δεν τον γνώρισα ποτέ προσωπικά. Συμπορευτήκαμε παλιά στο ΠΟΤΑΜΙ. Ασπάζομαι πλήρως τις απόψεις του αείμνηστου Τσακυράκη.

Εκλογές ιατρών Λέσβου- Γκάλοπ

«Οι δημοσκοπήσεις μοιάζουν σαν τα αρώματα. ωραία όταν τα μυρίζεις. Επικίνδυνα όταν τα καταπίνεις», Σιμόν Πέρες. Βέβαια το παραπάνω τσιτάτο δεν έχει και πολύ σχέση με το σχόλιο που θα ακολουθήσει παρακάτω, αλλά εγώ θέλω να κάνω κάποιες εκτιμήσεις με βάση αυτό. Στις εκλογές των ιατρών της Λέσβου, πρώτος συνδυασμός ήρθε η «Ιατρική Ενότητα» του κ. Προβέτζα και έλαβε 121 ψήφους και 8 έδρες στο Διοικητικό Συμβούλιο. Ο κ. Προβέτζας ως Πρόεδρος των Ιατρών της Λέσβου απολαμβάνει της εμπιστοσύνης των ομότεχνών του επί σειρά ετών εκτιμώντας τις ικανότητες του. Με το ψηφοδέλτιο του κ. Προβέτζα εκλέχτηκαν: Νικόλαος Περιβολάρης, Χαράλαμπος Ανιτσάκης, Χρήστος Σταυρέλης, Ευστράτιος Ταπανλής, Γιώργος ψάνης, Ευθαλία Ανδριάνη, Ειρήνη- Αντιγόνη Σαλεσιώτη. Δεύτερο ήρθε το «Ενωτικό Κίνημα για την ανατροπή», που πρόσκειται στην εξωκοινοβουλευτική Αριστερά με 22 ψήφους και εκλέχτηκε ο κ. Χρήστος- Αλέξανδρος Ζάμπρας. Τρίτος συνδυασμός ήρθε η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑK)» με 20 ψήφους που πρόσκειται στο ΚΚΕ και εκλέχτηκε ο κ. Αθανάσιος Γαλής. Και τέταρτος συνδυασμός ήρθε η «Αγωνιστική Κίνηση Γιατρών Λέσβου» με 18 ψήφους που πρόσκειται στον ΣΥΡΙΖΑ και εκλέχτηκε ο κ. Στρ. Γιαννίκος. Ήταν και ένα περιορισμένης εμβέλειας γκάλοπ το οποίο όμως κάτι θέλει να πει. Έχω βγάλει ορισμένα συμπεράσματα, αλλά δεν είναι της ώρας. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ; Που είναι;

Η Δικτατορία Μεταξά και το ΟΧΙ

Η Δικτατορία του Ιωάννη Μεταξά επιβλήθηκε στις 4 Αυγούστου του 1936 με τη σύμφωνη γνώμη του βασιλιά Γεωργίου του Β’. Ο Γεώργιος έτρεφε απεριόριστη εμπιστοσύνη στον Μεταξά γιατί ως πρίγκιπας τον είχε εκπαιδευτή σε στρατιωτικά θέματα. Χωρίς την υποστήριξη του βασιλιά ο Μεταξάς δεν μπορούσε να επιβάλλει δικτατορία γιατί ποτέ δεν είχε τη συμπάθεια του ελληνικού λαού ως πολιτικός, αλλά ούτε και του στρατού στην ολότητά του. Από το 1936 είχαμε στην Ελλάδα διαρχία. Ο βασιλιάς Γεώργιος Β’ ήλεγχε απόλυτα το στρατό, οπότε μπορούσε να ανατρέψει τον Μεταξά όποτε ήθελε και ο Μεταξάς διοικούσε το κράτος μ’ όλα τα γνωστά και αξέχαστα. Επομένως την διατήρηση στην εξουσία την όφειλε ο Μεταξάς στον βασιλιά.

Το ΟΧΙ του 1940 από άλλη οπτική

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β’ ήταν γνωστός αγγλόφιλος και ο Μεταξάς θαυμαστής του Χίτλερ. Υπενθυμίζω ότι ο Μεταξάς ως στρατιωτικός μετεκπαιδεύτηκε στη στρατιωτική Ακαδημία της Γερμανίας εξ ου και η συμπάθεια στον εθνικοσοσιαλισμό. Όταν όμως ο Γεώργιος Κονδύλης επανέφερε τη βασιλεία στην Ελλάδα ο Μεταξάς επηρεάστηκε απ’ τις ιδέες του βασιλιά. Πάντως και οι δύο δεν επιθυμούσαν τον πόλεμο, ο καθένας για τους δικούς του λόγους. Για το λόγο αυτό απέκρυψαν από το λαό τα μεθοριακά επεισόδια στην ελληνοαλβανική μεθόριο και προσπάθησαν να συσκοτίσουν τον ύπουλο εισβολέα στον τορπιλισμό της Έλλης στο λιμάνι της Τήνου. Όταν όμως προσπαθείς με ιταμό τρόπο να ταπεινώσεις έναν λαό που θέλει να ζήσει ειρηνικά, τότε αυθόρμητα προσβάλεις την περηφάνια, το φιλότιμο και την αξιοπρέπεια. Το ΟΧΙ το είπε ο Μεταξάς, αλλά γνώριζε τα συναισθήματα του λαού και αυτά εκδήλωσε. Τα υπόλοιπα είναι γνωστά.

Ο καθηγητής της Κω

Διορίστηκε αναπληρωτής καθηγητής σ’ ένα ΕΠΑΛ στη νήσο Κω. Νέος «με καλάς συστάσεις» και όνειρα να μεταλαμπαδεύσει την επιστήμη του στα νέα παιδιά. Συνάντησε σφοδρή αντίδραση εκ μέρους των μαθητών οι οποίοι ήθελαν ν’ αντικαταστήσουν τους κανόνες του σχολείου με τις δικές τους ακραίες απαιτήσεις. Έρχονταν και έφευγαν από την τάξη όποτε ήθελαν, τα κορίτσια έβαζαν τα πόδια τους πάνω στα θρανία κλπ. κλπ. Αυτά διάβασα στο διαδίκτυο. Ο νεαρός καθηγητής δεν άντεξε την απόρριψη υπέβαλε την παραίτηση του και απήλθε. Στο χρόνο που φοιτούσα στο γυμνάσιο τα φαινόμενα ήταν πιο άγρια, αλλά παρόμοιες καταστάσεις όπως της Κω δεν είχαμε προφανώς γιατί είχαμε βγει πρόσφατα από έναν ολέθριο πόλεμο που τσάκισε σώματα, συνειδήσεις και αξιοπρέπειες. Έμεινε όμως το φιλότιμο. Έμπαινε στην τάξη ο μαθηματικός και ο φιλόλογος και γινόταν το σώσε από την φασαρία. Ερχόταν ο Γυμνασιάρχης και με μια λέξη τα πάντα ηρεμούσαν. Αλλά τις περισσότερες φορές μόνο φωνές και καλαμπούρι. Ο σεβασμός σεβασμός στους καθηγητές. Έμπαινε στην τάξη ο αείμνηστος Βαγγέλης Κακάμπουρας και αφού έκανε το καλαμπούρι του με τους μαθητές επί πέντε λεπτά χτυπούσε τρεις φορές το χέρι τους στην έδρα. «Κύριοι αρχίζουμε». Νεκρική σιγή στην τάξη. Άλλοι καιροί άλλα ήθη θα μου πείτε. Όχι όμως παρακμή.

Διόρθωση λάθος στοιχείων

Στο προηγούμενο φύλλο του «Ε» και στο σχόλιο «Οικογενειακή υπόθεση» τα ορθά στοιχεία του εγγονού μου είναι: «Στρατής Δημήτριος Μοσχόβης μαθητής Β’ Γυμνασίου του 3ου Γυμνασίου Μυτιλήνης». Πρόεδρος της τάξης και μέλος του 15μελούς του Γυμνασίου.

Γενική Ροή Ειδήσεων

PROUDLY POWERED BY CJ web | Copyright © 2017 {emprosnet.gr}
Made with love and a lot of coffee by CJ web, Creative web Journey